Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ήσυχη ζωή του Garfield αναστατώνεται, όταν ο κύριος του αποκτά ένα αξιαγάπητο σκυλάκι, τον Odie.
Ο Garfield αγανακτά γιατί δεν του αρέσει η ιδέα να μοιράζεται το ίδιο σπίτι με τον Odie.
Ένα βράδυ, το σκυλάκι πέφτει θύμα απαγωγής και ο Garfield νιώθει ένοχες. Σκοπός του πλέον είναι να βρει τον απαγωγέα και να πάρει πίσω τον Odie.

Προσωπική άποψη:
Ο Garfield έχει καταγραφεί ως ο πιο τεμπέλης, φαταούλας και παχύσαρκος γάτος στην ιστορία, όπου μόνο του μέλημα είναι το φαγοπότι και τα εκάστοτε τηλεοπτικά προγράμματα για ανεγκέφαλους. Παράλληλα με το σώμα του, το οποίο φουσκώνει με τεράστιες ποσότητες από λαζάνια, χορταίνει και τον εγωισμό του εξαπολύοντας προσβολές κατά του αφεντικού του, όχι γιατί δεν τον αγαπάει, αλλά γιατί αυτό τον κάνει να αισθάνεται ανώτερο εγκεφαλικά ον.

Ο παρά τα ελαττώματά του συμπαθέστατος γατούλης, άφησε για λίγο τις σελίδες των περιοδικών που τον φιλοξενούσαν για να μεταφέρει το πονηρό του βλέμμα και τις γεμάτες σπιρτάδα χορευτικές του φιγούρες στη μεγάλη οθόνη. Ο John Davis έκανε πολλά χρόνια μέχρι ν’ αποφασίσει να παραχωρήσει τα δικαιώματα, αλλά τελικά ο επιμένων νικά και ο συνονόματός του παραγωγός της ταινίας, κατάφερε να ολοκληρώσει το παιδικό του απωθημένο.

Παραγωγός και δημιουργός, έπειτα από πολύ σκέψη και μακροχρόνιες συζητήσεις κατέληξαν στο ότι η μεταφορά του Garfield στην μεγάλη οθόνη, δεν θα έπρεπε να παρεκκλίνει από την προσωπικότητα που τόσα χρόνια είχε πλάσσει μέσω του comic. Άλλωστε αυτή του η συμπεριφορά τον έκανε αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους και οι fans του δεν θα περίμεναν να δουν κάτι το διαφορετικό. Για το χιούμορ του άλλωστε και την δεσποτική, επαναστατική δίχως λόγο συμπεριφορά του τον αγάπησαν τόσοι άνθρωποι ανά τον πλανήτη και δεν υπήρχε λόγος ν’ αλλάξει, καθώς εκφράζει κουσούρια, που έστω κι αν όχι όλα αλλά ένας μέρος τους, έχουμε κι εμείς.

Η ομάδα που κλήθηκε να δώσει κινηματογραφική ζωή και υπόσταση στο συμπαθές τετράποδο, χρησιμοποίησε την τελευταία μέχρι τότε τεχνολογία computer animation, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό, αλλά και ταυτόχρονα κοντά στα γνώριμα χαρακτηριστικά του ήρωα. Η φιγούρα του Garfield άλλωστε είναι εκ φύσεως καρικατουρίστικη, οπότε δεν χρειαζόντουσαν υπερβολές για να τονιστεί.

Το σενάριο της ταινίας δουλεύτηκε με βάση τις συναισθηματικές και βιολογικές ανάγκες του κακομαθημένου γάτου, οι οποίες και κινούν το υποσυνείδητό του προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις κι αποφάσεις. Πάνω σ’ αυτή τη βάση καλείται και ο Peter Hewitt να δουλέψει σκηνοθετικά. Αναβιώνοντας την εποχή του comic κι αναπλάθοντας ένα περιβάλλον παλιομοδίτικο μεν, που είναι αληθινό, αλλά θυμίζει κινούμενο σχέδιο.

Ο άνθρωπος που θα δάνειζε την φωνή του στον πορτοκαλί μας γάτο έπρεπε να έχει ειρωνεία και σαρκασμό. Έπρεπε να είναι κάποιος που εκ φύσεως να διαθέτει χιούμορ και ευελιξία στις δύσκολες καταστάσεις, έτσι ώστε να το διατηρεί και να το προσαρμόζει στις υπάρχουσες συνθήκες. Και τελικά τόσο η επιλογή του Bill Murray, όσο και του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στην μεταγλωττισμένη έκδοση, αποδεικνύονται ότι καλύτερο, ότι πιο απολαυστικό.

Βέβαια οι Breckin Meyer και Jennifer Love Hewitt, απλά συμπληρώνουν το καρέ των χαρακτήρων, χωρίς να έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν. Περνάνε θα λέγαμε σχεδόν απαρατήρητοι, τόσο ώστε ο μικρός σκυλάκος που ακούει στο όνομα Odie να τους κλέβει την παράσταση και να γίνεται σαφώς πιο συμπαθής.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να κρίνει κάποιος αυστηρά ταινίες σαν κι αυτή, που στόχο δεν έχουν τα Oscars αλλά να κάνουν το κοινό να διασκεδάσει και να περάσει ευχάριστα. Σ’ αυτό το σημείο νομίζω ότι το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο και πως ο μικρός γάτος κατάφερε να γίνει σε σωστές δόσεις, άλλες φορές ενοχλητικός και άλλες διασκεδαστικός. Ιδανική για μια χαλαρή, οικογενειακή Κυριακή, χωρίς να θέλετε να κουράσετε το μυαλουδάκι σας.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Garfield: Η Ταινία
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Peter Hewitt
Πρωταγωνιστές: Bill Murray, Breckin Meyer, Jennifer Love Hewitt, Stephen Tobolowsky, Brad Garrett, Debra Messing, Nick Cannon, J.D. Crew
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 80’

Επίσημο site:
http://www.foxhome.com/garfieldthemovie/main.html