Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο George και η Nina θα μπορούσαν να είναι το τέλειο ζευγάρι. Μοιράζονται ένα υπέροχο διαμερισματάκι στο Brooklyn, τρώνε μαζί καθημερινά και τους αρέσει ο χορός.
Αγαπιούνται πολύ, και όλο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι, μόνο που ο George είναι gay.
Όταν η Nina ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος, ο φίλος της Vince, της ζητά να παντρευτούν και να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.
Η Nina όμως δεν τον θέλει αυτό και προτιμά να έχει την ανεξαρτησία της και την ζωή της με τον George, με τον οποίο και θέλει να μεγαλώσει το παιδί της.

Προσωπική άποψη:
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen McCauley, το “The Object Of My Affection” είναι μια πολύ τρυφερή και συγκινητική ιστορία. Τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας αυτής θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο καθενός από εμάς, θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτι της δικής μας ζωής. Τα ανθρώπινα συναισθήματα, οι επιθυμίες και οι αδυναμίες, συναντιούνται και συγκρούονται, σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά, που θέλει κι έχει να πει πολλά.

Έχετε συναντήσει ποτέ τον άνθρωπο εκείνον με τον οποίο, ενώ δεν ήσασταν και πιθανότατα, να μην μπορούσατε ποτέ να είστε μαζί, θα αποτελούσατε το τέλειο ζευγάρι, που αν οι συνθήκες ήταν τέτοιες, θα μπορούσατε να αγγίξετε τα όρια της απόλυτης ευτυχίας; Αν ναι, είστε τυχεροί μες την ατυχία σας και ο λόγος είναι απλός. Η ατυχία οφείλεται στην αδυναμία να υπάρχει σχέση και κοινή συμβίωση με το άτομο αυτό όμως, η ευτυχία της τύχης την ισοσταθμίζει αφού, δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν το άλλο τους μισό, έστω κι αν αυτό δεν μπορεί να απορροφηθεί από την ζωή τους.

Ο George και η Nina λειτουργούν όπως οι πόλοι μιας μπαταρίας. Μπορεί να υπάρχει έλξη όμως υπάρχει και η φυσική απόθηση. Αυτό στις σχέσεις ονομάζεται λανθάνον ερωτισμός και συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν, εκτός από την φιλία, υπάρχει και το θέμα της εν γέννη σεξουαλικότητας. Γιατί, τα πράγματα είναι πιο εύκολα όταν μιλάμε για ένα ζευγάρι ετεροφυλόφιλων παρά για έναν ετροφυλόφιλο κι έναν ομοφυλόφιλο. Εκεί, πέραν της φιλίας, τίθεται και το ζήτημα της ηθικής της κάθε προσωπικότητας.

Παρακολουθούμε λοιπόν τους δύο ήρωες να εμπλέκονται σε μια τρυφερή κι ανθρώπινη σχέση που όμως, δεν παύει να έχει τα πάθη και τις αδυναμίες της κατ’ επέκτασην, και τις δυσκολίες της. Ο καθένας έχει τα προσωπικά του θέλω! Και όσον αφορά τα κοινά θέλω, αυτά που μπορούν να συμβαδίσουν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινά, όταν τα προσωπικά θέλω υποσκελίζονται προκειμένου να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση μιας υπόσχεσης, μιας ηθικής υποχρέωσης του ενός απέναντι στον άλλο που θα πρέπει να αφήσε την προσωπική του ζωή πέραν της σχέσης τους σε δεύτερη μοίρα.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Paul Rudd και Jennifer Aniston δένει όμορφα και ικανοποιητικά. Νέοι, συμπαθητικοί, τα πρόσωπα της διπλανής πόρτας, ακριβώς όπως θα μπορούσαν να είναι η Nina και ο George. Άλλωστε και οι δύο έχουν αποδείξει πολλάκις πως το συγκεκριμένο είδος ταινιών, είναι εκείνο που τους ταιριάζει καλύτερα από κάθε άλλο και που μπορούν να το διαχειριστούν καλύτερα από κάθε άλλο. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι ο Hytner εστιάζει συνεχώς στα πρόσωπα και τις αντιδράσεις τους, μας αφήνει να εντρυφίσουμε ακόμα περισσότερο στον ψυχισμό τους. Το ίδιο όμως ικανοποιητικό κι ευχάριστο είναι και το υπόλοιπο cast που πλαισιώνει το κεντρικό δίδυμο, συμπληρώνοντας κι ολοκληρώνοντας την ωραία αυτή ατμόσφαιρα.

Μια ανθρώπινη ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις, έστω κι αν αυτές, περιβάλλονται από την ανασφάλεια και τον φόβο, από τα προσωπικά θέλω και την διαφορετικότητα μεταξύ των ατόμων. Μπορεί να τα θέλουμε όμως, δεν γίνεται να τα έχουμε όλα σε αυτή την ζωή και αυτή η ιστορία το αποδεικνύει περίτρανα, αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη γεύση. Παρακολουθείται ευχάριστα και αν όχι και τέλεια, καταφέρνει να πει αρκετά από αυτά που θέλει, περνώντας μας το μήνυμα.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αίσθημα Μετ’ Εμποδίων
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Nicholas Hytner
Πρωταγωνιστές: Paul Rudd, Jennifer Aniston, Kali Rocha, Lena Cardwell, Natalie B. Kikkenborg, Lauren Pratt, Alan Alda, Allison Janney
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 111’

Επίσημο site:
http://www.foxmovies.com/theobjectofmyaffection/