Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ζωή στην κοιλάδα κοιλάει ξέγνοιαστα για την γνωστή παρέα, με τον Manny και την Ellie να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.
Μέχρι τη στιγμή που θα ανακαλύψουν έναν εντελώς νέο κόσμο, ακριβώς κάτω από τα πόδια τους, στον οποίο κατοικούν οι δεινόσαυροι.
Η παρέα θα μπει σύντομα σε νέες περιπέτειες, ιδίως όταν ο Sid κλέψει τα αυγά ενός δεινόσαυρου.

Προσωπική άποψη:
Η τρίτη συνέχεια του “Ice Age” είναι πλέον γεγονός και μάλιστα, επανέρχεται πιο ανανεωμένη και πιο εξελιγμένη τεχνολογικά από ποτέ. Το 3D μπαίνει για τα καλά στον χώρο του animation cartoon και το συγκεκριμένο, αποδεικνύεται μια πολλή καλή επιλογή για να εξερευνήσει κανείς την εξέλιξη αυτού του μέσου. Όταν όμως έχεις κάνει δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες, με μια πρώτη ιδιαίτερα καλή και μια δεύτερη πιο μέτρια που όμως, εισπρακτικά έχουν σαρώσει, ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και οι αξιώσεις είναι μεγάλες. Ε, ναι λοιπόν, μπορεί το τελευταίο να ισχύει, όμως το στοίχημα κερδίζεται.

Αν και συνήθως, το φαινόμενο θέλει τα sequels να αποδυναμώνονται σε κάθε νέα τους συνέχεια, η τρίτη συνέχεια του “Ice Age”, έρχεται να ανατρέψει το σκηνικό και να αποδείξει περίτρανα πως στον κανόνα, υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις. Και η εξαίρεση είναι αν μη τι άλλο ευχάριστη και κυρίως, απολαυστική, για μικρούς και μεγάλους, γιατί μην κοροϊδευόμαστε, ακόμα και εμείς οι ενήλικες, κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί που αυτό που αναζητάει ορισμένες στιγμές, είναι να διασκεδάσει με την ψυχή του.

Αυτή τη φορά η ταινία δεν εστιάζει τόσο πολύ στην φιλία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως την παρακάμπτει, όσο στην περιπέτεια και την δράση. Αυτό υπό άλλες συνθήκες, σε μια ήδη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή, μπορεί να απέβαινε μοιραίο όμως, στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο, καθηλώνοντάς μας πολύ περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαν ακριβοπληρωμένες περιπέτειες δράσης σε real action. Συνδυαστικά δε με το πηγαίο χιούμορ, οι σκηνές αυτές, κατακλισμένες από δράση, καταφέρνουν να είναι, πέραν από έξυπνες, απόλυτα απολαυστικές και διασκεδαστικές.

Ο Carlos Saldanha φαίνεται να αγαπάει πάρα πολύ αυτό που κάνει και το περιβάλει με στοργή και φροντίδα. Δεν τον ενδιαφέρει μια πρόσκαιρη εισπρακτική επιτυχία αλλά, η απόλυτη ψυχαγώγηση ενός κοινού, που κακά τα ψέματα, είναι πολύ απαιτητικό στις μέρες. Ναι, πιστέψτε το, και τα παιδιά έχουν απαιτήσεις και αξιώσεις και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε. Αρκετή σαβούρα κυκλοφορεί εκεί έξω, ας δούνε και κάτι ποιοτικό. Η χρήση της τεχνολογίας 3D άλλωστε, προσφέρει έναν κόσμο, τόσο ζωντανό, γεμάτο χρώματα και ενέργεια, τόσο ρεαλιστικό που σχεδόν νομίζεις ότι μπορείς να αγγίξεις την φύση γύρω σου ή ότι θα σε πάρουν τα σκάγια από τις διάφορες επεμβάσης διάσωσης.

Οι γνωστοί μας ήρωες, σε γνωστές αλλά και σε νέες περιπέτειες. Διαφορετικό το κίνητρο, διαφορετικές οι συνέπειες, ίδιο όμως συναίσθημα. Εκείνο της αστείρευτης φιλίας που ωριμάζει και δεν χρειάζεται να διατυμπανίζεται με λόγια, αλλά να υποδηλώνεται με πράξεις, χωρίς να θριαμβολογεί γύρω της. Το ίδιο γνώριμες και οι φωνές που δίνουν ζωή στους ψηφιακούς μας φίλους, πάντα απολαυστικοί, τόσο στην original, όσο και στην μεταγλωτισμένη έκδοση. Δώστε βάση στον νέο χαρακτήρα του Buck, που είναι ότι πιο τρελλό και διασκεδαστικό σε ολόκληρη την ταινία.

Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι πλέον είμαι μανούλα, αλλά η εμφάνιση μικροσκοπικών πλασμάτων από κάθε είδος προσθέτει μια δόση χαριτωμένη αθωότητας και παράλληλα τρυφερότητας, το χιούμορ είναι πηγαία και αστήρευτο και η δράση, ισσοροπημένη αλλά ταυτόχρονα φρενήρης και συνεχής, καταιγιστική και καθηλωτική. Επιπλέον, η έννοια της φιλίας θέτεται σε λίγο διαφορετική βάση αυτή τη φορά, ενσωματωμένη στις συντροφικές και τις συναισθηματικές σχέσεις, ενώ το σκιουράκι και το αιώνια άπιαστο βελανίδι του, έχουν σαφώς μεγαλύτερο κινηματογραφικό χρόνο απ’ ότι στις προηγούμενες, προσφέροντας μεγάλες στιγμές κεφιού. Πάρτε όλη την οικογένεια και τρέξτε στις αίθουσες. Ο τίτλος μπορεί να είναι κρύος, όχι όμως και η ταινία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Εποχή Των Παγετώνων 3: Η Αυγή Των Δεινοσαύρων
Είδος: Κινούμενα Σχέδια
Σκηνοθέτης: Carlos Saldanha
Πρωταγωνιστές: John Leguizamo, Queen Latifah, Denis Leary, Ray Romano, Chris Wedge, Simon Pegg, Seann William Scott, Karen Disher
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 94’

Επίσημο site:
http://www.iceagemovie.com/