Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Eleanor, ο Theo και ο Luke πάσχουν από αϋπνία και πηγαίνουν σε έναν παλιό πύργο, για να συναντήσουν τον Dr. Marrow, έναν γιατρό που μελετά τις διαταραχές του ύπνου.
Τα πράγματα γίνονται ανατριχιαστικά όταν ο γιατρός αρχίζει να τους διηγείται το στοιχειωμένο παρελθόν του πύργου.
Αν και αρχικά θα θεωρήσουν πως πρόκειται για φανταστικές ιστορίες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα μεγαλύτερη απ’ όσο μπορούν ν’ αντέξουν.

Προσωπική άποψη:
Έχω πει κι έχω ξαναπεί και πιστέψτε με, δεν θέλω να γίνομαι κουραστική και φορτική, ότι ορισμένες ταινίες είναι τόσο ηλίθιες που δεν είναι δυνατόν να έχουν άλλο λόγο οι δημιουργοί τους, πέραν του εύκολου και αβίαστου κέρδους τους, για να τις βγάζουν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πόσο μάλλον όταν μια ταινία αυτού του επιπέδου και με μεταφυσικό περιεχόμενο, κάνει την έξοδό της σχεδόν την ίδια περίοδο με μια άλλη μεταφυσική ταινία, την “6η Αίσθηση” με την οποία, όχι ανταγωνισμός δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά καν μέτρο σύγκρισης.

Φαντάσματα, κακά δαιμόνια και ζιζάνια και πάσης φύσεως και παραφύσεως μεταφυσικό τέρας και πλάσμα έχει ριζώσει σε ένα παλιό σπίτι με αποτέλεσμα να το στοιχειώσουν δίνοντάς του την όψη και την αίσθηση του καταρραμένου. Όλα αυτά δεν λέω, σαν αρχική εικόνα μοιάζουν εντυπωσιακά, σου προκαλούν ένα μικρό ρίγος και περιμένεις σίγουρα κάτι καλύτερο από αυτό που τελικά θα ακολουθήσει. Τα τέρατα όσο το έργο εξελίσσεται μοιάζουν όλο και πιο ψεύτικα, χάνοντας κάθε ίχνος ρεαλιστικότητας και πέφτουν θύματα μανιερισμών λες και συναγωνίζονται το ένα το άλλο για το πιο θα κερδίσει την πρώτη θέση σε διαγωνισμό τρόμου. Το τελικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει κατά συνέπεια, δεν μπορείς να πάρεις την ταινία στα σοβαρά ακόμα κι αν το θες.

Δεν ξέρω αν γι’ αυτή την ασταμάτητη κατρακύλα του έργου ευθύνεται κατ’ εξοχήν το κακό και ατελές σενάριο ή οι χειρισμοί του σκηνοθέτη. Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση αφού, το δίχως άλλο, το σενάριο είναι κάκιστο και γελοίο και ο σκηνοθέτης, όσον αφορά το δικό του κομμάτι, δεν φαίνεται καν να προσπαθεί να το μαζέψει, περισώζοντας, αν όχι την ταινία, δεν είναι και μάγος, τουλάχιστον την καλλιτεχνική του αξιοπρέπεια κάνοντάς μας να αναλογιστούμε ότι εντάξει, τουλάχιστον προσπάθησε, ας μην τον στήσουμε στον τοίχο.

To “Haunting” αποτελεί remake της ομώνυμης ταινίας του 1963 και σαν υπόθεση είναι αυτούσια, χωρίς μεγάλες αποκλείσεις. Όμως δεν μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της αρχικής ταινίας παρά που θεωρητικά τα τεχνολογικά μέσα του σήμερα θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτά τα μέσα είναι τελικά που αν δεν χρησιμοποιηθούν με σύνεση μπορούν να καταστρέψουν την ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα που ακόμα και μια ταινία 50ετίας μπορεί να μεταφέρει στο κοινό μέχρι και σήμερα.

Οι ερμηνείες δεν μόνο αδιάφορες, αλλά τόσο πομπώδεις που μοιάζουν τραγικά γελοίες. Οι πρωταγωνιστές περιφέρονται από ‘δω κι από ‘κει, πότε λες και δεν συμβαίνει τίποτα γύρω τους και πότε λες κι έχει έρθει η συντέλεια του πλανήτη. Άχαρο, άχρωμο, άοσμο και άγευστο, ένα cast που δεν αποτελείται από μικρά ονόματα και αυτό θλίβει ακόμα περισσότερο αν σκεφτούμε ειδκά το πόσα χρήματα πήραν. Βέβαια δεν είναι όλο δικό τους το πρόβλημα καθώς, το σενάριο δεν αφήνει κανέναν χαρακτήρα να αναπτυχθεί ώστε να κατανοήσουμε την προσωπικότητά του και το πρόβλημά του που τον οδήγησε στην υπάρχουσα κατάσταση. Ιδιαίτερα προβληματικός ο χαρακτήρας της Nel, που ακροβατεί μεταξύ λογικής και παραφροσύνης, χωρίς τελικά να μπορούμε να καταλήξουμε ποια μεριά της γραμμής έχει περάσει.

Τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από όσο θα θέλαμε. Αυτό από μόνο του έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της όποιας ατμόσφαιρας ή σασπένς θα μπορούσε να έχει η ταινία. Κακό σενάριο, λάθος χειρισμός από τον σκηνοθέτη, υπερβολικά και ψεύτικα εφέ κι ένα επίπεδο cast. Συνολικά μια ταινία που πέραν από ένα δίωρο στο οποίο μάλλον δεν θα κοιμηθείς κι όλας, δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Προτιμήστε την original ταινία και δεν θα χάσετε.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Στοιχειωμένο Σπίτι
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Jan de Bont
Πρωταγωνιστές: Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson, Lili Taylor, Bruce Dern, Marian Seldes, Alix Koromzay, Todd Field, Virginia Madsen
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 112’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://www.imdb.com/title/tt0171363/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Haunting_(1999_film)