Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί του οι βαρετές διακοπές με τους θείους του. Ο Χάρι επιστρέφει στη Σχολή Χόγκουαρτς και ξαναβρίσκει τους φίλους του, τον Ρον και την Ερμιόνη.
Όμως κάτι παράξενο κι επικίνδυνο συμβαίνει. Ο Χάρι ακούει φωνές που τον απειλούν κι οι συμμαθητές του δεν ξέρουν από που να φυλαχτούν, καθώς γίνονται επιθέσεις. Στον τοίχο εμφανίζεται μια μυστηριώδης επιγραφή: «Η κάμαρα με τα μυστικά άνοιξε. Φυλαχτείτε!».
Ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά; Ποιον φοβερό εχθρό πρέπει ν’ αντιμετωπίσει και πάλι ο Χάρι; Θα καταφέρει να σώσει τον εαυτό του και τους φίλους του;

Προσωπική άποψη:
Θα πρέπει να ομολογήσω πως η δεύτερη ταινία αν και μου άρεσε, δεν κατάφερε να μου δημιουργήσει τον ενθουσιασμό της πρώτης. Τον ενθουσιασμό όμως αυτό κατάφερε να κερδίσει το βιβλίο της. Το δεύτερο βιβλίο της Rowling ξεκινάει όπως ακριβώς και το προηγούμενο. Με τον μικρό Χάρι να ζει στο μίζερο σπίτι των θείων του. Όμως αυτή τη φορά δεν απελπίζεται... το καλοκαίρι τελειώνει και γυρίζει πίσω στο Χόγκουαρτς και στους φίλους του. Μαζί του ετοιμάζουν αποσκευές κι όλοι οι αναγνώστες για να βυθιστούν ακόμα μια φορά στον μαγικό του κόσμο.

Αυτή τη φορά η μαγεία είναι αυξημένη! Βλέπετε ο Χάρι και οι φίλοι του είναι πλέον δευτεροετείς και τα πράγματα όσο αφορά το θέμα της μαγείας γι’ αυτούς είναι πιο δύσκολα, αλλά συνάμα πιο ενδιαφέροντα. Ταυτόχρονα όμως έχουν ν’ αντιμετωπίσουν έναν θανάσιμο εχθρό. Έναν εχθρό που είναι ικανός να βάλει τέλος στο όνειρο. Έναν εχθρό που βυθίζει τα χρώματα και τη χαρά στο σκοτάδι και στον τρόμο. Το κλίμα μυστηρίου που διέπει το βιβλίο είναι σαφώς αυξημένο. Η δράση και οι πληροφορίες που δεχόμαστε κατά την ανάγνωση το ίδιο. Η μάχη του καλού και του κακού είναι ακόμα πιο δύσκολη. Και μαζί με τους μικρούς πρωταγωνιστές καλούμαστε κι εμείς σε κάθε σελίδα να συγκεντρώνουμε και ν’ αναλύουμε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Στοιχεία που μπορούν να μας δώσουν τη λύση.

Η Rowling, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο γραφής καταφέρνει και πάλι να συνεπάρει τον αναγνώστη. Μόνο που αυτή τη φορά δεν επικεντρώνεται τόσο στο να μας βάλει στον κόσμο της. Αυτό το έχει ήδη πετύχει! Αυτή τη φορά προσπαθεί να μας κάνει ενεργά μέλη της ιστορίας. Η θεματολογία είναι πλέον πιο εφηβική κι η αγωνία αυξάνεται σε κάθε κεφάλαιο, καθώς πλέον είμαστε αντιμέτωποι πιο έντονα με τις σκοτεινές δυνάμεις.

Η συντροφικότητα και η φιλία αποτελούν και πάλι κινητήρια δύναμη για την πλοκή της ιστορίας. Τα μηνύματα είναι περισσότερα, όπως και οι πληροφορίες που δεχόμαστε για τους χαρακτήρες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως μας λύνονται όλες μας οι απορίες. Δε θα μπορούσαν άλλωστε γιατί μετά θα χάνονταν η μαγεία και το μυστήριο. Ταυτόχρονα η συγκίνηση κι η ευθυμία σε μετρημένες δόσεις δεν απουσιάζουν.

Αφεθείτε και πάλι στη γραφή της Rowling. Κι αν κάποιοι έχετε διαβάσει το πρώτο και δεν ενθουσιαστήκατε, πράγμα δύσκολο, σίγουρα το δεύτερο μέρος της ιστορίας θα σας αποζημιώσει. Καλή ανάγνωση και κρατήστε στο μυαλό σας το σημαντικότερο που θα μπορούσατε ν’ αποκομίσετε απ’ αυτό το βιβλίο: Είναι οι επιλογές μας που δείχνουν πιο ξεκάθαρα απ' τις ικανότητες μας ποιοι πραγματικά είμαστε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.K. Rowling
Μεταφραστής: Οινομόμου Καίτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 1999
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-274-401-7