Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Oz είναι οδοντίατρος στο επάγγελμα, φιλήσυχος, καλοκάγαθος και νομοταγής. Ο πατέρας της συζύγου του όμως είναι τζογαδόρος και έχει υπέρογκα χρέη.Πλάγια
Όταν η σύζυγός του απαιτεί από αυτόν να ξεχρεώσει πάσει θυσία για λογαριασμό τον πατέρα της, ο Οz στην προσπάθειά του να ανατπεξέλθει θα στραφεί στο γείτονά του, το διαβόητο μαφιόζο Τουλίπα, που με τη σειρά του θεωρεί τον Οz κάθε άλλο παρά επικίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Θα ξεκινήσω να λέω την άποψή μου κάνοντας μια παρατήρηση. Την ταινία την παρακολούθησα ευχάριστα την πρώτη φορά. Το ίδιο ακριβώς ευχάριστο συναίσθημα έχω κάθε φορά που θα τύχει να την ξαναδώ. Παρ’ όλα ταύτα όμως, δεν είμαι σίγουρη για το αν μου αρέσει ως ταινία ή όχι. Σίγουρα υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που μου άρεσαν και με έκαναν να γελάσω. Υπήρχαν σίγουρα και κάποια άλλα που δεν μου άρεσαν καθόλου. Ποια από τα δύο είναι πιο ισχυρά όμως ώστε να υποσκελίσουν τα άλλα;

Το σενάριο της ταινίας θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι είτε χλιαρό, είτε βαρετό. Η ευχάριστη έκπληξη είναι πως στην πραγματικότητα, δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Όμως, παρ’ όλα ταύτα, είναι αρκετά μπλεγμένο. Παίρνουμε λίγο από κάθε στοιχείο, δράση, γκάνγκστερς της κακιάς ώρας, σεξ, λεφτά και σάτιρα, τα βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν κάτι το ενιαίο. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα όσο θα ήθελαν κάποιοι. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε σωστές δόσεις οπότε, πρέπει να επιλέξεις, τι θα κρατήσεις και τι όχι. Το ξεκαθάρισμα αυτό απουσιάζει.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως οι ήρωες της ιστορίας έχουν έναν κοινή παρανομαστή. Όλοι θέλουν κάποιον νεκρό και προσπαθούν να το επιτύχουν με κάθε μέσο. Επιπλέον, είναι ενμέρη κοινά τα κίνητρά τους. Για κάποιους από αυτούς είναι τα λεφτά, για κάποιους το σεξ, για κάποιους άλλους ένας συνδυασμός το δύο. Μπορεί στο συγκεκριμένο σκέλος η ταινία να μην χαίρει φαντασίας όμως, έστω και έτσι, προσπαθεί να κάνει εκείνο το κάτι που θα μας ξαφνιάσει. Δεν το πετυχαίνει όμως, αντιλάμβανόμαστε κι εκτιμάμε την προσπάθεια.

Ο Jonathan Lynn, έχει σαφέστατα επηρεαστεί από το “Ανάλυσέ Το”, επίσης χιουμοριστική γκανγκστερική ταινίας ανάλογης εποχής. Προσπαθώντας να διαχειριστεί το περίπλοκο σενάριο αλλά ταυτόχρονα, προσπαθώντας να βγάλει προς τα έξω την προβληματική ψυχολογική και συναισθηματική πλευρά του ήρωα, κάπου το χάνει και αντί να έχει τον έλεγχο των καταστάσεων, γίνεται έρμαιό τους. Όσο και αν το ήθελε, δεν καταφέρνει να φτάσει την ταινία εκείνη που είναι φανερό πως αποτέλεσαι κομμάτι της έμπνευσής του.

Την ταινία απαρτίζουν συμπαθέστατοι και αγαπημένοι ηθοποιοί κάτι που όμως αποδεικνύεται πως δεν είναι αρκετό για να στηριχτεί ερμηνευτικά. Ο Bruce Willis είναι από εκείνους τους σοβαρούς ηθοποιούς που μου αρέσει να βλέπω σε κωμωδίες μου δίνει όμως την αίσθηση στην συγκεκριμένη περίπτωση πως επαναπαύτηκε, χωρίς να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Ο γνωστός σε όλους από “Τα Φιλαράκια”, Matthew Perry, μπορεί να είναι συμπαθέστατος όμως, δεν καταφέρνει να αποτινάξει από πάνω του τον χαρακτήρα εκείνο της τηλεοπτικής σειράς που τον έκανε ευρέως γνωστό. Τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι εμφανή σε κάθε κίνηση, σε κάθε μορφασμό κι αν δεν είναι ενοχλητικό, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να δούμε. Όσο για τις γυναικείες παρουσίες, μάλλον έχουν περισσότερο τον ρόλο της γλάστρας δίπλα στο αρσενικό της ιστορίας.

Σίγουρα, δεν είναι από εκείνες της ταινίες που πρέπει να καταναλώσει κανείς πολύ φαιά ουσία. Σίγουρα δεν είναι από εκείνες τις ταινίες που έχουν την διάθεση να σε θέσουν σε κατάσταση προβληματισμού, του εναντίον. Όσο πιο χαλαρός και ανέμελος την δεις, τόσο περισσότερο θα την ευχαριστηθείς. Σκοπός της είναι να διασκεδάσει ο θεατής και όχι να ψυχανεμιστεί. Μπορεί σε κάποια σημεία που το μπέρδερμα ξεφεύγει από τον έλεγχο να κουράσει όμως, συνολικά έχει αρκετά καλή αισθητική του χιούμορ και παρουσίες ηθοποιών, που μπορεί να μην είναι οι καλύτερές τους που όμως, όλοι αγαπάμε και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Μαφιόζος Της Διπλανής Πόρτας
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Jonathan Lynn
Πρωταγωνιστές: Bruce Willis, Matthew Perry, Rosanna Arquette, Natasha Henstridge, Michael Clarke Duncan, Amanda Peet, Harland Williams
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 98’

Επίσημο site:
http://nineyards.warnerbros.com/