Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φαν του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, λόγω των ταινιών που συμμετέχουν σ’ αυτό, έτυχε να το παρακολουθήσω κι έτσι είπα να κάνω μια απλή αναφορά στα βραβεία.

Το 60ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κανών, ήταν για μια ακόμα φορά γεμάτο εκπλήξεις, με κύριες την απονομή του Χρυσού Φοίνικα και του Μέγα Βραβείου.
Οι ταινίες που βραβεύτηκαν κι αυτοί που παρέλαβαν τα βραβεία ήταν οι εξής:
Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμηθεί στην ταινία “4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 ημέρες” του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου.

Το Μέγα Βραβείο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση μετά το Χρυσό Φοίνικα, πήρε η ταινία “Το δάσος του Μογκάρι” της Γιαπωνέζας Ναόμι Καβάζε.

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής μοιράστηκαν η ταινία κινουμένων σχεδίων “Περσέπολις” των Μαριάν Σατράπι και Βενσάν Παρονό και η ταινία “Σιωπηλό Φως” του Κάρλος Ρειγάδας.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε η ταινία του Αμερικάνου Τζούλιαν Σνάμπελ και γαλλικής παραγωγής “Το σκάφανδρο και η Πεταλούδα”.

Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθει στην ταινία “Η άκρη του ουρανού” του Τουρκολιβανέζου Φατίχ Ακίν.
Το βραβείο Ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Ρώσος Κονσταντίν Λαβρεονένκο για το ρόλο του στην ταινία “Η εξορία” του συμπατριώτη του Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ.

Το βραβείο Γυναικείας ερμηνείας πήρε η Νοτιοκορεάτισα Τζονγκ Γέονγ-Τζέον για το ρόλο της στην ταινία “Secret Sunshine” του συμπατριώτη της Λι Τσανγκ-Ντονγκ.
Το βραβείο των 60 χρόνων του Φεστιβάλ πήρε η ταινία “Paranoid Park” του Αμερικάνου Γκας Βαν Σαντ.
Το βραβείο Χρυσής Κάμερας απονεμηθεί στην ταινία “Οι μέδουσες” του Ισραηλινού Έτγκαρ Κέρετ.
Τέλος, σε εκδήλωση που δόθηκε προς τιμήν του ηθοποιού Χένρι Φόντα, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ, παρέδωσε στην Τζέιν Φόντα Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας της.

Λοιπόν, άλλες χρονιές ήξεραν και κάποιον. Φέτος κανέναν! Όποιος ήξερε, τα θερμά μου συγχαρητήρια! Όποιος δεν ήξερε και μετά την ανάγνωσή τους θα θυμάται έστω κι έναν, ας μου στείλει χαιρετίσματα.