Συνοπτική περίληψη του έργου:
Το έτος 2199 ο χαρισματικός χάκερ Neo στρατολογείται από μια επαναστατική ομάδα η οποία τον πληροφορεί πως ο κόσμος που ζει είναι εικονικός. Ένα ψηφιακά κατασκευασμένο περιβάλλον το οποίο και χρησιμοποιούν οι μηχανές ως μπαταρία.
Όλες τους οι ελπίδες έχουν στραφεί στον Neo αφού πιστεύουν πως είναι ο εκλεκτός που θ’ απελευθερώσει το ανθρώπινο είδος και θα τερματίσει τον πόλεμο μηχανών-ανθρώπων.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν ταινίες που δεν έχουν τίποτα! Υπάρχουν ταινίες που έχουν κάτι, αλλά όχι όλα! Υπάρχουν όμως και κάποιες που έχουν τα πάντα! Το “The Matrix” είναι μία απ’ αυτές λόγω της ιδιαίτερης φύσης του. Μπορεί να ικανοποιήσει το ίδιο εύκολα και στον ίδιο βαθμό τόσο τον θεατή που θέλει απλά και μόνο να παρακολουθήσει μία ταινία δράσης, όσο και τον θεατή που θέλει να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τη φουτουριστική αντίληψη της πραγματικότητας των δημιουργών.

Με μια πρώτη ματιά η συγκεκριμένη ταινία για τους περισσότερους φάνταζε ως άλλο ένα ψηφιακό παραμύθι πλημμυρισμένο από gadgets και σύγχρονα και τεχνολογικά και προγραμματιστικά μέσα. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να το διαψεύσει. Θεωρώ ότι το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας είναι ότι πιο ευφυές, περίπλοκο κι έξυπνο έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στον επιφανειακό παραλογισμό του τα πάντα μοιάζουν λογικά. Κι όσο μπλεγμένα κι αν φαίνονται όλα, τόσο απλά κι εύκολα αν έχεις τη διάθεση να τα κατανοήσεις ξεμπλέκονται μπροστά σου.

Τι είναι τελικά το Matrix; Είναι απλά μια ταινία φαντασίας; Όχι! Κι αυτό είναι που το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό. Δεν στηρίζεται απλά και μόνο στην φαντασία των δημιουργών αλλά στην κοσμοθεωρία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων. Υπάρχει ο κόσμος αυτός μέσα στον οποίο ζούμε και κινούμαστε που στην πραγματικότητα είναι πλασματικός κι ένας άλλος, ο αληθινός κόσμος μέσα στον οποίο θα έπρεπε να ζούμε. Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας κι από ‘κει και μετά όλα, φανταστικά και μη, περιστρέφονται γύρω απ’ αυτόν.

Μια ταινία που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα ηρωικό έπος. Έχουμε τον χαρισματικό, τον άνθρωπο εκείνο που έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τα πράγματα αλλά δεν το ξέρει. Έχουμε τον δάσκαλο, τον άνθρωπο εκείνο που καλείται να βοηθήσει τον ήρωα δείχνοντάς του την πόρτα. Κι έχουμε και την επιλογή, αυτή την επιλογή που πρέπει να κάνει ο ήρωας που φέρει το χάρισμα. Το αν θα περάσει την πόρτα ή όχι. Αν θα μείνει βυθισμένος στον λήθαργο ή αν θα ξυπνήσει. Μια επιλογή που μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα και τίποτα!

Οι αδερφοί Wachowski σκηνοθετούν την καλύτερη ταινία της καριέρας τους. Καταιγιστική δράση, εντυπωσιακές μονομαχίες σώμα με σώμα σε μια διάσταση διαφορετική απ’ ότι οι συνηθισμένες περιπέτειες. Το “Matrix” άλλαξε την πορεία των ταινιών δράσης. Φανταστικός ρυθμός, ριζοσπαστικά εφέ (σκηνές σε αργή κίνηση αλλά που η κάμερα κινείται σε πραγματικό χρόνο), ένα άψογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τη γνώση. Μόνο που αυτή η γνώση δεν είναι καταναγκαστική. Ο ήρωας πρέπει να επιλέξει να μάθει, το ίδιο κι ο θεατής.

Το ψηφιακό όμως αυτό περιβάλλον όπου όλα μοιάζουν απ’ τη μία άυλα κι απ’ την άλλη πέρα για πέρα αληθινά κι όπου η δράση δεν έχει αρχή και τέλος ντύνει έξοχα και η δυναμική σε κρεσέντο ρυθμούς μουσική επένδυση, εμπνευσμένη απ’ τον Don Davis. Μπορεί να μην είναι το score εκείνο που θα τ’ ακούσεις στο σπίτι σου αποσκοπώντας στην ευχαρίστηση, είναι όμως σίγουρα κάτι που δένει μαγικά με την εικόνα.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουμε τον Keanu Reeves, ένας ρόλος που απογείωσε τόσο την καριέρα του όσο και το κασέ του. Μπορεί η ερμηνεία του να μην είναι φανταστική, αλλά αν πάρω ως μέτρο σύγκρισης τους διεκδικητές του ρόλου (βλ. π.χ. Will Smith) κι ότι ο χαρακτήρας του Neo κρύβει ένα μυστήριο, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστικών που ζητάνε ανυπόμονα ν’ ανακαλυφθούν, τότε ναι. Η γοητευτική του παρουσία και το γεμάτο αμφιβολία και δίψα βλέμμα του, έδεσαν αρκετά καλά.

Γοητευτικό και το υπόλοιπο cast το οποίο ήταν από την διαφορετικότητα και μόνο των χαρακτήρων ιδιαίτερο κι ενδιαφέρον. Αν κάποιος ξεχωρίζει πάντως αυτός είναι ο Laurence Fishburne στο ρόλο του Morpheus. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Πραγματικά με την ψυχραιμία, την ατάραχη κι επιβλητική παρουσία του σε καθηλώνει.

Τι έχουμε λοιπόν... Ένα μίγμα θρησκευτικών και φιλοσοφικών αναζητήσεων σ’ έναν καταδικασμένο κόσμο που ψάχνει τη λύτρωση, αναζητά απεγνωσμένα την ελευθερία του. Μια πραγματικότητα που έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις αν μπορείς ν’ αντέξεις ή όχι. Ο κινηματογράφος του φανταστικού στην κορύφωσή του! Πιστεύω πως δύσκολα θα βγει σύντομα στις αίθουσες κάτι που θα είναι σε θέση να ξεπεράσει το “Matrix”. Τα τελευταία 9 χρόνια τουλάχιστον δεν έχει συμβεί (μιλώντας πάντως για αντίστοιχη παραγωγή). Περιπλανηθείτε λοιπόν σ’ έναν κόσμο που προκαλεί τρόμο, ανασφάλεια, αμφισβήτηση αλλά ταυτόχρονα δέος. Το “Matrix” περιμένει να το ανακαλύψετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Matrix
Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας
Σκηνοθέτες: Larry & Andy Wachowski
Πρωταγωνιστές: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Gloria Foster
Μουσική: Don Davis
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 136’

Επίσημο site:
http://whatisthematrix.warnerbros.com/