Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο πλαστικός χειρούργος Ernest Menville αρραβωνιασμένος με την συγγραφέα Helen Sharp και λίγο πριν τον γάμο τους, γνωρίζει την ατάλαντη αλλά εντυπωσιακή ηθοποιό Madeline Ashton.
Ο αρραβώνας του με την Helen διαλύεται και τελικά παντρεύεται με την Madeline, κάτι που οδηγεί την Helen μέσα στα επόμενα 7 χρόνια να γίνει υπέρβαρη και να μην δίνει καθόλου σημασία στον εαυτό της, μέχρι που αποφασίζει να εκδικηθεί.
Περνάνε άλλα 7 χρόνια μέσα στα οποία ο γάμος των Ernest και Madeline πηγαίνει κατά διαόλου και η δεύτερη ψάχνει τρόπους για να σταματήσει τον χρόνο που περνάει και αφήνει τα σημάδια του.
Οι ζωές των τριών ξανασμίγουν, ένα μαγικό φίλτρο έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω και ξαφνικά οι ζωντανοί μπλέκονται με τους πεθαμένους.

Προσωπική άποψη:
Να ξεκαθαρίσω πρώτα απ’ όλα για μια ακόμα φορά, ότι οι μαύρες κωμωδίες αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο καλλιτεχνικό κομμάτι όσον αφορά την κινηματογράφηση και την απόδοσή τους. Μ’ αυτό θέλω να πω, ότι πρόκειται για ταινίες που καλώς ή κακώς δεν απευθύνονται σε όλους και δεν έχουν την απαίτηση να είναι εύπεπτες απ’ την συνολική μερίδα του κοινού. Αν είσαι open mind δες την, αν όχι μην το κάνεις σου λένε και δεν έχουν άδικο.

Στα δικά μας τώρα! Η συγκεκριμένη ταινία φέρει στις πλάτες τις 15 χρόνια. Και όμως… σήμερα περισσότερο από ποτέ μοιάζει ν’ αντικατοπτρίζει με όσο πιο σατιρικό τρόπο γίνεται την καθημερινότητα που βιώνουμε. Θα μπορούσε κανείς να πει πως για την εποχή της ήταν προφητική, αφού προμήνυε μια κατάσταση που δεν είχε αρχίσει σε καμία περίπτωση να παίρνει τη σημερινή της έκταση.

Το σύγχρονο μοντέλο ζωής, το επιτακτικό πρότυπο της καταναλωτικής κοινωνίας που μας περιβάλλει, τι μας επιβάλλει; Όσο πιο νέος, όσο πιο ωραίος, όσο πιο πλούσιος, τόσο πιο δημοφιλής και αρεστός γίνεσαι. Άμα θες να κυριαρχήσεις πρέπει αν πετύχεις και για να πετύχεις πρέπει να κάνεις ότι χρειάζεται, ακόμα και να καταπατήσεις ηθικούς κανόνες, ακόμα και να πατήσεις επί πτωμάτων. Σημασία δεν έχουν τα μέσα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα. Αν εκείνο σε ευνοεί, τότε είναι όλα εντάξει!

Ακριβώς το πρότυπο που προαναφέρεται ακολούθησαν οι ήρωες της ιστορίας μας. Η ματαιοδοξία οδηγεί τα βήματά τους και αφού αποτελούν μέρος ενός Hollywood που δεν δέχεται ψεγάδια πρέπει να τα ακολουθήσουν. Η νεότητα όμως και το ανεξάντλητο θέλω, η μισαλλοδοξία, είναι κάτι που δεν μένει έτσι. Για να τα ικανοποιήσεις πρέπει να πληρώσεις κάποιο τίμημα, άλλες φορές μικρό, άλλες μεγάλο. Και το τίμημα που στην προκειμένη περίπτωση πληρώνουν οι δύο γυναίκες είναι μεγάλο.

Ο Zemeckis είναι από εκείνους τους σκηνοθέτες που με εντυπωσιάζουν με τη δουλειά τους, ή με απογοητεύουν οικτρά. Μια μέση κατάσταση σπάνια υπάρχει! Εδώ πάντως κάνει ανεπανάληπτη δουλειά, εκμεταλλευόμενος κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή του στο έπακρο. Με άψογα έως και εντυπωσιακά θα λέγαμε για την εποχή εφέ, με πολύ μεγάλη δόση φαντασίας και άλλη τόση δόση πραγματικότητας, χλευάζει χωρίς οίκτο, με χιούμορ και δραματικότητα το Hollywood και όχι μόνο.

Το πρωταγωνιστικό τρίο που επιστρατεύει ο Zemeckis είναι απλά απ’ τα πιο απολαυστικά που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Ο Bruce Willis εξαιρετικά υποστηρίζει το ρόλο του αποτυχημένου πλαστικού χειρούργου όπου έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Η Goldie Hawn, πάντα ζεστή και αισθησιακή, αποδεικνύει πως είτε σε μαύρη, είτε σε κόκκινη, είτε σε κίτρινη κωμωδία ξέρει να δίνει τα ρέστα της, προσφέροντάς μας μια τρομερή εναλλαγή συναισθημάτων και η Rossellini σε έναν ρόλο σύντομο μεν, απολαυστικό δε. Η καλύτερη όλων όμως είναι η θεά Meryl Streep που με ότι κι αν καταπιαστεί μας προσφέρει τον καλύτερο, τον πιο απολαυστικό της εαυτό.

Η φαντασία συναντά την πραγματικότητα και η λογική το παράλογο. Η δίψα για όλο και περισσότερα οδηγεί σχεδόν πάντα στην καταστροφή, τόσο τη δική μας, όσο και αυτών που αγαπάμε. Τα όνειρα γκρεμίζονται, οι επιθυμίες διαστέλλονται και ο θάνατος κάνει την εμφάνισή του για να τιμωρήσει τους ματαιόδοξους σε μια απόλυτα αστεία και μαύρη κωμωδία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Robert Zemeckis
Πρωταγωνιστές: Meryl Streep, Goldie Hawn, Bruce Willis, Isabella Rossellini, Ian Ogilvy
Παραγωγή: 1992
Διάρκεια: 103’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0104070/
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_Becomes_Her