Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ακόμα βαρετό καλοκαίρι στο σπίτι των θείων του τελείωσε κι ο Χάρι επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Σχολή Χόγκουαρτς όπου ξανασυναντά τους φίλους του Ρον κι Ερμιόνη.
Όμως η απόδραση του Σείριου Μπλακ, ενός επικίνδυνου δολοφόνου, από την τρομερή φυλακή του Αζκαμπάν και η φήμη ότι κυνηγά τον Χάρι έρχεται ν’ αναστατώσει τους πάντες.
Τελικά ποια είναι η σχέση του Μπλακ με τους γονείς του Χάρι; Γιατί ο νεοφερμένος καθηγητής Λούπιν φέρεται τόσο παράξενα; Θα τα καταφέρει άραγε ο Χάρι ν’ αντιμετωπίσει τους φρουρούς του Χόγκουαρτς, τους φοβερούς και τρομερούς Παράφρονες και ν’ ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω απ’ την υπόθεση Μπλακ;

Προσωπική άποψη:
Το τρίτο μέρος της ιστορίας έρχεται ν’ αποδείξει ότι ένας συγγραφέας, πέρα από ταλέντο στη συγγραφή, πρέπει να έχει και φαντασία. Κι όπως φαίνεται η Rowling δεν υστερεί σε κανέναν από τους δύο τομείς. Αυτή τη φορά μας προσφέρει έναν βιβλίο, που από τις πρώτες του σελίδες μπαίνει δυναμικά και μας καλωσορίζει σ’ ένα ακόμα ταξίδι του μικρού μάγου. Μόνο που αυτή τη φορά το ταξίδι είναι πιο σκοτεινό, πιο μακρύ, πιο δύσκολο, πιο οδυνηρό.

Ο Χάρι πέραν από τον δολοφόνο Σείριο Μπλακ του οποίου όπως όλα δείχνουν έχει γίνει στόχος, έχει ν’ αντιμετωπίσει τους τρομερούς Παράφρονες που περιτριγυρίζουν το Χόγκουαρτς. Όλη αυτή η κατάσταση φέρνει ένα κλίμα αναταραχής στη Σχολή για Μαγείες και Ξόρκια. Όλα μοιάζουν δυσοίωνα για τον Χάρι, σα να μην έχει καμία ελπίδα να ξεφύγει απ’ όσα τραγικά του επιφυλάσσει η μοίρα. Μέσα στο γενικότερο σκοτεινό κλίμα φόβου που επικρατεί όμως στο Χόγκουαρτς, ο Χάρι έχει ν’ αντιμετωπίσει κάτι ακόμα πιο δύσκολο. Αποκαλύψεις σχετικά με το παρελθόν του και το θάνατο των γονιών του. Πόσο έτοιμος όμως μπορεί να είναι ν’ αντιμετωπίσει όλα τα γεγονότα μαζί που σκάνε σαν βόμβες και κατά πόσο μπορεί να κρίνει σωστά;

Η ιστορία πλέον αρχίζει να γίνεται πιο ενήλικη, καθώς οι ήρωες καλούνται να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, αφήνοντας κατά μέρους τον παιδικό και γεμάτο ενθουσιασμό τρόπο. Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις τους θα είναι καθοριστικές. Γιατί οι αποφάσεις τους μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή ή στην... λύτρωση. Εδώ οι πινελιές χιούμορ λιγοστεύουν κι η συγκίνηση επικρατεί πιο έντονα. Πέραν της μαγείας και της δράσης που βρίσκεται στην κορύφωσή της, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος και με φαινόμενα μεταφυσικά που σίγουρα θα του φανούν οικεία, καθώς έχουμε ταξίδια στη δίνη του χρόνου. Γιατί ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, αλλά ποτέ δεν είναι και λίγος. Εξαρτάται από το πως τον αξιοποιούμε.

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα βιβλίο το οποίο είναι σε θέση να ικανοποιήσει στο έπακρο και τον πιο δύσκολο αναγνώστη. Μίση, πάθη, περιπέτεια, δράση και μαγεία, μπλέκονται σ’ ένα γαϊτανάκι ανατροπών κι αποκαλύψεων. Αποκαλύψεις που έρχονται να δώσουν εξηγήσεις στις όποιες απορίες είχαμε μέχρι στιγμής. Αποκαλύψεις που θα οδηγήσουν πλέον την ιστορία μας σε μια νέα σειρά γεγονότων και καταστάσεων.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.K. Rowling
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 1999
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-960-274-434-5