Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο ηλικιωμένος Don Diego, που κάποτε ήταν ο θρυλικός Zorro, δραπετεύει ύστερα από 20 χρόνια φυλακής.
Εκπαιδεύει έναν παράνομο, τον Alejandro Murrieta για να γίνει ο συνεχιστής του έργου του.
Ο Alejandro ως ο νέος Zorro, πρέπει ν’ αγωνιστεί ενάντια του κατεστημένου και του Joaquin Murrieta.

Προσωπική άποψη:
Για την εταιρία παραγωγής του Spielberg σίγουρα αποτέλεσε πρόκληση το να γυρίσουν μια ταινία βασισμένη στην ιστορία του Zorro. Κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο ν’ αναβιώσει ένας ξεχασμένος κινηματογραφικός μύθος. Έβαλαν λοιπόν ένα στοίχημα και καθώς έδειξαν τα πράγματα, τελικά μάλλον βγήκαν κερδισμένοι.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ ολόκληρη τη συγκεκριμένη ταινία. Όχι γιατί δεν είχα όλη την καλή διάθεση να το κάνω, αλλά γιατί απλά δεν ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες. Έτσι δεν είχα μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη άποψη. Τώρα που την είδα όμως, μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα με ικανοποίησε σε όλα τα σημεία.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με την κλασσική ιστορία του Zorro. Δεν μιλάμε για τον ήρωα που όλοι ξέρουμε, αλλά γι’ αυτόν που έρχεται, μετά από χρόνια για να πάρει τη θέση του. Έτσι, η ιστορία αποκτά αυτόματα άλλον αέρα, πιο μοντέρνο, πιο φρέσκο, πιο ζωντανό, πιο παιχνιδιάρικο. Κι επειδή ακριβώς μιλάμε για έναν άγνωστο άνθρωπο σε μια γνωστή θέση, τα κίνητρα καθώς κι η ίδια η ιστορία αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Αυτό του άγνωστου! Εδώ βέβαια θα ήθελα να πω ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το όλο σκηνικό μου θύμισε κάτι από “Κόμη Μόντε Κρίστο”.

Η περιπέτεια διατηρείται από την αρχή σχεδόν της ταινίας σε υψηλά επίπεδα και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Αποδεικνύει λοιπόν ότι δεν χρειάζονται πιστολίδια, γρήγορα αυτοκίνητα και λουτρά αίματος για να χαρακτηριστεί μια σκηνή δράσης. Μερικά άλογα και μερικά ξίφη είναι αρκετά για ν’ ανεβάσουν την αδρεναλίνη και να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Παρά όμως την περιπετειώδη φύση της ταινίας, ακόμα κι απ’ τις σκηνές δράσης, δεν απουσιάζει το χιούμορ. Και μιλάμε για πηγαίο χιούμορ που πραγματικά μερικές στιγμές σε κάνει να λύνεσαι στα γέλια. Αυτό βέβαια σε κάποιους πιθανόν να μην άρεσε, για ‘μένα όμως έκανα αυτές τις δύο ώρες σίγουρα πιο ευχάριστες.

Η μουσική επένδυση που δεν απουσιάζει από σχεδόν καμία σκηνή είναι ιδανική. Ακριβώς στους λατινικούς, αισθησιακούς και δυναμικούς ρυθμούς που επιτάσσουν τα σκηνικά, τα οποία κι αυτά έχουν στηθεί μ’ έναν αριστοτεχνικό τρόπο, έτσι ώστε να συνάδουν με το κλίμα της εποχής που λαμβάνει χώρα η ιστορία. Και φυσικά επειδή μιλάμε για ταινία του Hollywood δε θα μπορούσε ν’ απουσιάζει ένα ρομαντικό ειδύλλιο. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβάλλεται. Δεν είναι δυνατόν ένας τόσο μεγάλος για την εποχή του ήρωας να μην αποτελεί αντικείμενο φαντασίωσης για τις νεαρές κυρίες. Και σίγουρα δε θα μπορούσε κι ο ίδιος να μην γοητευτεί από κάποια απ’ αυτές.

Ο Anthony Hopkins έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο, τον οποίο ερμηνεύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο όπως πάντα. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια πολύ καλή επιλογή που δίνει κύρος στην ταινία. Απλά υπέροχος όπως πάντα, δεν χορταίνεις να τον βλέπεις. Απ’ την άλλη, ο Antonio Banderas φαντάζει η ιδανική επιλογή για τον ρόλο του Zorro. Δεν ξέρω αν οφείλεται στην λατινική καταγωγή του, πάντως αποδίδει τον χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σίγουρα εκπέμπει κάτι το γοητευτικό και μυστηριώδες. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για το ρόλο ενός στιλάτου ιππότη. Όσο για την Katherine Zeta Jones, μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη ηθοποιός που έχει βγάλει ο σύγχρονος κινηματογράφος, ερμηνεύει όμως έναν ρόλο που της πηγαίνει και λόγο της ομορφιάς της είναι υπεύθυνη για την αισθητική τελειότητα της ταινίας.

Ξιφομαχίες, περιπέτεια, χιούμορ και ρομαντισμός καταφέρνουν να δέσουν μ’ έναν πολύ όμορφο τρόπο. Σίγουρα πρόκειται για μία απ’ τις καλύτερες και πιο προσεγμένες παραγωγές του είδους της. Αν δεν την έχετε δει κάντε το και σίγουρα θα περάσετε ένα πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό δίωρο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Μάσκα Του Ζορό
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Martin Campbell
Πρωταγωνιστές: Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Katherine Zeta Jones, Diego Sieres, William Morayta
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 136’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0120746/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Mask_of_Zoro