Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μετά από ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι με τους θείους του και μην έχοντας νέα απ’ τους φίλους, ο Χάρι επιστρέφει στη σχολή Χόγκουαρτς. Όμως όλοι είναι καχύποπτοι απέναντί του λόγω της συνάντησής του με τον Βόλντεμορτ κι ο Ντάμπλντορ τον αποφεύγει επιδεικτικά. Παράλληλα το Υπουργείο Μαγείας διορίζει την Ντολόρες Άμπριτζ ως καθηγήτρια και το νέο καθεστώς δυσκολεύει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Έτσι ο Χάρι και οι φίλοι του ιδρύουν το στρατό του Ντάμπλντορ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Θα καταφέρουν ο Χάρι κι οι φίλοι του ν’ αποτινάξουν το ζυγό της Άμπριτζ; Ποιο μυστικό κρύβεται πίσω απ’ τη συμπεριφορά του Ντάμπλντορ; Θα καταφέρει ο Χάρι για ακόμα μια φορά να νικήσει τον Βόλντεμορτ;

Προσωπική άποψη:
Έχοντας πάρει τα βιβλία μονότερμα κι έχοντας δει πρόσφατα τη μεταφορά του βιβλίου σε ταινία θα ήθελα να ξεκινήσω ως εξής. Χωρίς ν’ αλλάξει η άποψή μου για την ταινία, διαπίστωσα κι η ίδια αυτό που τόσο καιρό άκουγα. Το ότι η μεταφορά του σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα. Βέβαια, 800 σχεδόν σελίδες και μάλιστα τέτοιου περιεχομένου είναι δύσκολο ν’ αποτυπωθούν σε μια ταινία δυόμισι ωρών.

Το βιβλίο, με τη γνωστή γραφή της Rowling, έρχεται να βάλει την ιστορία σε τροχιά προς την τελική του κατεύθυνση. Εξαιρετικό ως δομή και δρομολόγηση της ιστορίας καθώς οι ήρωες πλέον έχουν μπει στην εφηβεία αναπτύσσοντας μεγαλύτερα και πιο έκδηλα συναισθήματα. Ερωτεύονται, ζηλεύουν, φθονούν κι εκδηλώνουν το θυμό και την οργή τους με έναν τρόπο πιο ισχυρό από ποτέ. Σίγουρα όμως δεν είναι το καλύτερο της σειράς. Όχι γιατί αυτός ο μαγικός κόσμος έχει χάσει πλέον το ενδιαφέρον του. Αλλά γιατί η συγγραφέας στα πλαίσια της επεξήγησης σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση έχει προβεί σε μια διαδικασία συγγραφής υπέρμετρα γλαφυρής, που εν συγκρίσει με τα προηγούμενα, αν όχι σε κάποια σημεία κουράζει, σίγουρα δυσκολεύει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει.

Η ιστορία επικεντρώνεται περισσότερο στον Χάρι ως προσωπικότητα και η μαγεία περνάει σε άλλη φάση, αφήνοντάς μας να εμβαθύνουμε περισσότερο σ’ αυτήν, να την κατανοήσουμε και να την εξηγήσουμε. Η δράση περιορισμένη στην εξέλιξη της ιστορίας, για να έρθει στα τελευταία κεφάλαια να χτυπήσει κόκκινο και να θέλεις να ρουφήξεις μέχρι και την τελευταία λέξη από κάθε σελίδα.

Τι μπορεί να εκλάβει ο αναγνώστης πιο έντονα απ’ όλα; Την απώλεια! Μια απώλεια που μόνο ο θάνατος μπορεί να φέρει. Ο θάνατος που αποδεικνύεται σκληρός κι αδιάλλακτος και σου δίνει εμφανώς να καταλάβεις πως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και πολύ περισσότερο να κάνει διακρίσεις. Πιστέψτε με! Δεν ήταν λίγες οι φορές -ειδικά στα τελευταία κεφάλαια- που με πήρανε τα κλάμματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έστω και διάσπαρτες, απουσίαζαν οι γνωστές πινελιές χιούμορ της συγγραφέα.

Πιο σκοτεινό, πιο μυστηριώδες, γεννώντας σου απορίες, τις οποίες έρχεται να λύσει ο Ντάμπλντορ λίγο πριν το τέλος. Και παράλληλα να μας δώσει στοιχεία για τις προηγούμενες που νομίζαμε πως είχαμε λύσει. Να μας δώσει λεπτομέρειες που ούτε καν υποψιαζόμασταν, να μας κάνει να δώσουμε έμφαση σε σημεία της ιστορίας που μπορεί να μας φαινόντουσαν ανούσια. Γιατί τελικά, για να κατανοήσουμε μια ιστορία σε βάθος πρέπει να γνωρίζουμε κάθε πτυχή της. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.K. Rowling
Μεταφραστής: Καίτη Οικονόμου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2003
Αρ. σελίδων: 795
ISBN: 978-960-274-745-2