Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Cathleen έχει ένα τοπικό μικρό βιβλιοπωλείο και βλέπει ξαφνικά την δουλειά της να απειλείται από ένα πολυκατάστημα που θα ανοίξει απέναντι από το μαγαζί της.
Μισεί θανάσιμα τον ιδιοκτήτη του, ενώ ερωτεύεται παράφορα έναν άγνωστο μέσω του υπολογιστή.
Η τύχη τους παίζει παιχνίδια όταν διαπιστώνει ότι ο άγνωστος που ερωτεύτηκε είναι ο ανταγωνιστής της.

Προσωπική άποψη:
Μετά το “Άγρυπνος Στο Σιάτλ”, ένα απ’ τα πιο ωραία ζευγάρια του Hollywood ξανασυναντιέται σε μια ακόμα ρομαντική κομεντί. Η δεύτερη συνάντησή του όμως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συγκριθεί με την πρώτη παρά την μεγάλη ανταπόκριση της ταινίας από μεριάς κοινού καθώς, παρακολουθώντας κανείς την ταινία διαπιστώνει πως λείπει η σπίθα.

Κλασσική ρομαντική κομεντί που σέβεται τις ρίζες και τις καταβολές της. Τι εννοώ μ’ αυτό; Ότι ξεπερνάει ξεδιάντροπα τα όρια που διαχωρίζουν το χαριτωμένο με το γλυκανάλατο αλλά προσπαθεί να μας πείσει πως δεν είναι έτσι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα καταφέρνει. Η χημεία που υπήρχε κάποτε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μοιάζει να έχει χαθεί και το χιλιοειπωμένο σενάριο μεταξύ γυναικείας και αντρικής διαμάχης στην αγορά έχει πλέον ξεφτίσει.

Βέβαια σεναριακά πρωτοτύπησε ως προς το γεγονός ότι ήταν η πρώτη ταινία που συμπεριέλαβε την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των e-mails στο σύγχρονο ρομάντζο. Τώρα αν το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει το τετ α τετ παιχνίδι στην αρχική φάση των σχέσεων είναι χαριτωμένο τι να σας πω, αυτό είναι δική σας άποψη. Εμένα πάντως δεν με ενθουσιάζει αφού αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο έχουμε επηρεαστεί σε κοινωνικό επίπεδο από τα συγκεκριμένα μέσα.

Υπάρχουν εκείνες οι κάπως κωμικές σκηνές που θα κάνουν το χειλάκι σας να σκάσει, αλλά μην ζείτε με την ψευδαίσθηση ότι επί δύο ώρες θα ζείτε το απόλυτα αισθηματικό παραμύθι με τις απίστευτες δόσεις πηγαίου χιούμορ. Οι κωμικές στιγμές, οφείλονται κυρίως σε κάποιους έξυπνους διάλογους όπου προσπαθούν να δικαιολογηθούν τα’ αδικαιολόγητα και στις γκριμάτσες που ανταλλάσσουν οι πρωταγωνιστές όταν συναντιούνται.

Διεκπεραιωτή σκηνοθεσία και τίποτα παραπάνω από την Nora Ephron που μας έχει συνηθίσει σε καλύτερα πράγματα. Άχρωμη και άγευστη η προσέγγισή της σε μια θεματολογία που αν μη τι άλλο είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσεις ρομαντική ατμόσφαιρα και να προκαλέσεις έστω φτηνή συγκίνηση. Ο όποιος ρομαντισμός που υπάρχει δεν αποπνέει τίποτα το ρεαλιστικό με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να κουράζεσαι.

Οι ερμηνείες τόσο από μεριάς Tom Hanks όσο και από μεριάς Meg Ryan είναι υπερβολικά στυλιζαρισμένες που όχι μόνο για το ρομαντικό ειδύλλιο τους δεν σε πείθουν, αλλά ούτε για την αντιπάθεια του ενός για τον άλλο στην πραγματική τους ζωή. Δεν νομίζω ότι εγώ έχω χάσει το συναίσθημά μου και θέλω να πιστεύω πως έχω ζήσει κι έχω δει πολύ πιο δυνατά πράγματα.

Δήθεν ρομαντική παρουσίαση της νέας τεχνολογίας που μπορεί να φέρει στον δρόμο σου τον μεγάλο έρωτα της ζωής σου, αυτόν που είναι γραμμένος για ‘σένα στ’ άστρα. Ναι καλά, μας έπεισες! Προσωπικά θα παρακάλαγα να μην είχα μήνυμα στον υπολογιστή μου ώστε να μην είχα αναγκαστεί να περάσω την ώρα μου παρακολουθώντας το. Δεν το λέω εύκολα αυτό για ταινίες αυτής της κατηγορίας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι καλή επιλογή ούτε για να περάσεις απλά την ώρα σου. Προτιμήστε κάτι άλλο!
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Nora Ephron
Πρωταγωνιστές: Tom Hanks, Meg Ryan, Parker Posey, Greg Kinnear, Heather Burns, Steve Zahn. Jean Stapleton
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 119’

Επίσημο site:
http://youvegotmail.warnerbros.com/