Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο επικός πόλεμος ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές, φτάνει σ’ ένα εκκωφαντικό κρεσέντο: ο στρατός της Zion, με τη βοήθεια θαρραλέων εθελοντών πολιτών, μάχεται απελπισμένα να αντισταθεί στην επίθεση των Φρουρών, ενώ ο στρατός των Μηχανών σκάβει για να εισβάλει στο οχυρό των ανθρώπων.
Αντιμέτωποι με τον αφανισμό, οι πολίτες του τελευταίου καταφυγίου της ανθρωπότητας, πολεμούν όχι μόνο για τις ζωές τους αλλά και για το μέλλον του ανθρώπινου είδους.
Με τη βοήθεια της Νιόβης, ο Neo και η Trinity επιλέγουν να ταξιδέψουν μακρύτερα απ’ όσο τόλμησε ποτέ να πάει ανθρώπινο ον σ’ ένα επικίνδυνο επίγειο ταξίδι, στην καμένη επιφάνεια του πλανήτη μας και μέσα στην καρδιά της απειλητικής Πόλης των Μηχανών.
Σ’ αυτήν την αχανή μηχανοποιημένη μητρόπολη, ο Νeο έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την ύψιστη δύναμη στον κόσμο των Μηχανών...

Προσωπική άποψη:

Είναι απίστευτο... Όταν κυκλοφόρησε το “The Matrix” αν όχι όλοι, σχεδόν όλοι μείναμε με ανοιχτό το στόμα. Το μυαλό μας δε μπορούσε να συλλάβει πως τα αδέρφια Wachowski είχαν μια τόσο ψαγμένη, φιλοσοφημένη κι απίστευτη ιδέα ώστε να προβούν στην κινηματογράφησή της. Με το “Reloaded” ήρθαμε να προσγειωθούμε κάπως αλλά ευτυχώς φοράγαμε αλεξίπτωτο που τελευταία στιγμή άνοιξε. Αυτή τη φορά, όχι μόνο πέσαμε από αεροπλάνο στα 10000 πόδια και δεν άνοιξε, αλλά ούτε καν θυμηθήκαμε να το φορέσουμε.

Για να μην με λέτε όμως σκύλα θα προσπαθήσω να εντοπίσω τα καλά της ταινίας και να ξεκινήσω μ’ αυτά. Αυτή τη φορά η χρονική διαφορά της 2ης και της 3ης ταινίας δεν ήταν μεγάλη κι η ιστορία ξεκινάει απ’ το σημείο ακριβώς που μας άφησε. Κατά συνέπεια έχουμε την υπόθεση ακόμα φρέσκια στο μυαλό μας κι ευτυχώς εξακολουθεί να γίνεται της πόρνης κι ο Neo δεν έχει κάνει με την Trinity καμιά δεκαριά ανδρόγυνα κουτσούβελα. Χμ... νομίζω πως τα καλά κάπου εδώ τελειώνουν.

Το σενάριο ίσως είναι αυτό που έχει τα περισσότερα κενά σε σύγκριση πάντα με τα προηγούμενα. Κι αυτό δεν το λέω γιατί τυχόν κάποιοι να μείνουν με άλυτες απορίες. Αυτό συνέβη και στις δύο προηγούμενες ταινίες και κατά πάσα πιθανότητα σκόπιμα αν κρίνουμε από τις τότε δηλώσεις των δημιουργών. Όσοι έχουν παρακολουθήσει την ταινία και πιστεύω πως οι περισσότεροι το έχουν κάνει ίσως να καταλαβαίνουν τι εννοώ. Όλο το μεγαλείο του “The Matrix” καταρρέει μπροστά στα μάτια μας! Ότι ίσχυε στο πρώτο μέρος της τριλογίας εδώ ανατρέπεται με όλη την μεγαλοπρέπεια του αμερικάνικου δολαρίου.

Ξεχάστε τους φιλοσοφικούς διαλόγους... έχουν πάει για βρούβες. Το πιο μεγαλεπήβολο στοιχείο είναι οι ενοχλητικές απειλές που ανταλλάσσουν οι πρωταγωνιστές μεταξύ τους κι από ένα σημείο και μετά απλά απορούμε γιατί μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Και δε μπορώ να πω, τα ψηφιακά εφέ είναι εντυπωσιακά. Εντυπωσιακά λόγω ποιότητας; Όχι δα! Γιατί δεν τα χορταίνει το μάτι μας. Παρακολουθείς ένα πλάνο και δεν ξέρεις που ξεκινάνε και που τελειώνουν τα εφέ. Απορώ γιατί πλήρωσαν ηθοποιούς όταν θα μπορούσαν μέσω ενός pc να κάνουν τη δουλειά τους και να μην μας αναγκάσουν να παίξουμε Cluedo έστω να τους εντοπίσουμε με το κιάλι μέσα στον κακό χαμό. Εφέ, εφέ, εφέ και μάχες που μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό και να μη καταλήγουν πουθενά, προκαλώντας μας μόνο κώφωση και ναυτία.

Σκηνοθετικά τι να πω; Ή την είδαν παντελώς διαφορετικά από τις προηγούμενες φορές ή την περίοδο των γυρισμάτων τα κατά τ’ άλλα συμπαθέστατα αδέρφια έπαιζαν πολλά video-games κι είχαν επηρεαστεί. Μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω το γεγονός ότι αυτό που παρακολουθούσα είχε μικρότερη συνοχή από παιχνίδι στο Playstation.

Ερμηνευτικά τι να πω; Τα έχω ξαναπεί και δεν έχω να προσθέσω κάτι το ιδιαίτερο αν εξαιρέσει βέβαια κανείς το γεγονός ότι αυτή τη φορά στην πλειοψηφία τους μοιάζουν χειρότερες. Ακόμα κι η παρουσία του γοητευτικά κακού μοιάζει καρτουνίστικη και θα μπορούσε να τρομάξει μόνο κάποιο τρίχρονο παιδάκι που αρνείται να φάει το φαΐ του. Αμ αυτός ο Keanu… δε λέω, συμπαθέστατος, αλλά πιο ανέκφραστη φάτσα δε νομίζω να έχω ξαναδεί.

Τι μας λένε τελικά οι αδερφοί Wachowski; Ναι, είσαστε μαλάκες και σας πιάσαμε τον κώλο. Αυτή η ταινία δεν είχε λόγο ύπαρξης ή τουλάχιστον όχι μ’ αυτή τη μορφή. Ίσως είναι λάθος όταν έχουμε να κάνουμε με τριλογία να κρίνουμε την τρίτη ταινία αυτόνομα και πολύ περισσότερο να την συγκρίνουμε με την πρώτη, αλλά το να το αποφύγουμε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και μετά από τόσα χρόνια και ξαναβλέποντάς το σκέφτομαι ότι μετά την παρακολούθηση της πρώτης έπρεπε να πάρω κι εγώ το μπλε χάπι ή ακόμα κι και τώρα αν κάποιος μου δώσει τη δυνατότητα.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: The Matrix Revolutions
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτες: Larry & Andy Wachowski
Πρωταγωνιστές: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Jada Pinkett Smith, Monica Bellucci, Collin Chou, Harry J. Lennix, Nona Gaye, Harold Perrineau Jr.
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 129’

Επίσημο site:
http://whatisthematrix.warnerbros.com/