Συνοπτική περίληψη του έργου:
Παρόλο που ο Matt Murdock είναι τυφλός, εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε ως παιδί, έχει την ικανότητα να βλέπει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον με μια αίσθηση ραντάρ.
Χρόνια αργότερα ο Matt έχει πια ενηλικιωθεί και είναι ένας κοινωνικά καταξιωμένος δικηγόρος. Το βράδυ όμως έχει μια μυστική ταυτότητα.
Ο Daredevil, o μασκοφόρος ειρηνιστής προσπαθεί να εξαλείψει την αδικία στην κοινωνία, πράγμα που στο δικαστήριο δεν μπορεί να καταφέρει.

Προσωπική άποψη:

Ένα έχω να πω… ευτυχώς που υπάρχει πολύ υλικό στη Marvel και μπορούν να το σφάζουν οι εκάστοτε δημιουργοί και παραγωγοί, κατά πως τους αρέσει. Ήταν θέμα χρόνου μετά τους πολυφορεμένους ήρωες, να ακολουθήσει κάποια στιγμή και το alter ego του Spiderman, ο Daredevil. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Daredevil, μετά τον άνθρωπο αράχνη, είναι ο δεύτερος κατά σειρά προστάτης της Νέας Υόρκης. Κι επειδή οι ήρωές μας δεν είναι σνομπ, πολλές φορές έχουν συνυπάρξει και για τις ανάγκες του comic.

Η αισθητική της ταινίας δεν είναι δομημένη με γνώμονα τα σημερινά πρότυπα, αλλά εκείνα που επικρατούσαν τη δεκαετία του ’80, τότε που ο Frank Miller, ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς comics, έδωσε ζωή εκ νέου σε ένα ήρωα, τόσο σκοτεινό και μυστήριο, όσο και οι σελίδες των comics που ζωγράφιζε. Ακριβώς εκεί στηρίχτηκε ο Johnson, προσπαθώντας προφανώς να κάνει την διαφορά, να αναδείξει το παγανιστικό εκείνο στοιχείο που ξεχωρίζει τον Daredevil από τους άλλους σκοτεινούς ήρωες της δικής του κατηγορίας.

Καθισμένος στην καρέκλα του, ο Johnson, προσφέρει στον θεατή μια ταινία ενός ακόμα super ήρωα, που τουλάχιστον σε επίπεδο δράσης δεν στερείται. Αν μη τι άλλο είναι πολλές οι σκηνές εκείνες όπου το ξύλο πέφτει με το τουλούμι και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάζεται με τις μελετημένες, χορευτικά φιγούρες των πρωταγωνιστών, το αποτέλεσμα μπορεί μέχρι και να εκπλήξει, ταυτόχρονα όμως κουράζει λόγω του γρήγορου μοντάζ. Κι ενώ σεναριακά η ταινία, πλην ορισμένων γελοιοτήτων, είναι αυτό που θα ζητούσε κανείς από ένα comic, κατά συνέπεια, λόγω μια στρωτής ιστορίας θα μπορούσε το αποτέλεσμα να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αυτό αρχίζει σιγά-σιγά και βαλτώνει, αφού χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Βέβαια η σκοτεινή και δυναμική μουσική παρουσία των Evanescence, που θυμάμαι, πριν ακόμα γίνουν γνωστοί, με ξετρέλαναν με το “Bring Me To Life”, βοηθάει αρκετά. Το ίδιο θετικά βέβαια δεν μπορεί να είναι και τα σχόλια όσον αφορά τα εφέ μέσα απ’ τα τυφλά μάτια του ήρωα, ούτε τα βαρύγδουπα σκηνικά μιας διεφθαρμένης Νέας Υόρκης, που ναι μεν είναι παρακμιακά, δεν κάνουν όμως την διαφορά, αφού νομίζεις ότι είσαι σε ένα κουκλόσπιτο που θα καταρρεύσει.

Το cast της ταινίας είναι ίσως από τα χειρότερα που έχω δει την τελευταία πενταετία. Υπερβολή; Καθόλου! Ο Ben Affleck, στο ρόλο του τυφλού δικηγόρου είναι εξαιρετικά συμπαθής και αποδοτικός. Όταν όμως φοράει την στολή του κόκκινου εκδικητή, η οποία να τονίσω ότι είναι εντελώς γελοία και ψεύτικη, όλη η εικόνα που έχουμε πλάσσει γι’ αυτόν όσο φοράει το κοστούμι καταρρέει. Δεν ξέρω αν φταίνε τα κόκκινα δερμάτινα που δεν τον κολακεύουν ή το γεγονός ότι είναι αρκετά λαπάς για να ερμηνεύσει τον συγκεκριμένο υπερήρωα, το σίγουρο είναι όμως ότι είναι για αν το κλαίνε οι ρέγκες.

Η Garner υπήρχε εκεί μόνο για τον ρόλο της ωραίας και μοιραίας και σε καμία περίπτωση δεν σε πείθει για σκληροτράχηλο θηλυκό ορκισμένο να πάρει εκδίκηση. Μάλλον έχασε το ραντεβού για ρίζα και απλά συγχύστηκε! Όσο για τους Duncan και Farrell, ναι, μπορεί να είναι ταλαντούχοι, ναι, μπορεί να μην είναι τόσο χάλια όσο το δίδυμο που προανέφερα, όμως η διάσταση των χαρακτήρων τους είναι τέτοια που δεν έχει κανένα περιθώριο αξιοποίησης, μοιάζοντας απίστευτα και ενοχλητικά γραφικοί.

Το “Daredevil” λοιπόν, είναι από εκείνες τις ταινίες που και να μην της δεις, δεν θα έχεις ένα μεγάλο κινηματογραφικό κενό στο ιστορικό σου. Είναι ακόμα μια ταινία dvd δράσης, ένα είδος αναλώσιμο απλά και μόνο για να περάσει η ώρα, αν κι εφόσον το συναντήσετε κατά τύχη στο zapping. Στα χέρια κάποιων άλλο και με διαφορετικό cast, τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς δεν είναι και μια ευκαιρία με όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές απλά ναυάγησε.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Daredevil
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Mark Steven Johnson
Πρωταγωνιστές: Ben Affleck, Jennifer Garner, Michael Clarke Duncan, Colin Farrell, Jon Favreau, Paul Ben-Victor, Jude Ciccolella, Joe Pantoliano
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 103’

Επίσημο site:
http://www.foxhome.com/daredevildc/main.html