Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στη Λεμεσό της Κύπρου και καταγόταν από το χωριό Πλάτρες Λεμεσού. Ήταν το όγδοο και τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας κι όταν γεννήθηκε, οι γιατροί φοβόντουσαν ότι δεν θα ζήσει κι έτσι η μητέρα του τον έταξε στον Χριστό, εξού και το όνομα Σωτήρης.

Σε ηλικία 15 χρόνων συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη από τους Άγγλους όπου και τον φυλάκισαν για 7 μήνες. Με την αποφυλάκισή του τελείωσε το σχολείο και το 1958 ήρθε στην Αθήνα με πλαστό διαβατήριο για ν’ ακολουθήσει το όνειρό του, κάτι που βρήκε σύμφωνη τη μητέρα του, εν αντιθέσει με τον πατέρα του που διαφωνούσε, για να νιώσει μερικά χρόνια αργότερα πολύ περήφανος.

Φτάνοντας στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σαν σερβιτόρος, ενώ παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου κόπηκε την πρώτη φορά. Θεωρώντας όμως ότι δεν αξιολόγησαν σωστά το ταλέντο του, δεν το έβαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε. Εκεί γνώρισε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, με την οποία παντρεύτηκε το 1962 κι απέκτησαν μια κόρη την Αλεξάνδρα. Με τις 2 γυναίκες της ζωής του, μοιράστηκε τα πάντα, μέχρι το τέλος.

Το 1964 άρχισε την πορεία του με μεγάλη επιτυχία. Έπαιξε σε δεκάδες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου και θεατρικές παραστάσεις και μέχρι την τελευταία στιγμή υπηρέτησε την τέχνη που λάτρεψε με όλο του το είναι. Διέπρεψε και σκόρπισε γέλιο μέσα από την ελληνική κωμωδία και την τηλεόραση, ενώ το ταλέντο του έλαμψε σε ρόλους του Αριστοφάνη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουνίου του 2007, μετά από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας, ο οποίος έπασχε τα τελευταία χρόνια από καρκίνο. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα δημοσία δαπάνη.

Ο Σωτήρης Μουστάκας, μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως η δουλειά του μεγάλου μας κωμικού θα μείνει ανεξίτηλη να μας τον θυμίζει. Καλό ταξίδι Σωτήρη...