Συνοπτική περίληψη του έργου:
Έχοντας αποτραβηχτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις ριψοκίνδυνες αποστολές της IMF, απολαμβάνοντας την ηρεμία και την γαλήνη στο πλάι της αγαπημένης του συντρόφου Julia, ο δυναμικός πράκτορας Ethan Hunt, επιστρέφει στην ενεργό δράση προκειμένου να σώσει την προστατευόμενη του στην υπηρεσία, Lindsey από τα νύχια ενός παρανοϊκού μαφιόζου.
Απρόσμενα η επιχείρηση δεν θα στεφθεί από επιτυχία, γεγονός που θα πεισμώσει ακόμη περισσότερο τον Hunt, ώστε να ανακαλύψει τα ίχνη του δολοφόνου της καλής του φίλης, του Owen Davian, ενός κυνικού επιχειρηματία - στυγνού εγκληματία, με διασυνδέσεις στα υψηλά πολιτικά και παραστρατιωτικά κλιμάκια.

Προσωπική άποψη:
Η καλοκαιρινή περίοδος του 2006 είχε δείξει το καλύτερο πρόσωπο της κινηματογραφικής βιομηχανίας στους φίλους των blockbusters και των μεγάλων παραγωγών, που το μόνο που μπορεί να αποζητούσαν μες τη ζέστη, είναι ένα απολαυστικό κινηματογραφικό δίωρο. Το “M-I III”, ήταν η ταινία εκείνη που συμπλήρωσε το καρέ και πήρε το αίμα της πίσω, για το πολύ κάτω των προσδοκιών Νο2 της σειράς.

Ως γνωστό, τα κινηματογραφικά “Mission Impossible”, είναι εμπνευσμένα από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά των 70’s, που κατάφερνε με την δράση και την περιπέτειά της να καθηλώνει και να συναρπάζει το κοινό. Το 1996 ο Brian De Palma, δεν άφησε άλλο την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και αναβίωσε τον τηλεοπτικό θρύλο, δίνοντας ζωή στον πράκτορα Ethan, προσθέτοντάς του εξελιγμένα gadgets και όπλα και μπλέκοντάς τον σε απίστευτες κατασκοπευτικές περιπέτειες μαζί με την ομήγυρή του. Η επιτυχία, μεγάλη και αναμενόμενη! Όμως όλο αυτό το χαρμάνι που λατρεύτηκε στην πρώτη ταινία, υποτιμήθηκε με μια μέτρια συνέχεια. Έπρεπε να έρθει η επανόρθωση.

Τα ηνία πλέον αναλαμβάνει ο έμπειρος από τα τηλεοπτικά “Lost” και “Alias”, J.J. Abrams. Αν μη τι άλλο, κατέχει σίγουρα τον τρόπο να γυρίζει άρτιες και άκρως ενδιαφέρουσες περιπέτειες, αξιοποιώντας στο έπακρο, τόσο τα τεχνολογικά μέσα, όσο και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές ως σκεπτόμενες και συναισθηματικές οντότητες. Ναι, ο συνδυασμός περιπέτειας, δράσης, αγωνίας, ενισχυμένος με μεταμφιέσεις, μυστικά όπλα και άκρως ριψοκίνδυνα και τολμηρά ατοπήματα, επιστρέφει, αλλά αυτή τη φορά δεν στεκόμαστε μόνο εκεί. Πλέον ο Ethan πρέπει, εκτός απ’ την τιμή του πράκτορα, να προστατέψει, τόσο τη γυναίκα που αγαπά, όσο και το όνειρό του για μια υγιή και ήσυχη ζωή μακριά απ’ την κατασκοπία.

Και αν κάτι μου άρεσε πολύ, ήταν η εναρκτήρια secant του έργου. Σκοτεινή και μυστηριώδης, βίαιη, όχι σωματικά, αλλά συναισθηματικά, σε προϊδέαζε ακριβώς για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, θέλοντας να κάνει προφανώς σαφές εξ’ αρχής, πως τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν, αν όχι καλά, τόσο εύκολα και αναίμακτα, όσο τις προηγούμενες φορές. Η μουσική επιμέλεια δεν έχει μεγάλες διαφορές, αλλά στο κάτω-κάτω ποιος την ήθελε; Τέτοιες ταινίες τις συνδέεις με κάθε τους λεπτομέρεια και το score στην προκειμένη, είναι ένα αυτά.

Ο Tom Cruise επανέρχεται, και μάλλον για τελευταία φορά, στο ρόλο του αγαπημένου πράκτορα, μόνο που αυτή τη φορά είναι εμφανώς αλλαγμένος. Η ανάγκη του ήρωα για μια πιο ήσυχη και γαλήνια ζωή είναι εμφανής, όπως και η συναισθηματική του αστάθεια. Δεν είναι πλέον ο απαθής πράκτορας που όλα τα αντιμετώπιζε σαν μέρος της δουλειάς. Αισθάνεται, πονάει, ανησυχεί και καταβάλλεται από τις περιστάσεις, έτσι ώστε να μην μπορεί πάντα να τις χειριστεί σωστά και ψύχραιμα. Και να σας πω κάτι; Μου άρεσε αυτό!

Στο υπόλοιπο cast δεν έχουμε δραματικές αλλαγές με τους συνήθεις ύποπτους, να φέρνουν εις πέρας μια εύκολη και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, ερμηνευτική αποστολή. Βέβαια, η παρουσία της Keri Russell δεν στέκεται ικανή να αντικαταστήσει στα μάτια μας την Beart, αλλά ας μην το κάνω θέμα. Αυτός όμως που με την παρουσία του δίνει οσκαρική υπόσταση στην ταινία, δεν είναι άλλος από τον Hoffman στον ρόλο του κακού της ιστορίας. Έχει αποδείξει σε άλλες κι άλλες ερμηνείες το ταλέντο του, εδώ θα μάσαγε;

Ένα χαρμάνι περιπέτειας, δράσης και συναισθηματικής βίας, σε μια ιστορία που έχει αρχή, μέση, τέλος και πολύ περισσότερο, πλοκή με εναλλασσόμενα συναισθήματα. Ότι ακριβώς χρειάζεται δηλαδή ο θεατής για να περάσει ένα ευχάριστο και ικανοποιητικό δίωρο, κινηματογραφικής περιπέτειας. Καλές ερμηνείες, με καλύτερη όλων αυτή του Philip Seymour Hoffman, σε μια ταινία, που αν δεν καθηλώσει, σίγουρα διατηρεί τις αισθήσεις σε εγρήγορση, καθότι ως blockbuster, είναι απόλυτα ολοκληρωμένο.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Επικίνδυνες Αποστολές
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: J.J. Abrams
Πρωταγωνιστές: Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Ving Rhames, Keri Russell, Bahar Soomekh, Jonathan Rhys-Meyers, Laurence Fishburne
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 126’

Επίσημο site:
http://www.missionimpossible.com/