Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ζωή της Claire Kubik ταράσσεται όταν ο άντρας της Tom Kubik συλλαμβάνεται και αποκαλύπτεται ως Ron Chapman.
O Chapman δικάζεται για φόνο Λατινοαμερικάνων, ενώ ήταν στο Ναυτικό. Η Claire σύντομα μαθαίνει ότι για να εξετάσει το στρατιωτικό σύστημα δικαίου θα χρειαστεί τη βοήθεια του Charlie Grimes.
Στο μεταξύ η αδερφή της, Jackie, ερωτεύεται τον Πλωτάρχη Embry, στον οποίο αναθέτουν την υπόθεση υπεράσπισης.

Προσωπική άποψη:
Από δικαστικά θρίλερ έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια. Και δυστυχώς, τα περισσότερα απ’ αυτά, ακόμα και αυτά που ξεκινάνε με τις καλύτερες προοπτικές, καταλήγουν σε φιάσκο αφού δεν έχουν το σθένος να σταθούν στο ύψος τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους δυναμικά, έναντι στο σάπιο δικαστικό, παραδικαστικό, αστυνομικό ή και στρατιωτικό σύστημα. Το “High Crimes” δεν ανήκει παραδόξως σε αυτή την κατηγορία, προκαλώντας μας ευχάριστη έκπληξη όμως, δεν μπορεί να υπαχθεί και στην κατηγορία εκείνων των ταινιών που προκαλούν ρίγος.

Το σενάριο της ταινίας μοιάζει με έναν μεγάλο λαβύρινθο όπου όποια στροφή και να πάρεις, όποιο δρόμο και να επιλέξεις τα πράγματα περιπλέκονται και αποκαλύπτουν ένα πρόσωπο το οποίο δεν περιμένεις ή δεν θα ήθελες να δεις. Αυτό αρχικά μπορεί να προκαλεί και να ερεθίζει το ενδιαφέρον του θεατή σύντομα όμως, οδηγεί σε μια εξαντλητική πορεία που δοκιμάζει τις πνευματικές μας αντοχές καταλήγοντας στο σημείο να μας κουράζει. Δαιδαλώδης πορεία που ενώ θα μπορούσε να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας, σταδιακά αρχίζει να μπάζει.

Ο Carl Franklin βρίσκεται πίσω από την κάμερα και προσπαθεί να καθοδηγήσει το τόσο περίπλοκο σενάριο. Δυστυχώς η απειρία του φαίνεται και παρά που είμαστε σίγουροι για το καλύτερο των διαθέσεών του, αδυνατούμε να χαρακτηρίσουμε την προσπάθειά του αυτή κάτι περισσότερο από συμπαθητική. Σίγουρα η σεναριακή σύλληψη είναι ιδιαίτερη και με μεγάλο ενδιαφέρον, όμως σκηνοθετικά δεν καταφέρνει να υποστηριχθεί με αρκετές δόσεις αγωνίας και σασπένς όπως ίσως θα περιμέναμε και θα θέλαμε.

Η Ashley Judd είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία σε ολόκληρη την ταινία. Το μεγαλύτερο βάρος της άλλωστε πέφτει στους δικούς της ώμους και τελικά, καταφέρνει να το στηρίξει σχετικά εύκολα και με μεγάλη αξιοπρέπεια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι παίρνει στα χέρια της έναν ρόλο τόσο κοινότυπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδιάφορος και προβλέψιμος και καταφέρνει να του δώσει ενέργεια κάνοντάς τον μέχρι κι ενδιαφέροντα. Άλλωστε και το γοητευτικό, μυστηριώδες παρουσιαστικό της βοηθάει την κατάσταση.

Ο James Caviezel ως σύζυγος της Judd, αν και σε έναν μικρό σε έκταση ρόλο, καταφέρνει να μας πείσει, διχάζοντάς μας ανάμεσα στο αν είναι πραγματικά διαταραγμένος κι επικίνδυνος ή τρυφερός και συνάμα παρεξηγημένος. Ο Freeman για μια ακόμα φορά κάνει αισθητή την παρουσία του, όμως σε έναν ακόμα ρόλο, τόσο συνηθισμένο και τόσο μη εξελίσσιμο που απλά χαραμίζει το ταλέντο του, σπαταλώντας το άδοξα και μάταια.

Υπό άλλες συνθήκες και ίσως υπό την επίβλεψη ενός άλλου σκηνοθέτη να μπορούσαμε να μιλάμε για ένα απ’ τα πιο δυνατά κι έξυπνα δικαστικά θρίλερ των τελευταίων ετών. Και παρά την πολυπλοκότητα του σεναρίου που θα έπρεπε ίσως από ένα σημείο και μετά να περιοριστεί ως έναν βαθμό, Η κεντρική ιδέα και η ανάπτυξή της παραμένει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ένα δυνατό κι εκφραστικό στο σύνολό του cast που δυστυχώς για κάποιους από αυτούς, δεν υπάρχει η απαιτούμενη εξέλιξη λόγω χρόνου.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Υψηλά Εγκλήματα
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Carl Franklin
Πρωταγωνιστές: Ashley Judd, Morgan Freeman, Adam Scott, James Caviezel, Amanda Peet, Jude Ciccolella
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 115’

Επίσημο site:
http://www.foxstore.com/detail.php?item=3041