Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Vivian είναι μια νεαρή και όμορφη πόρνη την οποία νοικιάζει για μια μέρα ένας πλούσιος και γοητευτικός άντρας, ο Edward Lewis.
Η μια μέρα γίνεται μια βδομάδα καθώς, αναλαμβάνει έναντι ενός μεγάλου χρηματικού ποσού να τον συνοδέψει στα επαγγελματικά του ραντεβού.
Για να γίνει αυτό, η Vivian μεταμορφώνεται σε κυρία, μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια και συναναστρέφεται με την υψηλή κοινωνία.
Η έλξη ανάμεσα στους δύο ολοένα και αυξάνεται όμως, ο εκλεπτυσμένος κύκλος του Edward δεν θα αργήσει να μάθει από που προέρχεται η Vivian και ποια είναι στην πραγματικότητα.

Προσωπική άποψη:
Το Hollywood παίρνει για μια από τις πολλεστές φορές, την γνωστή ιστορία του Πυγμαλίωνα και την μετατρέπει σε μια αισθηματική, ρομαντική ιστορία. Ο Πυγμαλίων είναι πλούσιος και γνωστός επιχειρηματίας ενώ, η Γαλάτεια αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο μιας φτωχής, πλην τίμιας και καλόκαρδης πόρνης. Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στα τάρταρα. , Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, ο Πυγμαλίων ξεκινάει την ανάπλαση της Γαλάτειας του με την προοπτική να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του αλλά, κάπου εκεί μπαίνει και το άρλεκιν στοιχείο, την ερωτεύεται σφόδρα όπως και αυτή εκείνον.

Ο Garry Marshall χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν ακόμα πιο παραμυθένια την ιστορία. Ακριβά ξενοδοχεία, πολυτελή αυτοκίνητα, φιρμάτα ρούχα και κοσμήματα και όλα αυτά, τοποθετημένα στον ιλουστρασιόν κόσμο των επιχειρήσεων όπου τα πάντα σχετίζονται με το φαίνεσθε. Μπορεί να μην έχει να αναπτύξει κάποια περίπλοκη και πολυδιάστατη σεναριακή δομή όμως, διαχειρίζεται άψογα το σχεδιαστικό κομμάτι, πασπαλίζοντας με αρκετές δόσεις χρυσόσκονης τα σημεία εκείνα τα οποία έχουν κενά.

Αλησμόνητες οι σκηνές της όπερας, η sexy συνέυρευση των πρωταγωνιστών στο πιάνο στο μπαρ του ξενοδοχείου αλλά, και το γλυκανάλατο φινάλε, αυτό που κάθε ευαίσθητη γυναίκα θεατής περίμενε να δει για να ολοκληρωθεί το παραμύθι της. Οι άντρες από την άλλη, δεν δυσκολεύονται να κάνουν τα στραβά μάτια καθώς, οι καυτές και προκλητικές για την εποχή τους, σκηνές σεξουαλικού, αισθησιακού περιεχομένου, είναι τέτοιες που τους προσφέρουν το θείο χάρισμα της υπομονής. Η Julia είκοσι χρόνια πριν με ζαρτιέρες, μην ξαχνιόμαστε. Βέβαια να σημειώσω εδώ, πως τα πόδια στο poster της ταινίας δεν είναι δικά της, καθώς δεν της άρεσαν, αλλά φωτομοντάζ χάρη στη συμμετοχή διάσημης πορνοστάρ.

Θα είμαι ειλικρινής! Ο Richard Gere είναι από εκείνους τους άντρες που ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί ξετρέλαινε ορισμένες γυναίκες. Παρ’ όλα ταύτα όμως, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως σε αυτή την ταινία, πολύ νεότερος απ’ ότι σήμερα βεβαίως, είναι ιδιαίτερα γοητευτικός και λαμπερός, υποστηρίζοντας απόλυτα τον χαρακτήρα του ισχυρού γόη των επιχειρήσεων. Μπορεί η ταινία να μην τον εκτόξευσε στο βαθμό που το έκανε με την συμπρωταγωνίστριά του όμως και πάλι, το όνομά του έμεινε συνδεδεμένο μαζί της.

Από την άλλη, έχουμε την Julia Roberts, σε μια από τις πρώτες της εμφανίσεις, νέα, όμορφη και sexy, σε έναν ρόλο που κατά περίεργο τρόπο της χάρισε μια υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι. Μπορεί να μην το πήρε όμως, ήταν η αφετηρία για μια μεγάλη καριέρα κάνοντάς την ταυτόχρονα, μια απ’ τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σίγουρα δεν περίμενε ο ρόλος μιας πόρνης να την οδηγήσει στην κορυφή της δόξας του χρήματος.

Μπορεί η ιστορία να είναι τόσο κλισέ, τόσο πολυφορεμένη, μπορεί όλοι μας να ξέρουμε πως το παραμύθι θα τελειώσει με το βασιλόπουλο να ζητάει το χέρι της πριγκίπισας και οι τίτλοι τέλους να πέφτουν με το ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα όμως, είναι μια ταινία, που ακόμα και 20 σχεδόν χρόνια μετά, παρακολουθείται ευχάριστα. Κακά τα ψέματα, όλοι μας ζητάμε λίγο παραμύθι από την ζωή μας και όταν αυτό μας προσφέρεται, δεν λέμε όχι. Γιατί να το κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Pretty Woman
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Garry Marshall
Πρωταγωνιστές: Richard Gere, Julia Roberts, Jason Alexander, Laura San Giacomo, Amy Yasbeck, Hector Elizondo, Judith Baldwin, Bill Applebaum
Παραγωγή: 1990
Διάρκεια: 119’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0100405/
http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Woman