Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στον πόλεμο των έξι ημερών ένα μαχητικό αεροσκάφος του Ισραήλ που μετέφερε μια πυρηνική βόμβα εναντίον των Αιγυπτίων καταρρίφθηκε χωρίς η βόμβα να εκραγεί. Το αεροπλάνο αυτό καθώς και η βόμβα, δεν βρέθηκαν ποτέ.
Δεκαετίες αργότερα μια σύμπτωση θα φέρει την βόμβα αυτή στο προσκήνιο. Μια ομάδα τρομοκρατών θα δείξει ενδιαφέρον να την αποκτήσει και να την χρησιμοποιήσει. Για το λόγο αυτό έχει στρατολογήσει ειδικούς επιστήμονες που θα την εκσυγχρονίσουν ώστε να γίνει και πάλι λειτουργική και απειλητική.
Εν τω μεταξύ ο Jack Ryan είναι ένας νέος αναλυτής της CIA που ασχολείται με τα θέματα της Ρωσίας. Είναι από τους λίγους που έχει αναλύσει σε βάθος τον νέο Ρώσο πρόεδρο και για τις γνώσεις του αυτές κερδίζει την προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ και των συμβούλων του.

Προσωπική άποψη:
Κάτι τέτοιες ταινίες είναι που μας κάνουν να φαινόμαστε βαρετοί και μονότονοι ως προς τις κριτικές μας. Τι να κάνουμε όμως κι εμείς που ασχολούμαστε με το σινεμά; Αυτό το υλικό έχουμε, με αυτό πορευόμαστε. Και δυστυχώς, πέρασα πριν κάποια χρόνια μια περίοδο όπου κατέληγα στις κινηματογραφικές αίθουσες 3 φορές τη βδομάδα, βλέποντας κάθε ηλίθια αμερικανιά που κυκλοφορούσε. Ευτυχώς, με τα χρόνια ο ελεύθερος χρόνος μου περιορίστηκε αναγκάζοντάς με να γίνω πιο επιλεκτική.

Θα ξεκινήσω το κράξιμο από το ανεκδιήγητο σενάριο, εμπνευσμένο από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Tom Clancy. Ας το χωνέψουν επιτέλους οι σεναριογράφοι. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα σε Αμερική και Ρωσία για το ποια από τις δύο θα αποκτήσει την κυριαρχία του πλανήτη. Έχει καταντήσει κουραστικό και μονότονο, δηλαδή έλεος πια, ας μας λυπηθεί κάποιος. Άσε που μας είναι και παγερά αδιάφορο, τόσες φορές που το κουράσαμε το θεματάκι, ας κόψουν το λαιμό τους και ας σφαχτούνε. Η ταινία θα ήθελε να είναι πολιτικό θρίλερ αλλά θα μπορούσε να πείσει ότι ισχύει κάτι τέτοιο μόνο κάποιον καθυστερημένο. Εκτός όλων των άλλων, είναι τόσο μπερδεμένο και ασύνδετο, που δύσκολα θα πειθόταν κάποιος για την πιθανότητα αληθοφάνειάς του.

Τι να σου κάνει και αυτός ο άμοιρος Phil Alden Robinson. Μην αναρωτιέστε, ο σκηνοθέτης είναι, του οποίου η μοίρα έκτοτε αγνοείται. Το μόνο θετικό σε κάθε αμερικανικό blockbuster που σέβεται τον εαυτό του είναι το ειδικά εφέ που αν μη τι άλλο ξέρουν να χρησιμοποιούν και να εκμετελλεύονται, ακόμα και όταν η ταινία κοντεύει να πνιγεί μέσα στην ίδια της την ηλιθιότητα. Σε συνδυασμό με κάποιες έξυπνες σκηνοθετικές κινήσεις από μεριάς Robinson σε μια απελπισμένη προσπάθεια να υποστηρίξει μια ταινία που θέλει γερούς στυλοβάτες για να σταθεί όρθια, καταφέρνουμε να πάρουμε πολύ μικρές ανάσες.

Όποιος έχει δει την ταινία και μου πει ότι θεωρεί πως ο Ben Affleck στέκεται ικανός να σε πείσει για προστάτης του πλανήτη, πυρηνικός και ιστορικός γνώστης που μπορεί να μας γλυτώσει από τον όλεθρο και την καταστροφή, ε, τότε χρίζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Μπορεί για κάποιες φίλες, για μένα πάλι σίγουρα όχι, να αποτελεί ένα γοητευτικό αρσενικό που θα τον ήθελαν για σύντροφο ζωής όμως, τόσο όσον αφορά τα προαναφερόμενα στοιχεία, όσο και για τις ερμηνευτικές του ικανότητες, λυπάμαι, αλλά δεν πείθει κανέναν. Δεν χρειαζόμαστε έναν ωραίο τυπά για να σώσει τον πλανήτη, αλλά κάποιον με ικανότητες.

Απογοήτευση αποτελεί και η παρουσία του Morgan Freeman ο οποίος, όπως και άλλοι ταλαντούχοι γηραιοί τα τελευταία χρόνια, έχοντας προφανώς ανάγκη από ρευστό, δέχονται σε συμμετάσχουν σε κάθε ηλίθιο και ανιαρό blockbusters. Δεν μπορώ να βρω άλλο λόγο που να δικαιολογεί την παρουσία του σε αυτό, αλλά και σε άλλα έργα της ίδιας συνομοταξίας, ειδικά την τελευταία 7ετία. Όμως και οι λοιποί χαρακτήρες δεν πάνε πίσω αφού, οι ρόλοι τους είναι τόσο πεζοί και αδιάφοροι που ακόμα κι αν ήθελαν να τους υποστηρίξουν καλύτερα, δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια για να το κάνουν.

Η αμερικανική προπαγάνδα για μια ακόμη φορά σε όλο της το μεγαλείο. Οι καλοί Αμερικάνοι που θέλουν να σώσουν τον πλανήτη και όλοι οι υπόλοιποι κακοί. Δεν ξέρω για σας, αλλά κουράστηκα και μπούχτησα από όλα αυτά και πραγματικά, δεν αντέχω άλλο να νομίζουν μερικοί-μερικοί πως μπορούν να παίζουν με την ανθρώπινη νοημοσύνη, με την νοημοσύνη του θεατή που επιλέγει να παρακολουθήσει τις ταινίες τους και να τους ακουμπήσει τα ωραία του λεφτά.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Απόλυτος Κίνδυνος
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Phil Alden Robinson
Πρωταγωνιστές: Ben Affleck, Morgan Freeman, Bridget Moynahan, Liev Schreiber, Alan Bates
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 124’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0164184/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Sum_of_All_Fears_(film)