Χθες βράδυ έλαβε χώρα η 80η απονομή των Κινηματογραφικών Βραβείων Oscar. Η Ακαδημία είδε, αποφάσισε και παρέδωσε τα βραβεία σ' εκείνους που θεώρησε πως έπρεπε να τα πάρουν. Ας δούμε όμως τους νικητές αυτής της λαμπερής εκδήλωσης.

Καλύτερη Ταινία: Μπορεί το "Juno" Να έκανε την έκπληξη και να εκτόπισε από τις υποψηφιότητες άλλες ταινίες όπως τα "American Gangster", "Eastern Promises" και "Sweeney Todd", ωστόσο δε νομίζω ότι περίμενε να κανείς να κερδίσει. Το "Atonement" επίσης δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του, αλλά μάλλον λογικό όταν ανάμεσα στις υποψηφιότητες βρισκόταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί "No Country for Old Men" το οποίο τελικά αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μεγάλη απογοήτευση για τους Joe Wright και Tim Burton που κανένας από τους δύο δεν ήταν υποψήφιος για το "Atonement" και "Sweeney Todd" αντίστοιχα. Ο δεύτερος μάλλον το περίμενε βέβαια! Αν και τη Χρυσή Σφαίρα στη συγκεκριμένη κατηγορία την κέρδισε το "The Diving Bell and the Butterfly", η Ακαδημία δεν συμμερίστηκε την άποψη αυτή κι έδωσε το βραβείο στους Joel και Ethan Coen για το "No Country For Old Men".

Καλύτερος Ηθοποιός Α' Ρόλου: Δεν θα πω ψέματα! Ήθελα πολύ να το πάρει ο Johnny Depp αν και βαθιά μέσα μου ήξερα πως δεν θα τα καταφέρει κι ότι το βραβείο θα πάει -όπως και πήγε τελικά- στον Daniel Day-Lewis για την ερμηνεία του στο "There Will Be Blood". Τουλάχιστον πήγε σ' έναν πολύ καλό κι αξιόλογο ηθοποιό με μία απ' ότι λένε εξαιρετική ερμηνεία. Όσο για τον George Clooney, δε νομίζω ότι περίμενε κανείς τόσο σύντομα να ξαναβραβευτεί.

Καλύτερη Ηθοποιός Α' Ρόλου: Ψιλοσφαγή επικράτησε στη συγκεκριμένη κατηγορία, αναδεικνύοντας παρ' όλα αυτά νικήτρια την επικρατέστερη παρουσία. Αυτή της Marion Cotillard στο ρόλο της Piaf στο "La Vie en Rose".

Καλύτερος Ηθοποιός Β' Ρόλου: Ο Casey Affleck πήγαινε τρέχοντας για το βραβείο για τη συμμετοχή του στο "The Assassination of Jesse James", αλλά κάπου στην στροφή τον πρόλαβε ο Javier Bardem, ο οποίος πρόσθεσε μια ακόμα επιτυχία στην πορεία του "No Country For Old Men".

Καλύτερη Ηθοποιός Β' Ρόλου: Ευχάριστο ότι η Ακαδημία δεν άφησε εκτός υποψηφιοτήτων την 14χρονη Saoirse Ronan που έκλεψε την παράσταση στο "Atonement". Έκπληξη και για πολλούς ότι η Cate Blanchett με την διπλή της υποψηφιότητα για Α' και Β' Γυναικείο ρόλο -το δεύτερο είχε σίγουρο-, έφυγε τελικά με άδεια χέρια αφού το χρυσό αγαλματάκι πήγε στη Tilda Swinton για την παρουσία της στο "Michael Clayton".

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: Δεν θα πω πολλά γιατί δεν ξέρω καμία απ' τις υποψήφιες ταινίες (ντροπή μου!). Νικήτρια ταινία το "The Counterfeiters" από την Αυστρία.

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Πολλοί φίλοι ίσως να στενοχωρήθηκαν με την αδυναμία του "Persepolis" να βγει νικητής -αν και λογικά το περίμεναν-. Δεν το έχω δει, αλλά τα σχόλια είναι υπέρ του δέοντος θετικά. Νικητής... ποιος άλλος; Το χαριτωμένο ποντικάκι που ακούει στο όνομα "Ratatouille".

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Να πω την αμαρτία μου θεωρούσα ότι πρώτα το "Atonement" και μετά το "There Will Be Blood", θα μπορούσε να κερδίσει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Καταντώντας κουραστικό, το "No Country For Old Men" άφησε τους πάντες να κοιτάνε τις πλάτες του.

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Τα λόγια είναι περιττά! Το "Juno" ήταν φαβορί κι αυτό που τελικά αναδείχτηκε νικητής.

Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δικαιωματικά νομίζω ότι ο "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" πήρε το χρυσό αγαλματάκι στην εν λόγω κατηγορία. Η υπέροχη ατμόσφαιρα της μαγευτικής αυτής ταινίας έπρεπε να βραβευτεί ότι και να γινόταν, αφήνοντας πίσω τα "American Gangster", "Atonement", "The Golden Compass" και "There Will Be Blood".

Καλύτερη Φωτογραφία: Θεωρώ ότι τα φωτογραφικά "πορτρέτα" του "Atonement" άξιζαν αυτό το βραβείο. Ωστόσο νικητής αναδείχτηκε το "There Will Be Blood".

Καλύτερα Κοστούμια: Δίκοπο μαχαίρι η συγκεκριμένη κατηγορία. Ξετρελάθηκα με τα κοστούμια στο "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street", μ' άρεσαν όμως πολύ κι αυτά του "Atonement" χωρίς ωστόσο να είναι άσχημα και του "La Vie en Rose". Το βραβείο πάντως πήγε στο "Elizabeth: The Golden Age", που παρ' όλο που ήταν εξαιρετικά, το βραβείο μάλλον ήρθε για να χρυσώσει το χάπι της απογοήτευσης.

Καλύτερο Μακιγιάζ: Δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι υποψηφιότητες α' συτή την κατηγορία ήταν μόνο τρεις όταν θα μπορούσαν να είναι τουλάχιστον πέντε. Αφήνοντας πίσω τους "Pirates of the Caribbean: At World's End", το "La Vie en Rose" πήρε τη νίκη. Μη με πείτε κολλημένη, αλλά έπρεπε υποψήφια να είναι τα "Atonement" και "Sweeney Todd: The Demon Barber Of Fleet Street" με το τελευταίο να κερδίζει.

Καλύτερο Μοντάζ: Ότι δνε περίμενα με τίποτα! Το "The Bourne Ultimatum" κέρδισε την πρόκληση αφήνοντας πίσω του τα "The Diving Bell and the Butterfly", "Into the Wild", "No Country for Old Men" και "There Will Be Blood".

Καλύτερος ήχος: Επίσης στο "The Bourne Ultimatum". Δεν θα έλεγα ότι με απασχολεί ιδιαίτερα ως κατηγορία οπότε θα προχωρήσω.

Καλύτερη Ηχητικό Μοντάζ: Γιατί δίνουν "500" βραβεία για τον ήχο; Τελοσπάντων... Το βραβείο και πάλι στο "The Bourne Ultimatum". Ποιος περίμενε ότι θα πάρει 3 Oscar, έστω και σε δευτερευούσης σημασίας κατηγορίες;

Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Φτωχές υποψηφιότητες, με το "The Golden Compass" -όπου γενικότερα πάτωσε- να αφήνει πίσω του τους "Pirates of the Caribbean: At World's End" και "Transformers", όπου θα τους προτιμούσα.

Καλύτερη Μουσική Επένδυση: Το "Sweeney Todd" αν και με καταπληκτική μουσική δεν ήταν υποψήφιο, πράγμα αναμενώμενο αφού μουσικά δεν αποτελεί κάτι νέο. Έτσι, δικαιωματικά κι όπως περίμενα το Oscar πήγε στο "Atonement" με την πανέμορφη μουσική.

Καλύτερο Τραγούδι: Αν και το "Enchanted" είχε 2 υποψηφιότητες τη νίκη του έκλεψε το "Falling Slowly" των Glen Hansard και Marketa Irglova για την ταινία "Once".

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Όσοι περίμεναν το "Sicko" έπεσαν σε λούμπα. Το βραβείο πήγε όπως περίμενα στο "Taxi to the Dark Side".

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Νικητής το "Freeheld" (το ξέρει κανείς;).

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: Το "Peter and the Wolf" έφυγε με το βραβείο παραμάσχαλα.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Νικητής το "Le Mozart des Pickpockets".

Αν είμαι ευχαριστημένη; Όχι ιδιαίτερα! Αλλά πότε είναι κανείς σε τέτοιες εκδηλώσεις; Το σίγουρο είναι πως παρά τις προσδοκίες των παραγωγών, το "Atonement" δεν είχε τις απολαβές που περίμενε, κατά συνέπεια η "εξιλέωση" που ζήταγε δεν ήρθε τελικά, μεγάλη χαμένη η Cate Blanchett που έμεινε με τη χαρά, ενώ μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ήταν αδιαμφισβήτητα το "No Country For Old Men". Δίκαια ή όχι, σίγουρα τα φετινά Oscars ήταν σκοτεινά κι αιματοβαμμένα. Μια ιδιαίτερη χρονιά, με ιδιαίτερες υποψηφιότητες. Τώρα, αναμένουμε μέχρι τα επόμενα...

Επίσημο site: