Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 μια ομάδα τρομοκρατών καταλαμβάνει το Μπόινγκ 757 της πτήσης 93 για το Σαν Φρανσίσκο.
Οι επιβάτες έχοντας μάθει την τύχη των άλλων αεροπλάνων στους Δίδυμους Πύργους, αποφασίζουν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους, σε μια ανέλπιδα απόπειρα σωτηρίας.
Μια αναπαράσταση των όσων μπορεί να συνέβησαν σ’ αυτή τη μοιραία πτήση.

Προσωπική άποψη: 
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, τέσσερις επιβατικές πτήσεις εσωτερικού απογειώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Ο λόγος γνωστός σε όλους! Θύματα αεροπειρατείας από τρομοκράτες, τα τρία αεροπλάνα βρήκαν το στόχο τους ολοκληρώνοντας την αποστολή τους. Ένα μόνο απέτυχε, αυτό που είχε ως στόχο το Λευκό Οίκο, το οποίο όμως συντριβεί σε αγροτική περιοχή καθ’ οδών. Με την ιστορία αυτού του αεροπλάνου έχουμε να κάνουμε.

Η δεύτερη ταινία με θεματολογία τη μοιραία μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου μέσα σ’ ένα χρόνο. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πάρα πολύ μικρό το διάστημα απ’ την ημέρα που συνέβησαν τα γεγονότα μέχρι σήμερα για να κάνουν κάτι τέτοιο, μιας κι οι πληγές είναι ακόμα νωπές και θα μπορούσε να προκαλέσει. Όχι τόσο η ταινία του Stone η οποία και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, όσο αυτή του Paul Greengrass που βασίζεται καθαρά σε εικασίες για το τι ακριβώς μπορεί να συνέβη στη μοιραία πτήση.

Σκηνοθετικά θυμίζει πιο πολύ ντοκιμαντέρ παρά ταινία, μιας κι η υπόθεση εξελίσσεται σε πολύ κλειστούς χώρους που δεν προσφέρονται για πολλά πράγματα και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα εξελιγμένες κι ευέλικτες κάμερες, ώστε να εκμεταλλευτούν το χώρο στο έπακρο. Ναι, έχουν δημιουργήσει μια πολύ ρεαλιστική ατμόσφαιρα, με απλά, λειτουργικά και δεμένα στο μοντάζ πλάνα που καταφέρνουν να σε φέρουν στην πρώτη θέση του αεροπλάνου να παρακολουθείς την αγωνία και κατόπιν τις απέλπιδες προσπάθειες των επιβατών, νιώθοντας ότι όντως, έτσι ακριβώς πρέπει να έγιναν τα πράγματα.

Αλλά... το εργάκι κουράζει! Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι αφιερωμένο στο το τι ακριβώς γινόταν στους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων, στα κεντρικά παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας ή στις στρατιωτικές βάσεις. Χάος, αναρχία, πανικός κι ορολογίες που αναμφίβολα κουράζουν και δεν αφήνουν το θεατή να εμβαθύνει στο μυαλό και στην ψυχή των επιβατών της μοιραίας πτήσης, δημιουργώντας αμφιταλαντευόμενα συναισθήματα. Κουραστικό (ευτυχώς είναι μικρό, δεν το έχουν τραβήξει απ’ τα μαλλιά) τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της κορύφωσης της δράσης, όπου παρά που γνωρίσεις την κατάληξη, έχεις μέσα σου (έστω και βλακωδώς) την ελπίδα ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει. Δυνατό φινάλε που το παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα.

Άγνωστοι ηθοποιοί, γεγονός που σε βοηθάει να μην εστιάσεις σ’ έναν και μόνο χαρακτήρα λόγω διασημότητας, αλλά σε κάθε ήρωα και στο προσωπικό του δράμα ξεχωριστά. Οι συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές δε λείπουν, ειδικά κατά την κορύφωση, όπου οι επιβάτες έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, εκφράζοντας την αγάπη και τις τελευταίες τους επιθυμίες, πριν τους αποχαιρετήσουν για πάντα. Πάντως απογοητεύτηκα απ΄ το γεγονός ότι παρά που έγιναν αναφορές που είχαν να κάνουν με την αδράνεια και τις αργοπορημένες αντιδράσεις των Αμερικάνικων Αρχών, δε μπορεί να πει κανείς ότι ήταν γροθιά στο στομάχι των υπευθύνων. Σχετικά απολιτικό κι αυτό το έργο, φαντάζομαι για τον ίδιο λόγο με τους “Δίδυμους Πύργους”.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια ημι-ντοκιμαντερίστικη ταινία, βασισμένη κυρίως σε εικασίες για την αναπαράσταση των συμβάντων. Δυνατό ως αναπαράσταση, ενδιαφέρον σαν εγχείρημα, αλλά κουραστικό, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της κορύφωσης και συναισθηματικών σκαμπανεβασμάτων. Δείτε το... (όχι καμιά πολύ βραδινή ώρα γιατί θα σας πάρει ο ύπνος)! Δεν θα τρελαθείτε κι όλας, αλλά από ενδιαφέρον και περιέργεια δεν χάνετε και κάτι.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Πτήση 93
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Paul Greengrass
Πρωταγωνιστές: Christian Clemenson, Trish Gates, Polly Adams, Cheyenne Jackson, Opal Alladin
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 93’

Επίσημο site:

http://www.united93movie.com/