Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Michael Jennings είναι ένας μηχανικός που κλέβει τις τεχνολογίες άλλων προϊόντων και τις βελτιώνει. Μετά από διάφορες μικροδουλειές, ο James Rethrick του κάνει την πιο συμφέρουσα πρόταση της ζωής του.
Τρία χρόνια δουλειά σε ένα μυστικό project της εταιρίας του, σε αντάλλαγμα με μια περιουσία με έναν όρο. Στο τέλος της δουλειάς, οι μνήμες του Jennings από αυτά τα 3 χρόνια θα σβηστούν για να εξασφαλιστεί το απόρρητο.
Το μυστήριο αρχίζει όταν ο Jennings συνειδητοποιεί ότι στην περίοδο που δεν θυμάται, έχει ανταλλάξει τα χρήματα με έναν μυστηριώδη φάκελο, που περιέχει 20 απλά αντικείμενα.

Προσωπική άποψη:

Το έχω ξαναπεί! Δεν μου αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας και κακά τα ψέματα, δια χειρός Philip K. Dick δεν έχω δει ποτέ κάτι το αξιόλογο. Όχι γιατί ο Dick δεν κάνει αξιόλογες δουλειές στο είδος του, αλλά επειδή κανένας δεν στέκεται άξιος να μεταφέρει τη δουλειά του. Το πως λοιπόν ο Woo αποφάσισε να μεταφέρει ένα 20σέλιδο παραμυθάκι σε μια κινηματογραφική ιστορία σχεδόν δύο ωρών και μάλιστα, δύο ανούσιων ωρών, ένας θεός το ξέρει. Τελικά τα λεφτά, είναι όντως πολλά Άρη!

Ο Dean Georgaris ήταν εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την ιστορία του μόλις 20 σελίδων βιβλίου και να το αναπτύξει έτσι ώστε να έχουμε σενάριο. Γιατί χωρίς σενάριο αγαπητέ αναγνώστη δεν μπορούμε να έχουμε ταινία. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, ενώ έχουμε ταινία ακόμα απορώ για το που ακριβώς ήταν το σενάριο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και η απάντηση είναι πως μάλλον βρισκόταν σε break. Έχοντας απίστευτα κενά και πλημμυρισμένο από χιλιάδες ηλίθια κλισέ και άνευ ουσίας ατάκες που αντάλλασσαν οι πρωταγωνιστές μεταξύ τους, κάτι που τους έκανε τα μοιάζουν ακόμα πιο άχαροι, δεν καταφέρνει να περάσει κανένα σύνθετο μήνυμα, όπως τουλάχιστον θα έπρεπε.

Ο Woo χαρακτηρίζεται για το ταλέντο που έχει ως σκηνοθέτης να δημιουργεί στυλιζαρισμένες μεν, αλλά λειτουργικές και εντυπωσιακές ταινίες όσον αφορά το κεφάλαιο δράση. Και στην προκειμένη περίπτωση έχει προσθέσει ίσως και περισσότερη απ’ όση θα μπορούσε να σηκώσει το σενάριο. Τι να σου κάνουν όμως και οι περιπετειώδης σκηνές όταν μπορούν εύκολα και χωρίς ενοχές να καταταγούν στις χειρότερες στην ιστορία του κινηματογράφου. Πέραν από τις κλισέ ατάκες, έχουμε και κλισέ σκηνές δράσης, όπου τόσο η εξέλιξή τους φαντάζει εξαιρετικά γελοία, όσο και η κατάληξή τους τραγική.

Για το cast τι να λέμε τώρα… Ben Affleck σε πρωταγωνιστικό καρικατουρίστικο ρόλο που σε κάνει πραγματικά να απορείς και να αναρωτιέσαι που πήγε εκείνο το άστρο του παιδιού που σε μια νύχτα κατέκτησε το Hollywood και κέρδισε ένα Oscar. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια ιδιαίτερα καθώς οι επιλογές του εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πάρει τον κατήφορο και δεν μας δείχνει να έχει και τρελή διάθεση να τις ανανεώσει.

Όσο για την πολυτάλαντη Thurman, χωρίς να την θεωρώ ατάλαντη, δεν νομίζω ότι πέραν ενός “Pulp Fiction” κατάφερε να με ενθουσιάσει ιδιαίτερα, χωρίς επίσης αυτό να σημαίνει πως μου είναι αδιάφορη ή πως περνάει απαρατήρητη. Σε γενικές γραμμές μιλάμε πάντα, γιατί αν λάβω ως κριτήριο τη συγκεκριμένη εμφάνιση, μάλλον ξέχασε την γοητεία της στη ντουλάπα της και απλά περιφέρει άχαρα την παρουσία της σ’ έναν επίσης άχαρο δευτεραγωνίστικο ρόλο.

Έχουμε λοιπόν, ή μάλλον θα έπρεπε να έχουμε μια φουτουριστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, πάνω στον κορμό της οποίας θα είχε ενσωματωθεί ένας μέρος δράσης προς χάριν της εξέλιξης. Δυστυχώς το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά το αναμενόμενο είναι. Και δεν σχολιάζω αρνητικά την ταινία επειδή με τα “Αδίστακτα Πρόσωπα” ο Woo έβαλε ψηλά τον πήχη, αλλά επειδή μοιάζει σαν να μην προσπάθησε καν να στήσει όσο καλύτερα γινόταν, αυτή την ενδιαφέρουσα νουβέλα που εξελίχθηκε σε αυτό το τραγικό και γελοίο σενάριο. Με άλλα λόγια, μια δουλειά που στο σύνολό της δεν αξίζει μία. Το πεπρωμένο, το παρελθόν και το μέλλον προσπαθούν να συναντηθούν αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν.
Βαθμολογία 3,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Αποζημίωση
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτης: John Woo
Πρωταγωνιστές: Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Emily Holmes, Paul Giamatti, Michael C. Hall, Ivana Milicevic
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 110’

Επίσημο site:
http://www.paycheckmovie.com/