Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Kym έχει μόλις πάρει εξιτήριο από πρόγραμμα αποτοξίνωσης, γυρίζοντας στο πατρικό της στο οποίο εντείνονται οι ετοιμασίες για τον επικείμενο γάμο της αδερφής της, Rachel.
Αρχικά το κλίμα δείχνει φιλικό, αν και εμφανώς ηλεκτρισμένο λόγω του σημαδεμένου οικογενειακού παρελθόντος.
Ένας νεκρός αδερφός, ένα διαζύγιο και οι συνεπακόλουθες ενδοοικογενειακές προστριβές που εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία πολώνουν την ατμόσφαιρα που κατά τα άλλα στολίζεται για να αγκαλιάσει το ευτυχές γεγονός.

Προσωπική άποψη:
Να μια ταινία που δεν ξέρει ούτε η ίδια τι ακριβώς να ζητήσει από την ύπαρξή της. Και αφού ισχύει κάτι τέτοιο, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ζητήσουν κάτι συγκεκριμένο οι θεατές που την παρακολουθούν. Από το πρώτο λεπτό προσπαθείς να μπεις στο νόημα, να πιάσεις τις όποιες υπαρξιακές ανησυχίες υπάρχουν και να τις βάλεις σε μια λογική σειρά. Όμως η τάξη χάνεται εύκολα κι εσύ βρίσκεσαι να παρακολουθείς μπερδεμένος, προσπαθώντας να βγάλεις άκρη.

Ο Jonathan Demme προσπαθεί να δημιουργήσει μια ποιοτική ταινία η οποία όμως να μην βαραίνει έντονα από το κοινωνικό στοιχείο. Έτσι, σε μια ένδειξη χαλαρότητας, εντάσσει στην υπόθεση της ταινίας, το κωμικό στοιχείο, το οποίο όμως, για κακή του τύχη από μη ορθή χρήση, καταντάει τραγελαφικό παρά αστείο. Οι αντιδράσεις, τόσο της Kym, όσο και των υπόλοιπων προσώπων που την περιβάλλουν, μοιάζουν κάποιες φορές τόσο υπερβολικές και παιδιάστικες, αγγίζοντας τα όρια της θλιβερής μανιέρας.

Μοιάζοντας να έχει πάρει μια κάμερα στον ώμο και να τρέχει, όντας καλεσμένος της οικογένειας στο μυστήριο, που μουλωχτά αποσπά τις εικόνες, ενώ αρχικά θέλει να παραθέσει ένα κοινωνικό φαινόμενο με όλες τις δραματικές του επεκτάσεις, χάνει τον ειρμό και τον έλεγχο των σκέψεών του, καταλήγοντας να μας μεταφέρει τεράστια, βαρετά και ανούσια κομμάτια, τόσο από την γαμήλια τελετή, όσο και από τους γλυκερούς, παιδιάστικους διαλόγους, που ξευτελίζουν κάθε δείγμα ωριμότητας.

Και μπορεί να μην είναι η Kym που παντρεύεται, όμως είναι εκείνη με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε, είναι εκείνη που τραβάει πάνω της την προσοχή με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, λογικό ή μη κι εμείς ακολουθούμε. Λογικό ένα άτομο να είναι εγωκεντρικό όταν πάσχει από κάποιο πρόβλημα, όπως λογικός και ο θυμός της αδερφής, προερχόμενος από την ζήλια και την παραμέριση. Όμως η Kym, παρά που ξεκινάει ως το κεντρικό πρόσωπο, ώρα με την ώρα περνάει σε δεύτερη μοίρα, για να ασχοληθούμε με τον περίγυρό της, που κάτω απ’ το προσωπείο της οικογενειακής ευτυχίας κρύβει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε ότι έχει να κάνει με την ερμηνεία της Hathaway, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ πως είναι κακή, το αντίθετο. Είναι δυναμική και ορμητική, παρασυρόμενη ορισμένες φορές από το νεαρό της ηλικίας της και με σύμμαχο, δύο τεράστια μάτια με κουταβίσιο βλέμμα που δεν σε αφήνουν αδιάφορο. Και ίσως σε μια χρονιά με γενικά μέτριες γυναικείες ερμηνείες να άξιζε να είναι υποψήφια στα φετινά Oscar, άλλωστε η Ακαδημία πάντα είχε συμπάθεια σε κραυγαλέους ήρωες με φανταχτερές συναισθηματικά ερμηνείες. Όμως, όπως τελικά απέδειξε κι η ιστορία, αυτό δεν είναι αρκετό για να ξεχωρίσεις.

Συνοπτικά, το “Rachel Getting Married”, πρόκειται για μια ταινία που προσπαθεί να εντοπίσει δική της ταυτότητα. Είναι λίγο κοινωνικό δράμα, λίγο μελό, λίγο σάτιρα! Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν καταφέρνει να διατηρήσει μια μετρημένη και υπολογίσιμη ισορροπία μεταξύ όλων αυτών των στοιχείων, με αποτέλεσμα να παραπαίει. Η τρεμάμενη candid camera σε κουράζει, όχι όμως τόσο όσο οι μακρόσυρτοι διάλογοι εμπλουτισμένοι με ανταλλαγές κομπλιμέντων και άλλων καλολογικών στοιχείων. Αν ήθελε ο Damme, σε συνδυασμό με μια καλή ερμηνεία από την Hathaway, θα μπορούσε να έχουμε ένα δυνατό κοινωνικό δράμα χαρακτήρων, διαφορετικών, αλλά με κοινό παρανομαστή που επηρεάζει τις ζωές τους συγκεντρωτικά. Δυστυχώς μια καλή ευκαιρία χάθηκε, αλλοιωμένη σε δευτερογενείς παράγοντες.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Ρέιτσελ Παντρεύεται
Είδος: Κοινωνικό
Σκηνοθέτης: Jonathan Demme
Πρωταγωνιστές: Anne Hathaway, Rosemarie DeWitt, Mather Zickel, Bill Irwin, Anna Deavere Smith, Anisa George, Tunde Adebimpe, Debra Winger
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 114’

Επίσημο site:
http://www.sonyclassics.com/rachelgettingmarried/