Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Jack είναι ένας πυροσβέστης αφοσιωμένος στη δουλειά του και πάντα δίνει τον καλύτερό του εαυτό ακόμα και στις πιο επικίνδυνες και δύσκολες περιπτώσεις.
Τώρα βρίσκεται παγιδευμένος σ’ ένα φλεγόμενο κτίριο και ενώ περιμένει τη βοήθεια των συναδέλφων του που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να τον σώσουν ανακαλεί στη μνήμη του όσα γεγονότα σημάδεψαν την πορεία του στο πυροσβεστικό σώμα αλλά και στη προσωπική του ζωή.
Μέσα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση ο Jack συνειδητοποιεί όλα όσα έχασε, τις μικρές καθημερινές απολαύσεις που στέρησε στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του κάθε φορά που το καθήκον τον καλούσε κινδυνεύοντας να χάσει ακόμα και τη ζωή του.

Προσωπική άποψη:
Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια ημερομηνία που σημάδεψε την Αμερική και που άλλαξε την ιστορία της για πάντα. Μέσα απ’ το κακό που την βρήκε, έψαξε διεξόδους ώστε να αναδείξει τους μικρούς εκείνους καθημερινούς ήρωες, τους απρόσωπους, τους άγνωστους που όμως είναι πάντα εκεί, έτοιμοι και πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους. Μια ομάδα ανθρώπων αυτής τη κατηγορίας είναι και οι πυροσβέστες, η κατηγορία των οποίων εξυμνήθηκε με αρκετά φιλμάκια κατά καιρούς μετά την πτώση των πύργων.

Το “Ladder 49” δεν είναι αυτοβιογραφία κάποιου αδικοχαμένου πυροσβέστη αν και θα μπορούσε. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν δηλώνεται καθώς αφιερώνεται συνολικά, σε όλους εκείνους που ρισκάρουν την ζωή τους καθημερινά, κοντραριζόμενοι με τις φλόγες. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, κάνουν τέτοιες επιλογές, που μπορεί να κάνουν ευτυχισμένη μια οικογένεια, αλλά να βυθίσουν την δικιά τους στο πένθος.

Ο Russell, παίρνει την δυναμική πλευρά της ζωής αυτών των ανθρώπων, την πλευρά εκείνη που περιστοιχίζεται από φλόγες και κινδύνους, που ενώ μπορεί να είναι εντυπωσιακή, κανένας μας δεν θα την επέλεγε εύκολα, για να την εμπλουτίσει με flash back από την καθημερινή τους ζωή. Για να το πετύχει αυτό ακόμα καλύτερα και για να προκαλέσει στον θεατή ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση και ταύτιση, επικεντρώνεται σε ένα και μόνο πρόσωπο, που παρά τον ηρωισμό που τον διακατέχει, θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της διπλανής σας πόρτας.

Οι σκηνές μέσα στο φλεγόμενο κτίριο είναι κλειστοφοβικές και ασφυκτικές. Τα πάντα είναι σκοτεινά και το μόνο φως προέρχεται από τις μανιασμένες φλόγες που λαχταρούν να σπείρουν τον φόβο και τον θάνατο. Και εκείνο είναι το σημείο που η λάμψη από τις φωτεινές αναμνήσεις της απλής και καθημερινής ζωής, έρχονται να δώσουν λίγο χρώμα, λίγη ακόμα ζωή στις αγωνιώδεις στιγμές του ήρωα που τώρα έχει γίνει θύμα. Ένα θύμα που αναπολεί και στη δύση της ζωής του καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τις επιλογές του και να τις αξιολογήσει.

Όσον αφορά το ερμηνευτικό σκέλος, ο Phoenix είναι εκείνος που κατέχει τον πρωταγωνιστικό, ανθρώπινο ρόλο. Έχει ερμηνεύσει πολύ πιο απαιτητικούς ρόλους, οπότε αντιλαμβάνεστε πως ήταν ιδιαίτερα εύκολα να προσεγγίσει συναισθηματικά τον Jack, έναν άνθρωπο με σάρκα και οστά, που παρά το ηρωικό του πάθος, θέλει να ζει παράλληλα μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες μάλλον περισσότερο υποστηρικτικοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αφού υπάρχουν είτε για να προσδίδουν μια πιο σκληρή, είτε μια πιο χαλαρή αισθητική στο συνολικό αποτέλεσμα, όπου και όταν χρειάζεται.

Το “Ladder 49” είναι αυτό που λέμε ταινία για σπίτι. Σίγουρα δεν θα άξιζε τον κόπο να παρασυρθεί κανείς σε μια κινηματογραφική αίθουσα για να το δει, όμως για μια προβολή στο σπίτι, παρέα με φίλους που δεν διστάζουν να συγκινηθούν και να εξωτερικεύσουν την ανθρώπινη, ευαίσθητη πλευρά τους, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Ρεαλιστικές σκηνές δράσεις, συνδυασμένες με τις ανθρώπινες αδυναμίες, σε μια προσπάθεια κατανόησης της φύσης των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης ομάδας.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Πυροσβεστικός Σταθμός 49
Είδος: Κοινωνικό
Σκηνοθέτης: Jay Russell
Πρωταγωνιστές: Joaquin Phoenix, John Travolta, Jacinda Barrett, Morris Chestnut, Kevin Daniels
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 105’

Επίσημο site:
http://video.movies.go.com/ladder49/main.html