Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο παρανοϊκός Jigsaw είναι πλέον νεκρός. Πριν όμως πεθάνει έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το τελευταίο του εν ζωή παιχνίδι και να βγει νικητής ακόμα μια φορά.
Αυτή τη φορά ο παίκτης είναι ένας παρορμητικός αστυνομικός που καλείται να συμμετάσχει σ’ έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να σώσει τον συνάδελφό του από τον θάνατο.
Το ρολόι αρχίζει να μετράει αντίστροφα κι έχει στη διάθεσή του 90 λεπτά για να καταλάβει τα λάθη του και να σώσει τη ζωή του συναδέλφου του. Θα τα καταφέρει;

Προσωπική άποψη:
Το “Saw” αποτέλεσε το πιο εμπορικό splatter θρίλερ της τελευταίας δεκαετίας. Έξυπνη αρχικά σεναριακή ιδέα την οποία ακολούθησαν δύο sequel το ένα χειρότερο απ’ τ’ άλλο. Ωστόσο τα ταμεία δεν σταμάτησαν να γεμίζουν και οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να μην μείνουν στην τριλογία, αλλά να γυρίσουν ακόμα τρεις ταινίες. Έτσι πριν λίγο καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες βγήκε το “Saw IV”. Σίγουρα δεν κατέφερε να σταθεί στο ύψος του πρώτου, σίγουρα όμως ξεπέρασε τα δύο προηγούμενα.

Ο Jigsaw είναι πλέον νεκρός. Το δολοφονικό του παιχνίδι όμως δεν σταμάτησε. Αντί οι σεναριογράφοι να συνεχίσουν από ‘κει που είχαν σταματήσει αποφάσισαν να προσεγγίσουν διαφορετικά την ταινία. Παρακολουθούμε λοιπόν μια ιστορία η οποία εκτυλίσσεται σε παράλληλο χρόνο μ’ αυτήν που παρακολουθήσαμε στο τρίτο μέρος. Το θετικό στοιχείο της ταινίας είναι ότι μας λύνονται κάποιες απορίες που είχαμε όσον αφορούσε τις δύο προηγούμενες ταινίες. Μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τον Jigsaw, έστω κι αν ο λόγος που του σάλεψε δεν είναι αρκετά ισχυρός, όπως επίσης και για την μοίρα κάποιων ηρώων που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε.

Το gore στοιχείο στο σενάριο είναι πιο έντονο και οι βασανιστικές παγίδες του μανιακού δολοφόνου εξακολουθούν να είναι το ίδιο εμφάνταστες κι εντυπωσιακές και σίγουρα λιγότερο αηδιαστικές απ’ ότι στο προηγούμενο. Όσο όμως κι αν οι ήρωες μοιάζουν να πιέζονται από τον χρόνο, το σενάριο από κάπου μπάζει. Ο λόγος σίγουρα δεν είναι άλλος απ’ το ότι η σεναριακή ομάδα έχει στερέψει από ιδέες και πιέζεται ν’ αναπτύξει ένα θέμα που δεν παίρνει άλλο τράβηγμα.

Η σκηνοθεσία αν και στυλιζαρισμένη είναι αρκετά καλή, τόσο τουλάχιστον όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα και να κρατηθεί το ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι τέλους. Σίγουρα, ακόμα και σε όσους δεν πολυάρεσε, τους κράτησε καθηλωμένους προσπαθώντας να επεξεργαστούν τα νέα στοιχεία.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο της ταινίας είναι η απουσία εκείνου του χαρακτήρα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον. Όλοι τους περνάνε σχεδόν απαρατήρητοι αφού δεν έχουν ολοκληρωμένη κι αναπτυγμένη εικόνα στα μάτια του θεατή. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείς να δεθείς συναισθηματικά με κανέναν. Ακόμα κι ο Jigsaw παίρνει το χρίσμα της καρικατούρας, εμφανιζόμενος μόνο ως flash-back σκοτεινών αναμνήσεων.

Σίγουρα δεν είναι η ταινία εκείνη που θα ικανοποιήσει τον μέσο θεατή. Σίγουρα οι fans της θα ξετρελαθούν γιατί θα πάρουν ακριβώς αυτό για το οποίο έδωσαν τα λεφτά τους. Βία κι αίμα! Αν όμως ζητάτε κάτι παραπάνω, σίγουρα δεν μιλάμε για την ταινία εκείνη που θα μπορέσει να σας το προσφέρει. Προσπαθώντας να καταλήξετε σ’ ένα τελικό συμπέρασμα σίγουρα θα οδηγηθείτε εκεί. Είναι ακόμα ένα sequel απ’ το οποίο δεν περιμένατε και πολλά.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Σε Βλέπω 4
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Darren Lynn Bousman
Πρωταγωνιστές: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Betsy Russell, Lyriq Bent
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 108’

Επίσημο site:
http://www.officialsaw.com/