Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο διεφθαρμένος επιχειρηματίας Max Shreck συμμαχεί με τον Πιγκουίνο, ένα πανούργο τερατόμορφο πλάσμα για να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Gotham City.
Για να το πετύχουν αυτό προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να εκλέξουν τον Πιγκουίνο για δήμαρχο, προωθώντας το προφιλ ενός ταλαιπωρημένου και ευαίσθητου πλάσματος.
Μαζί τους έχουν την Catwoman, που δεν είναι άλλη από την γραμματέα του Max Selina Kyle, η οποία μετά από ένα ατύχημα ξαναγεννιέται διψασμένη για εκδίκηση.
Ο Batman δεν θα αργήσει να ανακαλύψει το σατανικό αυτό σχέδιο και σύντομα θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Προσωπική άποψη:
Τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία που ζωντάνεψε τον θρύλο του μέχρι τότε, χάρτινου ανθρώπου νυχτερίδα, ο Burton επιστρέφει για να συνεχίσει το ταξίδι του σκοτεινού ήρωα μέσα στην διαφθορά της Gotham City, αντιμετωπίζοντας νέους εχθρούς, πάθη και προσπαθώντας για μια ακόμα φορά να την καθαρίσει από τα απόβλητα που την περιβάλλουν. Και κατά έναν περίεργο τρόπο, πετυχαίνει κάτι που είναι σπάνιο. Να είναι το sequel πιο επιτυχημένο από την πρώτη ταινία. Όμως από έναν δημιουργό σαν τον Burton, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι λιγότερο.

Η Gotham City εξακολουθεί να είναι σκοτεινή, μια παρανοϊκή πόλη που δεν υπάρχουν κανόνες, ηθικοί φράγμοι και που οι όποιοι νόμοι υπάρχουν απλά και μόνο για να καταπατηθούν. Ο Burton δεν ξεφεύγει από το γνώριμο γοτθικό του στυλ που τον χαρακτηρίζει αλλά, και με το οποίο φρόντισε να ντύσει την πρώτη ταινία της σειράς. Η διαφορά αυτή τη φορά εντοπίζεται στο ότι για τον δημιουργό αυτός ο κόσμος είναι πλέον κάτι έτοιμο, κάτι γνώριμο και δεν έχει να τον πλάσσει αλλά μόνο να τον εξελίξει. Και αυτό κάνει, συμπληρώνοντας ενδιαφέρουσες πινελιές αρχιτεκτονικής στη Gotham.

Ο Burton δίνει μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά στους κακούς χαρακτήρες της ιστορίας οι οποίοι, ξεπερνούν σε ενδιαφέρον τον ήρωα του τίτλου. Επιπλέον, δεν στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στα σατανικά χαρακτηριστικά των ρόλων τους αλλά, αρπάζουν τις καυστικές κωμικές στιγμές του σεναρίου δίνοντας μια διαφορετική νότα και ακροβατώντας επιτυχημένα μεταξύ του real action και του καρτουνίστικου, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και στο δραματικό στοιχείο της ταινίας. Ναι, το κωμικοτραγικό αν ξέρει κανείς να το χειριστεί, έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Michael Keaton επιστρέφει στον ρόλο του Batman και η ερμηνεία του κυμαίνεται περίπου στα ίδια μετριοπαθή επίπεδα με την πρώτη φορά. Η μοναδική διαφορά που εντοπίζει κανείς πλέον οφείλεται πιθανότατα στο ότι, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που φοράει το κοστούμι του άνθρωπου νυχτερίδα, νιώθει κάπως πιο άνετα μέσα σε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν θα θέλαμε ο ταλαντούχος δημιουργός να είχε επιλέξει από το “Batman” έναν πιο στιβαρό ηθοποίο για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Ο Danny De Vito βρίσκει μια καλή ευκαιρία να ξετυλίξει τις κωμικές του ρίζες σε έναν απολαυστικό ρόλο σαν αυτό του Πιγκουίνου. Μπορεί ο ήρωας να κρύβει μέσα του την τραγικότητα της μετάλλαξής του που τον καθιστά έναν σατανικό εχθρό για τον ήρωά μας όμως, τόσο η ίδια η ιδιοσυγκρασία του όσο και το σενάριο της ταινίας, προσφέρουν άφθονες σατιρικές, σαρκαστικές και διασκεδαστικές στιγμές που σχετίζονται με το πρόσωπο και τις πράξεις του.

Και για μια ακόμα φορά έχουμε μια γυναικεία παρουσία που εκφράζει το ερωτικό αντικείμενο του πόθου για τον Batman. Και σε σύγκριση με την πλαστική και άγευστη Basinger, αυτή τη φορά έχουμε την γοητευτική, γήινη και σικάτη παρουσία της Michelle Pfeiffer. Σαφέστατα έχει μεγαλύτερο ταλέντο από την προκάτοχό της και εκτός αυτού, ο σατανικός και διαστραμένος χαρακτήρας της Catwoman είναι μακράν πιο απολαυστικός και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ο Burton ολοκληρώνει την πορεία του στον κύκλο της ζωής του Batman. Ξεκίνησε πολύ έξυπνα και δημιουργικά το έργο του, για να το ολοκληρώσει με ακόμα καλύτερο και δημιουργικό τρόπο. Οι κακοί του έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι έστω κι αν ο κεντρικό ήρωας παραγκωνίζεται και το ενδιαφέρον μας εστιάζει αλλού, σίγουρα πρόκειται για την καλύτερη μεταξύ των δύο ταινιών αλλά, και για μια από τις καλύτερες της σειράς μαζί με το “The Dark Knight”.
Βαθμολογία 8/10


Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Μπάτμαν Επιστρέφει
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Tim Burton
Πρωταγωνιστές: Michael Keaton, Danny De Vito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Michael Gough, Michael Murphy, Cristi Conaway, Andrew Bryniarski
Παραγωγή: 1992
Διάρκεια: 126’

Επίσημο site:
http://www.warnervideo.com/batmanmoviesondvd/