Συνοπτική περίληψη των βιβλίων:
Εκθέσεις παιδιών δημοτικού σχολείου της Νάπολης, ανθολογημένες και φροντισμένες από το δάσκαλο Marcello D'Orta με θέμα τη θρησκεία, το σεξ, τον έρωτα κι άλλα απλά θέματα της καθημερινότητας.

Προσωπική άποψη:
Αποφάσισα να κάνω μια συνολική κριτική για το έργο του εν λόγω κυρίου μιας και δεν πρόκειται για λογοτεχνικά βιβλία, οπότε δεν κρίνονται δέουσας σημασίας κι ανάλυσης. Τα εν λόγω βιβλία έπεσαν πριν μερικούς μήνες στα χέρια μου κατά λάθος, αφού ήταν ένα δώρο προς τον αρραβωνιαστικό μου. Τυχαία άρχισα να τα ξεφυλλίζω και μιας και δεν πρόκειται για τίποτα κουλτουριάκο, η ανάγνωσή τους ήταν ιδιαίτερα γρήγορη. Πέραν όμως αυτού ήταν κι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Ευχάριστη όχι γιατί ήταν τόσο ξεκαρδιστικά όσο θα περίμενα μετά απ’ αυτά που είχα ακούσει. Κι όχι, γιατί δεν ήταν! Αλλά ήταν πολύ χαριτωμένα! Χαριτωμένα γιατί μεγαλώνοντας ξεχνάς πως είναι να είσαι παιδί και πάνω απ’ όλα πως είναι να σκέφτεσαι σαν παιδί. Χάνεις την αθωότητα σου κι η πολυπλοκότητα της σκέψης έρχεται να ισοπεδώσει κάθε πράξη και τρόπο έκφρασης, που δεν χρειάζεται στυγνή λογική κι εξαντλητική επεξεργασία, αλλά να βγαίνει μέσα από την καρδιά. Με λόγια απλά, που αν και μπορεί να φαίνονται χαζά στα αυτιά μερικών, μέσα στην απλότητά τους, κρύβουν τις μεγαλύτερες αλήθειες.

Μέσα απ’ αυτή τους την αθωότητα, μέσα απ’ αυτόν, τον μη στερεοτυπικό τρόπο σκέψης κι έκφρασης, τα παιδιά αυτά έρχονται να φέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη μας αλλά και ταυτόχρονα έναν προβληματισμό για το πόσο πολύ έχουμε χάσει την ουσία των πραγμάτων κι αναλωνόμαστε σε ανούσιες καταστάσεις.

Βέβαια, αν και τα ονόματα των παιδιών δεν αναφέρονται, κάτι το οποίο καλώς πράττεται, δεν είμαι απόλυτα σύμφωνη με την πρωτοβουλία του εν λόγο κυρίου αν κι εφόσον τα λεφτά από το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και βάλε που έχουν πουληθεί πάνε στην τσέπη του. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θεωρώ απαράδεκτο από έναν εκπαιδευτικό να εκμεταλλεύεται προς όφελός του τις αγνές καρδιές και τα λόγια καθαρής ψυχής που έχουν βγει απ’ αυτά τα παιδιά. Αν υπάρχουν φιλανθρωπικοί λόγοι στη μέση, το συζητάμε, να γίνω λίγο πιο ελαστική και να υποχωρήσω. Σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι αξιομνημόνευτο. Πρόκειται όμως για κάτι αγνό, γλυκό κι αμόλυντο, το οποίο σίγουρα μπορεί να φέρει το χαμόγελο στα χείλη σας, όσο άσχημα και να νιώθετε μέσα σας.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα βιβλίων:
Συγγραφέας: Marcello D'Orta
Μεταφραστής: Κασαπίδης Γιώργος
Εκδόσεις: Γνώση
Κατηγορία: Κόμικς-Χιούμορ
Έτος έκδοσης: 2005
Αρ. σελίδων: 98 / 118 / 150
ISBN: 960-235-464-Χ
960-235-539-5
960-235-557-3