Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Marlin και ο γιος του Nemo, δύο τροπικά ψαράκια, ζουν σε μια ασφαλή γειτονιά του ωκεανού.
Κάποια μέρα όμως, ο Nemo ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του και εξερευνά την απέραντη θάλασσα, καταλήγοντας στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου.
Απελπισμένος ο Marlin προσπαθεί να τον βρει, ξεκινώντας μια πραγματική εμπόδια οδύσσεια με δεκάδες και κινδύνους.
Ευτυχώς γι αυτόν, στο δρόμο του θα γνωρίσει την Dory, το πιο καλόκαρδο, αλλά και το πιο αφηρημένο ψάρι του πλανήτη, που θα τον πείσει ότι όλα γίνονται όπως εσύ τα θέλεις, αρκεί να το πιστεύεις πραγματικά.

Προσωπική άποψη:
Μετά από αρκετό καιρό, η Disney σε συνεργασία για μια ακόμα φορά με την Pixars, μεγαλούργησε, προσφέροντας μια ταινία κινουμένων σχεδίων για μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία που θύμισε σε πολλά εκείνες τις παλιές, που όλοι έχουμε δει και όλοι έχουμε αγαπήσει. Η μοναδική ίσως διαφορά να είναι η αξιοποίηση των μέσων δημιουργίας σχεδίου, που όσο να ‘ναι, αξιοποιούνται κατά περίσταση.

Έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, η Disney αποφάσισε να γυρίσει στην νοοτροπία ταινιών όπως “Toy Story” και “Monsters I.N.C.”, παραθέτοντάς μας αυτή τη φορά μια εικόνα του βυθού και του μικρόκοσμου που κατοικεί σε αυτόν. Και η απεικόνιση αυτή είναι πραγματικά μοναδική, αφού παρακολουθώντας, αισθάνεσαι πως γίνεσαι μάρτυρας ενός ψηφιακού ντοκιμαντέρ, το οποίο ανταποκρίνεται σε κάθε πιθανή λεπτομέρεια απεικόνισης. Επιπλέον, κάθε πλάσμα που ζει μέσα σ’ αυτόν τον υδάτινο κόσμο, διαχωρίζεται από τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν το τι είναι, σε πια φυλή υπάγεται. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία εκείνα που το διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα και δημιουργούν μια δικιά του, αυτόνομη και ξεχωριστή προσωπικότητα.

Τα τελευταία χρόνια κάτι έλειπε από τις ταινίες της Disney και αυτό δεν είχε να κάνει τόσο με το τεχνικό ή το γραφιστικό κομμάτι. Κάτι έλειπε από τις ίδιες τις ιστορίες και αυτό ήταν η μαγεία. Η μαγεία που πλημμύριζε της ταινίες του μεγάλου Walt Disney, η μαγεία εκείνη που μπορούσε να καθηλώσει, να συγκινήσει. Ε, λοιπόν το “Finding Nemo”, κατάφερε να την ξαναβρεί. Δεν είναι τόσο το ευφάνταστο της ιστορίας, αν ήταν τοποθετημένου κάπου αλλού μπορεί να μην έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, όσο ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται. Η εξελικτική πορεία είναι συνεχής, δίνοντάς μας νέα δεδομένα και σωστές δόσεις έξυπνου χιούμορ αλλά και συγκίνησης.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει σημαντικός λόγος να σταθώ στο animation κομμάτι της ταινίας. Τα παραπάνω σχόλιά μου νομίζω ότι καλύπτουν απόλυτα τις σκέψεις μου. Ζωντανά χρώματα, ακόμα πιο ζωντανή κίνηση και μια μοναδική αναπαράσταση χαρακτήρων και διαφορετικών περιβαλλόντων, προσαρμοσμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά συναισθήματα και κατευθύνσεις. Με άλλα λόγια, η ταινία, αν και παραμύθι, δεν στερείτε ρεαλισμού, όχι μόνο στο συναισθηματικό, αλλά και στο εικαστικό σκέλος.

Και όπως συνηθίζει η Disney, φρόντισε να εξασφαλίσει ένα πολύ δυνατό cast για να χαρίσει τις φωνές τους στους ψηφιακούς μας ήρωες. Πραγματικά, ο καθένας απολαυστικός και αποδοτικός με τον τρόπο του, αντικατοπτρίζει στη χροιά της φωνής του τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαμε να συνδέσουμε με τον καθέναν από αυτούς. Ίσως βέβαια να ξεχωρίζει λίγο περισσότερο η DeGeneres στο ρόλο της Dory! Για όσους όμως θέλους, δεν είναι κακή και η μεταγλωτισμένη εκδοχή.

Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που λέμε για όλη την οικογένεια. Ένα ρεαλιστικό, ψηφιακό ταξίδι, στον φωτεινό αλλά ταυτόχρονα, επικίνδυνα περιπετειώδη κόσμο του βυθού. Ορισμένες εκ των σκηνών θα σας μείνουν σίγουρα αλησμόνητες λόγω της ανθολογικής τους υπόστασης, όπως για παράδειγμα, το πέρασμα από το δάσος των μεδουσών. Μια τρυφερή ιστορία για της σχέση μεταξύ πατέρα – γιου, αλλά και τους δεσμούς της οικογένειας και τη σημασία των φίλων. Όμως η ιστορία δεν στερείται και άφθονου χιούμορ, δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου η ξεκαρδιστική απώλεια μνήμης της Dory που φτάνει τον Marlin στα άκρα θα σας προκαλέσει κοιλιακούς πόνους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ψάχνοντας Τον Νέμο
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτης: Andrew Stanton
Πρωταγωνιστές: Willem Dafoe, Ellen DeGeneres, Allison Janney, Vicki Lewis, Albert Brooks, Alexander Gould, Eric Bana, Barry Humphries, Geoffrey Rush
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 101’

Επίσημα sites:
http://disney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/findingnemo/index2.html
http://www.pixar.com/featurefilms/nemo/index.html