Συνοπτική περίληψη του έργου:
Όταν ο John μαθαίνει πως η μητέρα του είναι ερωτευμένη, δεν προλαβαίνει να χαρεί για πολύ, καθώς ο αγαπημένος της είναι πρώην δάσκαλός του στο λύκειο.
Πρόκειται για τον Mr. Woodcock, γυμναστή, που πολλοί μαθητές του θα θυμούνται πάντα, καθώς περνούσαν τα πάνδεινα μαζί του.
Όταν λοιπόν η μητέρα του John, του ανακοινώσει ότι θα παντρευτεί τον Mr. Woodcock, θα βάλει τα δυνατά του για να σταματήσει αυτό το γάμο.

Προσωπική άποψη:
Ναι... η ιδέα ότι και η δική μου μάνα αν ήταν χήρα ή ζωντοχήρα, θα μπορούσε να παντρευτεί κάποιον από τους καθηγητές μου, με φρικάρει, έστω κι αν δεν είχα κάποιον που να μου ήταν τόσο πολύ αντιπαθητικός. Δεν είναι θέμα πουριτανισμού, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Τον είχα πάνω από το κεφάλι μου να το παίζει έξυπνος στο σχολείο, θα πρέπει να τον έχω και στην ενήλικη ζωή μου πλέον να κάνει υποδείξεις; Αυτό ουσιαστικά πραγματεύεται η ταινία και η αρνητική στάση του γιου δεν μας κάνει εντύπωση αφού, με τον τρόπο που παρουσιάζετια ο καθηγητής του, θα μπορούσε εύκολα να είναι πρώτος ξάδερφος του Αντίχριστου.

Σίγουρα η υπόθεση ακούγεται χαριτωμένη. Δεν είναι όμως πρωτότυπη. Μπορεί να μην έχουμε δει το story αυτό ξανά με κάποια μαμά και καθηγητή όμως, το έχουμε ξαναδεί σε κάπως διαφορετικές εκδόσεις και πάρα, μα πάρα πολλές φορές μάλιστα. Για να μπορέσει λοιπόν ένα τέτοιο σενάριο να κερδίσει το ενδιαφέρον του θεατή, πρέπει να έχει εκείνη την μικρή πινελιά που θα μπορούσε να δώσει στην ταινία, όχι διαφορετική υπόσταση, αυτό είναι αδύνατον, αλλά διαφορετικό χρώμα. Προσπάθεια μπορεί να γίνεται αλλά δυστυχώς δεν καταλήγει κάπου.

Αυτή την φαρσοκωμωδία, στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, αναλαμβάνει ο Craig Gillespie. Μην αναρωτιέστε γιατί δεν τον ξέρετε. Άλλη μία ταινία γύρισε και μετά τον έφαγε το σκοτάδι. Έχοντας δει την συγκεκριμένη και χωρίς να χρειάζεται μεγάλη φαντασία, σκεπτόμενη τι θα είναι και η δεύτερη, δεν θα έλεγα ότι μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Σε ένα κινηματογραφικό είδος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και που δεν περιμένουμε να δούμε και παπάδες, ο συγκεκριμένος κύριος μας προσφέρει κάτι που στο σύνολό του είναι απίστευτα χλιαρό.

Βέβαια, αν κάτι σώζει αισθητά την ταινία, αυτό είναι η παρουσία του Billy Bob Thornton, στο ομώνυμο ρόλο και της Susan Sarandon στο ρόλο της μαμάς του John. Ο Thornton είναι απολαυστικός, έχοντας αποδείξει πολλάκις ότι, οι ρόλοι καθικιών και ότι είναι πλησίον αυτών των ρόλων, του ταιριάζουν γάντι. Το ψυχρό ύφος του όταν απευθύνεται στον Farley είναι όλα τα λεφτά και καταφέρνει να δώσει άλλη διάσταση σε έναν χαρακτήρα, που αν τελικά τον είχε ερμηνεύσει οποιοσδήποτε άλλος, απλά πιθανόν να ήταν αδιάφορος, μονότονος και άχρωμος. Η Sarandon τώρα, πάντα γοητευτική και αγέρωχη, είναι εξίσου απολαυστική, ζώντας στην ροζ φούσκα της, πλημμυρισμένη από ευτυχία και μην κατανοώντας ότι ο κανακάρης της κοντεύει, όσο εκείνη ζει στον κόσμο της, να πάθει καρδιακό επεισόδιο.

Αυτός όμως που δεν χωνεύεται με τίποτα, είναι ο Seann William Scott. Μαζί με τον Thornton, υποτίθεται ότι πρέπει να στηρίξουν τους δύο αντίθετους πόλους αυτής της ιστορίας. Και μπορεί ο δεύτερος όπως ήδη προανέφερα να είναι απολασυτικός, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον Scott. Είτε ως δευτεραγωνιστής, είτε ως πρωταγωνιστής, καταφέρνει πάντα, μα πάντα, και με περισσή ευκολία μάλιστα, να αγγίζει τα πολύ λεπτά και ευαίσθητα όρια της γελοιότητας. Κανονικά θα έπρεπε να συμπάσχουμε μαζί του αλλά τελικά, ώρες-ώρες καταλήγουμε να παίρνουμε το μέρος του Woodcock και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν τον άφησε φυτό στο Λύκειο, αλλά έδωσε περιθώρια να σέρνει δεξιά και αριστερά την κενή εκφραστικότητας φάτσα του.

Η ταινία δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλή επιλογή αν θέλετε να χαζοσαχλαμαρίσετε ένα Σαββατόβραδο με φίλους, σε χαλαρούς ρυθμούς, κάπου ανάμεσα σε πίτσες, μπύρες, ρεψίματα και κουβεντολόι. Αδιάφορη σκηνοθεσία, μετριότατο σενάριο και καμία, μα καμία προσπάθεια πρωτοτυπίας σε μια υπόθεση που από μόνη της είναι κενή και μπάζει από παντού. Όσο για το τέλος της ταινίας; Η ηθικοπλαστική μπουρδολογία που πιθανότατα να περιμένετε από τους τίτλους αρχής.
Βαθμολογία 3,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Mr. Woodcock
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Craig Gillespie
Πρωταγωνιστής: Billy Bob Thornton, Seann William Scott, Susan Sarandon, Ethan Suplee, Amy Poehler
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 87’

Επίσημο site:
http://www.newline.com/properties/mrwoodcock.html