Συνοπτική περίληψη του έργου:
Αρχές του 18ου αιώνα και ο Ichabod Crane, ένας τίμιος, αλλά εκκεντρικός αστυνομικός, που χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους στη διαλεύκανση των εγκλημάτων, στέλνεται απο τους ανωτέρους του στο μικρό χωριό Slleepy Hollow, για να λύσει μια παράξενη υπόθεση.
Μια σειρά αποτρόπαιων φόνων έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους και στον αέρα πλανάτε η φήμη ότι δολοφόνος είναι ένας Ακέφαλος Καβαλάρης.

Προσωπική άποψη:
Αν κάτι ξέρει πολύ καλά να κάνει ο Burton, πράγμα που έχουμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτό το blog και όχι μόνο, είναι να πλάθει παραμυθένιους κόσμους, που καταφέρνουν κι εσωκλείουν μέσα τους όλη την μαγεία και κάθε τι αλλόκοτο του πραγματικού αλλά και του φανταστικού κόσμου, εντάσσοντάς τα σε ένα γαϊτανάκι που χορεύει στον ρυθμό των αισθήσεών μας και κουνιέται παιχνιδιάρικα στα σκοτεινά μονοπάτια στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Βασισμένος σε μια μυστηριώδη, μαγική ιστορία των κλασσικών εικονογραφημένων μυθιστορημάτων, ο παραμυθένιος σκηνοθέτης μεγαλουργεί για μια ακόμα φορά. Αναβιώνοντας τον 18ο αιώνα σε όλο του το μεγαλείο, με κάθε μακάβρια και σκοτεινή λεπτομέρεια αληθοφάνειας και μη, μας μεταφέρει σε μια κοινωνία που βασανίζεται από έναν ζωντανό θρύλο, που αποδεικνύεται αιμοβόρος, διψασμένος για εκδίκηση έχοντας κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό που περιμένει το κατάλληλο άτομο και την σωστή στιγμή για να αποκαλυφθεί. Μαζί κι εμείς λοιπόν, με τον επιθεωρητή γιατρό Crane, αναζητούμε την αλήθεια, ακολουθώντας το νήμα, που ξετυλίγει το κουβάρι μιας μυστήριας, με καλά κρυμμένες πτυχές, ιστορία.

Ο μάστορας του φανταστικού λοιπόν, Tim Burton, βάζει στο μαγικό του τσουκάλι και ανακατεύει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ονειρική ατμόσφαιρα της ταινίας. Ένας κακός, σχεδόν άυλος, βίαιος, σκληρός, χωρίς έλεος και διψασμένος για αίμα. Μια πραγματική, ρεαλιστική κοινότητα ανθρώπων που βασανίζονται και κινδυνεύουν από την ύπαρξή του. Μαγικά δάση, ατμοί και φίλτρα, μια παραζάλη εικόνων και συναισθημάτων, λουσμένη από το τρομακτικό σκοτάδι και την ομίχλη του δάσους. Με το τελευταίο στοιχείο ειδικά, ο Burton καταφέρνει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα και την αισθητική των ασπρόμαυρων ταινιών, σε μια ταινία που στην πραγματικότητα είναι έγχρωμη, παρά που μοιάζει ξεθωριασμένη, να υιοθετεί τα στοιχεία των πρώτων.

Η gore αισθητική είναι ταυτόσημη με τις ταινίες του Burton. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που χρησιμοποιεί τόσο έντονα το συγκεκριμένο στοιχείο, την αντίθεση του πορφυρού κόκκινου αίματος, στο ομιχλώδες τοπίο όπου διεξάγεται το βασικό κομμάτι της ιστορίας. Εκεί όπου θα κορυφωθεί η δραματουργία για να οδηγηθεί ο πρωταγωνιστής στην προσωπική, εσωτερική του λύτρωση. Ο κακός δε της ιστορίας, μπορεί να κρύβει μέσα του οργή και βία όμως, αυτά τα στοιχεία, συνοδεύονται από μια δικαιολογία, έχουν βάση και υπαιτιότητα, δεδομένα που αν τα λάβει κανείς υπ’ όψιν του, ολοκληρώνουν και κλείνουν αυτό τον κύκλο αίματος.

Ο Depp μαγεύει για μια ακόμα φορά στον ρόλο του γήινου ιατρού-επιθεωρητή, που καλείται να ρίξει φως στην υπόθεση και να μας οδηγήσει, όχι σε βιαστικά κι επιπόλαια, αλλά σε ολοκληρωμένα και δομημένα συμπεράσματα. Δίνει μια ευγενική και γοητευτική υπόσταση στον ήρωά του, που αν και καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, δεν είναι σε καμία περίπτωση ο υπερβολικά αγέρωχος χαρακτήρας ήρωα. Έχει τους προσωπικούς του φόβους, τις ανησυχίες και τις αδυναμίες του. Και αυτό είναι που τον καθιστά πιο γοητευτικό, η ανθρώπινη αδυναμία.

Όμως και η Ricci είναι μια εξίσου γοητευτική και σίγουρα, η πιο ακραία μυστηριώδης παρουσία από κάθε άλλη σε ολόκληρη την ταινία. Με μια απόκοσμη ομορφιά, γοητεύει και ταυτόχρονα παρασέρνει τόσο τον Depp όσο κι εμάς, μακριά από τα χνάρια της πραγματικότητας, το στοιχείο εκείνο που μας τυφλώνει και δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά, όπως λέει και η ίδια.

Αισθητικά, εικαστικά και ιστορικά, ο Burton μας προσφέρει ένα γοητευτικό, επικίνδυνο και γεμάτο μυστήριο παραμύθι. Στις μαγικές του άλλωστε ιστορίες, τίποτα δεν φαντάζει υπερβολικό και τα πάντα έχουν θέση, τα πάντα χωράνε και τίποτα ποτέ δεν περισσεύει. Με τον πιστό του σύντροφο Depp αλλά και την γοητευτική παρουσία της Ricci, δημιουργεί μια ακόμα ταινία υψηλών προδιαγραφών που καθηλώνει και συναρπάζει τόσο με το τρομακτικό και βίαιο στοιχείο της, όσο και με τις κωμικές, σατιρικές πινελιές που μονάχα εκείνος ξέρει να προσθέτει και να αναπτύσσει τις κατάλληλες στιγμές έτσι που να αλαφρώνει η υπόθεση εκεί που πρέπει και να φαντάζει η χρήση τους παράταιρη.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Μύθος Του Ακέφαλου Καβαλάρη
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Tim Burton
Πρωταγωνιστές: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien, Jeffrey Jones, Christopher Lee
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 111’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sleepy_Hollow_(film)
http://www.imdb.com/title/tt0162661/