Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα ζευγάρι παντρεμένων, ο John και η Jane, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με το γάμο του, τα οποία ούτε ο οικογενειακός τους σύμβουλος μπορεί να τους βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουν.
Τα προβλήματα αυτά φτάνουν στο αποκορύφωμα, όταν αντιλαμβάνονται ο ένας για τον άλλον ότι είναι πληρωμένοι δολοφόνοι, για διαφορετική ο καθένας εταιρία.
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εντολές που φτάνουν από ψηλά προστάζουν ο John σκοτώσει την Jane και αντιστρόφως.

Προσωπική άποψη:
Η ταινία που έκανε κόλαση την ζωή της Aniston, η ταινία που κατέστρεψε έναν φαινομενικά ευτυχισμένο γάμο και οδήγησε σε ένα απ’ τα πιο καυτά ρομάντζα της showbiz τα τελευταία χρόνια, μεταξύ δύο εκ των γοητευτικότερων πρωταγωνιστών της μεγάλης οθόνης, που οδήγησε σε μεγάλη δημοσιότητα, έναν γάμο και πολλά, πολλά κουτσούβελα. Νομίζω πως ακόμα κι αν δεν είχατε διαβάσει τον τίτλο του post, από την περιγραφή και μόνο θα καταλαβαίνατε για ποια ταινία μιλάω.

Αυτό θα πει είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα και μια ωραία οικογένεια. Παντρεμένο ζευγάρι όπου έχει ρουτινιάσει και χωρίς ο ένας να το γνωρίζει για τον άλλο, δύο απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους και περιζήτητους δολοφόνους του πλανήτη. Δεν συμβαίνει και κάθε μέρα, αλλά προφανώς ο δημιουργός ήθελε με μια πιο ανάλαφρη και χιουμοριστική διάθεση, να προσεγγίσει τα προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας των παντρεμένων ζευγαριών, υπερτονίζοντάς τα με μια δόση υπερβολής.

Το σενάριο της ταινίας είναι πρωτότυπο ως έναν βαθμό και με διαλόγους εμπλουτισμένους με ατάκες εκείνης της μορφής, που ανεβάζουν την ποιότητα ένα σκαλί παραπάνω, καθώς είναι κοφτερές, θανατηφόρες και ιδιαίτερα αστείες. Όσο όμως έξυπνες κι αν είναι και όσο χιούμορ και αν κρύβουνε, δεν οδηγούνται πουθενά. Και λογικό είναι, αφού από μόνες τους δεν μπορούν να οδηγηθούν πουθενά. Χρειάζονται σωστή και συγχρονισμένη καθοδήγηση η οποία όμως δεν υπάρχει.

Κι αν μέχρι τα μισά της, η ταινία κάθε άλλο παρά κακή είναι, αφού παρακολουθείται ευχάριστα και ο κάθε πράκτορας από μεριάς του κινείται και δρα μόνος, με τον ίδιο σκοπό που έκανε πάντα, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται και δυστυχώς να παίρνουν την κατιούσα, όταν πλέον ο ένας ανακαλύπτει την ταυτότητα του άλλου και αρχίζει μια ανελέητη προσπάθεια αλληλοεξόντωσης. Και μπορεί όλο αυτό να ήταν πολύ ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και απολαυστικό αν δεν επικρατούσε η υπέρτατη υπερβολή. Γιατί δεν είναι δυνατόν φίλοι μου, ακόμα κι αν είσαι ο Brad και η Angelina, να έχεις περάσει δια πυρός και σιδήρου αλώβητος, ατσαλάκωτος και το ίδιο γοητευτικός όπως πριν ξεκινήσει το πιστολίδι.

Και πες ότι παραλείπεις όλα τα παραπάνω και πως πράγματι μπορούν να δράσουν ως ευεργετικό φρούτο στην σχέση, να ξαναφουντώσουν την φλόγα ανάμεσα στο ζευγάρι και να τους οδηγήσουν σε ακραίες σεξουαλικές απολαύσεις. Μπορεί όμως η σύμπραξή τους να είναι, όχι μόνο τόσο εύκολη, αλλά και τόσο αποτελεσματική έναντι μεγαλοεταιρειών που θα μπορούσαν να τους πάρουν τα κεφάλια στο λεπτό; Δεν ισχυρίζομαι πως θα έπρεπε να τους καθαρίσουν, θα μπορούσαν όμως να διατηρήσουν τα επίπεδα αληθοφάνειας σε ένα αξιοπρεπές σημείο.

Ο Brad Pitt μοιάζει να βαριέται σε αυτή την ταινία περισσότερο από κάθε άλλη στην οποία έχει λάβει μέρος τα τελευταία χρόνια. Η φλόγα ανάμεσα σε αυτόν και το σημερινό, έτερόν του ήμισυ μοιάζει χαμένη, σαν να μην υπήρξε ποτέ, ενώ ιδιαίτερα στις σκηνές που μοιράζεται μαζί της, μοιάζει απίστευτα αμήχανος. Μήπως όντως τελικά οι τύψεις μας κηνυγάνε και αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπό μας;

Η Jolie απ’ την άλλη, μοιάζει λες και προέρχεται από άλλο διαγαλαξιακό σύστημα. Βρε αδερφάκι μου, δεν είναι δυνατόν να περνάς του Χριστού τα πάθη και να παραμένεις τόσο απίστευτα όμορφη, sexy και με το μαλλί και το βάψιμο στην πένα. Δεν είπα να την έκαναν να μοιάζει με φρικιό για να ικανοποιηθώ εγώ, αλλά τουλάχιστον ας έσπαγε λίγο στις άκρες η μιζανπλί, αφού σε τελική ανάλυση, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο.

Εν πας περιπτώσει, η ταινία δεν είναι κακή αν την αντιμετωπίσεις ως αυτό που είναι. Μια σαχλή περιπέτεια, με πολλές φανφάρες και πολλά μη αληθοφανή σημεία και με δύο λαμπερούς πρωταγωνιστές, που όμως μαζί δεν δένουν, καλώς ή κακώς. Αν θέλετε απλά μια ταινία για μασούλημα pop-corn και κατανάλωση αναψυκτικών τότε ίσως αυτή να είναι μια καλή επιλογή, για την οποία όμως πρέπει να είστε και πάλι προσγειωμένοι χωρίς πολλές, πολλές αξιώσεις.
Βαθμολογία 5,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Κύριος Και Η Κυρία Σμίθ
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Doug Liman
Πρωταγωνιστές: Brad Pitt, Angelina Jolie, Greg Ellis, Elijah Alexander, Theresa Barrera, Angela Bassett, Ron Bottitta, Adam Brody
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 120’

Επίσημο site:
http://www.foxstore.com/detail.php?item=1572