Προσωπική άποψη:
Το βιβλίο που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο κι έριξε από την κορφή τον Harry Potter. Η ταινία που προκάλεσε πανικό στους fans και αγωνία για μια λαμπρή συνέχεια. Ήρθε και η σειρά του original score όμως της ταινίας, να κερδίσει το κοινό. Και πράγματι, το κοινό το αγάπησε και το εκτόξευσε στις πρώτες θέσεις πωλήσεων παγκοσμίως. Και όχι άδικα, αφού δύσκολα κάποιος που παρακολούθησε την ταινία, να μην μπόρεσε να ξεχωρίσει και την καταπληκτική μουσική υπόκρουση που στόλιζε τις εικόνες.

Το “Twilight” είναι, όπως έχουμε ξανασυζητήσει, ένα εφηβικό ποπ, γοτθικό δράμα, με κάποιες δόσεις θρίλερ, κάποιες μυστηρίου και κάποιες άλλες, φαντασίας, γεννημένες από μια απόκοσμη και ψυχρή πραγματικότητα. Με ακριβώς αυτά τα κριτήρια δημιουργήθηκε και το score της ταινίας. Να διαχωριστεί σε δύο πραγματικότητες, να εκφράσει δύο διαφορετικά συναισθήματα. Κατά συνέπεια, εκπέμπει ανάλογα με την συναισθηματική ένταση σε διαφορετικά μήκη κύματος, τα οποία ωστόσο διατηρούν ένα κοινό κεντρικό άξονα.

Η μουσική του Burwell έχει σκοπό να πει μια ιστορία και ακριβώς αυτό κάνει. Δύσκολα κάποιος που έχει δει την ταινία, στο άκουσμα μιας μελωδίας, να μην ανακτήσει στη μνήμη του, τη σκηνή εκείνη την οποία και συνόδευε. Ο Burwell είναι από τους μεγαλύτερους μουσικούς δημιουργούς του αιώνα μας. Κάθε δημιουργία του, βραβευμένη ή μη, αποτελεί από μόνη της, ένα ηχητικό παραμύθι, που ακόμα και μόνο του, μπορεί να πλάσσει εικόνες και να ντύσει τις σκέψεις μας.

Για τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά ωστόσο σκηνές, επιλέγει να ενισχύσει τη μουσική του, στους κατάλληλους τόνους, στα κατάλληλα σημεία. Η ένταση κλιμακωτά ανεβαίνει και οι ήχοι των κρουστών οργάνων, με εξέχοντα εκείνο των ντραμς αλλά και ορισμένων πνευστών, προσδίδουν μια δόση αγωνίας, πετυχαίνοντας τον σκοπό τους. Να μας ανατριχιάσουν και να οδηγήσουν όλες μας τις αισθήσεις σε μια παραζάλη, σε μια εγρήγορση. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα παραπάνω στοιχεία εύκολα στα “I Know What You Are”, “The Most Dangerous Predator” και “The Skin Of A Killer”.

Ποιητικές όμως και οι καθαρά ρομαντικές μελωδίες, όπου αισθησιακά φλερτάρουν οι νεαροί ήρωες. Ο νους ακούγοντάς τες, ταξιδεύει κατευθείαν στα σκοτεινά και υγρά δάση του Forks, όπου υπό τους παιχνιδιάρικους ήχους της φύσης, σαν να δημιουργείται μια ολόκληρη μαγεία και να σε περικλείει, η μαγεία μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστήριο και παλιομοδίτικο ρομαντισμό. Χαρακτηριστικά δείγματα τα “The Lion Fell In Love With A Lamb” και “Bella’s Lullaby” που αποτελούν απ’ τα πιο ξεχωριστά και αναγνωρίσιμα κομμάτια ολόκληρου του cd, με έναν αέρα κλασικότητας. Ιδιαίτερα το δεύτερο, είναι μεγάλης σημασίας για τον συνθέτη, όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και συναισθηματικά, καθώς το έγραψε για την μετέπειτα γυναίκα του, όταν εκείνη τον παράτησε.

Δεν ξεχνάμε όμως και τα κομμάτια εκείνα, που όσο προχωράει η πλοκή του έργου για να φτάσει στην κορύφωση του δράματος, ενώνουν όλα τους τα όργανα σε ένα δυνατό κρεσέντο, όπου μαζί με αυτά πάλλονται και οι δικοί μας χτύποι. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα κομμάτια από το νούμερο 15 και μετά της track list, που κόβουν την ανάσα, με την ορχηστική δυναμική τους.

Φιλοτεχνικά, το cd αποπνέει το ίδιο μυστήριο με την μουσική που περιλαμβάνει. Σε σκούρες, μουντές αποχρώσεις, παίζοντας κυρίως με την παλέτα του γκρι, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό ή πλούσιο. Βέβαια, αυτό είναι κλασσικό μείον των ορχηστικών scores, έναντι των μουσικών. Ωστόσο, περιλαμβάνει δύο απ’ τα πιο γνωστά posters της ταινίας, με αυτό του εξωφύλλου το καλύτερο όλων κατά την ταπεινή μου γνώμη. 2 λόγια από τη συγγραφέα και τον δημιουργό, συμπληρώνουν το φινίρισμα, με μια έντονη αναφορά στο “Bella’s Lullaby”, γραμμένο και αφιερωμένο στην γυναίκα του δημιουργού που ουσιαστικά ήταν και η έμπνευσή του.

Από τις σπάνιες φορές που μια ιδιόρρυθμη ευαισθησία, συναντιέται με τον ρομαντισμό, βασισμένο σε σύγχρονα δεδομένα, διατηρώντας ωστόσο τον αέρα μια άλλης εποχής. Το πιάνο και τα έγχορδα αποτελούν την κύρια μουσική πηγή, σαν ταξιδιώτες που θέλουν ν’ απαγγείλουν μια ιστορία, μεταφέροντας μας κάθε συναίσθημα, αγγίζοντας κάθε ευαίσθητη χορδή μας κι ενίοτε, κορυφώνοντας την αγωνία μας.
Βαθμολογία 9,5/10

Track list:
1.How Would I Die (1.53)
2. Who Are They? (3.26)
3. Treaty (1.58)
4. Phascination Phase (2.04)
5. Humans Are Predators Too (2.04)
6. I Dreamt of Edward (1.06)
7. I Know What You Are (2.40)
8. The Most Dangerous Predator (2.19)
9. The Skin Of A Killer (2.58)
10. The Lion Fell In Love With A Lamb (3.10)
11. Complications (1.12)
12. Dinner With His Family (0.38)
13. I Would Be The Meal (1.24)
14. Bella’s Lullaby (2.18)15. Nomads (3.51)
16. Stuck Here Like Mom (1.40)
17. Bella Is Part Of The Family (1.24)
18. Tracking (2.19)
19. In Place Of Someone You Love (1.46)
20. Showdown In The Ballet Studio (4.59)
21. Edward At Her Bed (0.56)

Ταυτότητα CD:
Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Carter Burwell
Ενορχήστρωση κι Εκτέλεση Μουσικής: Carter Burwell
Είδος: Soundtrack
Έτος Παραγωγής: 2008
Εταιρεία Παραγωγής: Atlantic Recors
Εταιρεία Διανομής: Rimutaka Music Publishing
Διάρκεια: 46:53’
Αριθμός Δίσκων: 1