Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Danny Ocean, ένας ιδιαίτερα δραστήριος κλέφτης, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του οργανώνει ένα νέο σχέδιο, προσλαμβάνοντας έντεκα ειδικούς.
Η ομάδα, έχει σαν στόχο να κλέψει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια από τρία καζίνο του Las Vegas που ανήκουν στον Terry Benedict, ο οποίος έχει δεσμό με την Tess, πρώην σύζυγο του Danny.
Για να πετύχει το ριψοκίνδυνο σχέδιο του Danny, θα πρέπει να βάλει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή του όσο και την ευκαιρία να συμφιλιωθεί με την Tess.

Προσωπική άποψη:
Remake του ομώνυμου έργου του 1960, αυτή η συμμορία ήρθε σχεδόν μισό αιώνα αργότερα σε νέα έκδοση. Με νέους ηθοποιούς και νέο περιεχόμενο. Κι η αλήθεια είναι ότι αν και το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δε μπορώ να μην αναγνωρίσω πως έχει έναν πετυχημένο συνδυασμό στυλ κι έντονης προσωπικότητας. Η πλοκή ξετυλίγεται όμορφα και καλοσχεδιασμένα. Η ληστεία ξεδιπλώνεται σταδιακά με τα σημαντικότερα στοιχεία της ν’ αποκαλύπτονται στον θεατή άλλα κατά τη διάρκεια κι άλλα μετά το πέρας της ληστείας καταφέρνοντας έτσι να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αμείωτο. Τα γυρίσματα δε της ταινίας τα οποία και πραγματοποιήθηκαν στο Las Vegas, δίνουν άλλο αέρα στην ταινία καθώς με τους ρυθμούς στους οποίους ζει αυτή η πόλη, είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις και ν’ αντιληφθείς αν είναι μέρα ή νύχτα.

Η συγκεκριμένη σκηνοθετική προσπάθεια του Soderbergh χαρακτηρίστηκε από αρκετούς αποτυχημένη. Χωρίς η σκηνοθεσία του να είναι άξια για εύσημα, δεν θα ήθελα να είμαι τόσο αυστηρή ώστε να την χαρακτηρίσω αποτυχημένη. Απλά λειτουργεί αποδοτικά ως προς το περιεχόμενο τις ιστορίας. Στο κάτω-κάτω, δεν περίμενα να δω την καλύτερη ταινία όλων των εποχών, οπότε ήμουν προσγειωμένη. Παρά τη σκηνοθετική μετριότητα όμως, ο Soderbergh σε ότι έχει να κάνει με την φωτογραφία της ταινίας την οποία κι επιμελήθηκε ο ίδιος (κάτι που συνηθίζει), έκανε σαφώς καλύτερη δουλειά. Οι ζεστοί, έντονοι κι άλλοτε πλαστοί χρωματισμοί του φωτός που χρησιμοποίησε είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αν μη τι άλλο έδεναν όμορφα με την εικόνα.

Το μεγαλύτερο ατού όμως της ταινίας κι αυτό που καταφέρνει να την κρατήσει στο ύψος της είναι οι πρωταγωνιστές των οποίων η χημεία εντυπωσιάζει καθ’ όλη της τη διάρκεια. Ο συνδυασμός είναι πραγματικά επιτυχημένος και το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι πως κατάφεραν να συνυπάρξουν και να δέσουν τόσο πολύ τόσα μεγάλα ονόματα της εποχής μας. Ο καθένας στο ρόλο του είναι με μια λέξη άψογος. Λες κι ο ρόλος του καθενός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του. Σύμφωνα με το στυλ, την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και τη γοητεία του καθενός.

Ο George Clooney αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ερμηνευτικά δυνατός, ο Brad Pitt άνετος κι ωραίος, ο Matt Damon ταιριαστός στο ρόλο του άβγαλτου μουρόχαυλου, ο μεγάλος Andy Garcia άψογος στο ρόλο του σκληρού κι άκαρδου μεγαλοεπιχειρηματία, η Julia Roberts αν και λίγη δίνει κάτι από τη γνωστή της λάμψη. Οι χαρακτήρες δείχνουν να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν και ν’ απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Ο καθένας με το δικό του γνώρισμα, μπλέκει σε μια αλλεπάλληλη ανταλλαγή ατακών, που είναι κι αυτές που προσδίδουν τον χαρακτηρισμό της κωμωδίας στο όλο εγχείρημα, πράγμα που καταφέρνει να μας κάνει να συμπαθήσουμε όλο και πιο πολύ τους ήρωες και παρά την εγκληματική τους δράση, να παίρνουμε το μέρος τους και να λέμε ότι καλά κάνουν ότι κάνουν.

Δράση, περιπέτεια, κωμικά στοιχεία κι ένα δυνατό cast που συγκεντρώνει μερικά απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood αυτή τη στιγμή. Κι ίσως το τελευταίο που έχει οδηγήσει σε μια δυνατή κι έντονη συνύπαρξη να είναι κι ο μεγαλύτερος λόγος που αξίζει κανείς να δει αυτή την ταινία. Όχι, δεν είναι στο top των επιλογών μου, όμως παραμένει ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που καταφέρνει να ξεφύγει από τον προσδιορισμό του remake και ν’ αποκτήσει δική του ταυτότητα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:Ελλ. τίτλος: Η Συμμορία Των Έντεκα
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Steven Soderbergh
Πρωταγωνιστές: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle, Julia Roberts, Andy Garcia, Casey Affleck, Scott Caan, Elliott Gould, Carl Reiner, Bernie Mac
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 120’

Επίσημο site:
http://oceans11.warnerbros.com/cmp/main.html