Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια κρύα νύχτα του 1963, στο Haddonfield του Illinois, ο εξάχρονος Michael Myers δολοφόνησε άγρια την έφηβη αδερφή του ενώ βρισκόταν με το αγόρι της στο σπίτι.
Ο Michael από τότε νοσηλευόταν στο κέντρο αποκατάστασης ψυχικής υγείας Smith`s Grove της επαρχίας Warren, υπό την παρακολούθηση του γιατρού Sam Loomis.
Τον Οκτώβριο του 1978, ο Michael δραπετεύει. Ο γιατρός Loomis αποφασίζει να πάει στο Haddonfield, όπου πιστεύει ότι ο ασθενής του θα σκοτώσει ξανά την νύχτα του Halloween.
Ο Michael αρχίζει να καταδιώκει τη Laurie Strode και τις φίλες της Annie και Lynda. Με τη βοήθεια του αστυνομικού διοικητή ο Loomis κυνηγά τον Michael και ελπίζει πως θα τον σταματήσει.

Προσωπική άποψη:
Πάνε πάνω από 30 χρόνια που ο John Carpenter, έμελλε να γυρίσει το θρίλερ εκείνο που θα άλλαζε τα μέχρι τότε πρότυπα των ταινιών τρόμου, θα επενέφερε στο προσκήνιο τις slasher-movies και θα άλλαζε άρδην το μέλλον τους, το οποία σαφέστατα επηρεάστηκε, αναδιαμορφώθηκε και προσαρμόστηκε μέσα στον χρόνο, στο δικό του κινηματογραφικό μοτίβο. Μπορεί σήμερα να φαντάζει κλισέ και παλαιομοδίτικο όμως, δεν πρέπει να το κρίνουμε με γνώμονα το σήμερα αλλά το χθες, ένα χθες που μας πάει πίσω τρεις δεκαετίες και τότε, ήταν κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το πρωτότυπο, κάτι το εμφάνταστο.

Όπως ο ίδιος ο Carpenter έχει δηλώσει, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον μετρ του είδους, Alfred Hitchcock. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που τόλμησαν να αναφέρουν το “Halloween” ως το νέο “Ψυχώ”. Αν αυτή η σύγκριση σας σοκάρει, σκεφτείτε λίγο καλύτερα την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας στο ντους και θα καταλάβετε. Η διαφορά είναι μόνο ότι ο Carpenter επιλέγει, όχι οκταγωνικό, αλλά μονόπλανο, ακολουθώντας την κίνηση του μαχαιριού, του αντικείμενου του φόνου χωρίς να έχουμε καμία επαφή με το θύμα και όλα αυτά, χαμένα στα μάτια του δολοφόνου. Ουσιαστικά το “Halloween” δεν είναι αντιγραφή αλλά βαδίζει πάνω στην συνταγή του “Ψυχώ” και το αποτέλεσμα, μπορεί να μην συγκρίνεται γιατί θα ήταν ιεροσυλία, όμως ως ξεχωριστή δημιουργία παραμένει κάτι το ιδιαίτερο.

Κι αν σήμερα το τρίξιμο μιας πόρτας ή η αίσθηση του δολοφόνου που παραφυλάει στο σκοτάδι χωρίς να μπορούμε να έχουμε οπτική έπαφή μαζί του, δεν σας συγκινεί, ούτε σας τρομάζει ιδιαίτερα, καλύτερα να θυμηθείτε πως αντιδράσατε βλέποντας για πρώτη φορά την ταινία. Καλά θυμάστε... ο τρόμος που αιωρούταν στην ατμόσφαιρα, ο κίνδυνος που υπέβοσκε χωρίς να ξέρεις πότε θα ξεσπάσει, ήταν εκείνος που κατάφερε πιθανότατα έπειτα από χρόνια αναμονής να σας ταράξει. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τα μακρινά πλάνα που αφήνουν μάταια, ένα πεδίο αναζήτησης του δολοφόνου, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη απειλή. Μην ξεχνάμε επίσης το γεγονός, ότι έσπασε το κατεστημένο με το να τοποθετήσει στην ταινία έναν ανήλικο δολοφόνο, κόντρα στα ταμπού της εποχής.

Η εικοσάχρονη τότε Jamie Lee Curtis στο κινηματογραφικό της ντεπούτο σε μια ερμηνεία, που παρά την απειρία της, ήταν μετρημένη και ισορροπημένη, χωρίς να καταφεύγει σε γελοίες ακρότητες και υπερβολές. Η κραυγή τρόμου της έχει μείνει στην ιστορία ως μία απ’ τις ρεαλιστικές και το όνομά της έμελλε να συνδεθεί άρικτα με την κινηματογραφική σειρά του “Halloween" καθώς, εμφανίστηκε σε τρία ακόμα από τα sequel. Δυστυχώς τα σχόλια δεν μπορούν να είναι εξίσου θετικά για τους υπόλοιπους νεαρούς πρωταγωνιστές όπου, πέραν του διεκπεραιτικού τους ρόλου, δεν καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, καταφεύγοντας μάλιστα σε αλεπάλληλες υπερβολές, δίνοντας στις ερμηνείες τους έναν τόνο γελοιότητας.

Με το “Halloween” ο Carpenter έπιασε το χτυσό jackpot. Με το πενιχρό budget των 300.000 δολαρίων, κατάφερε να αποφέρει κέρδη 60 εκατομυρίων και να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο τρόμου. Την πολύ επιτυχημένη αυτή ταινία ακολούθησαν άλλες 7 και δύο πιο πρόσαφατα remake. Παρακολουθώντας σήμερα την ταινία, μπορεί να μας φανεί πολύ κλισέ όμως, ας θυμόμαστε ότι δεν είναι η ίδια κλισέ, αλλά τα τότε καλά της στοιχεία, έγιναν κλισέ με το πέρασμα των χρόνων στα χέρια άλλων σκηνοθετών και άλλων ταινιών τρόμου. Μπορεί ο Carpenter να μην ξεφεύγει από κάποιες υπερβολές όμως τι να κάνουμε, ουδείς τέλειος.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Νύχτα Με Τις Μάσκες
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: John Carpenter
Πρωταγωνιστές: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence, P.J. Soles, Nancy Kyes, Charles Cyphers, Kyle Richards, Brian Andrews
Παραγωγή: 1978
Διάρκεια: 91’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0077651/
http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween_(1978_film)