Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Hitch βοηθά άντρες να προσεγγίζουν τη γυναίκα της ζωής τους, όσο απρόσιτη και αν μοιάζει εκ πρώτης όψεως. Είναι πεπεισμένος πως αρκούν μόνο τρία ραντεβού για να καταφέρεις να κερδίσεις οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμείς.
Η τελευταία περίπτωση που αναλαμβάνει ο Hitch, αφορά τον Albert ένα αδέξιο λογιστή που θέλει να κατακτήσει την πανέμορφη και πάμπλουτη Alegra.
Όσο ο Hitch καθοδηγεί τον Albert, θα ερωτευτεί μια δημοσιογράφο που έχει βαλθεί να ξεσκεπάσει τον ‘γιατρό των ραντεβού’ χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτός βρίσκεται μόλις λίγα βήματα μακριά της.

Προσωπική άποψη: Προσθήκη  εικόνας
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ψάχνετε να ακολουθήσετε νέο επαγγελματικό προσανατολισμό; Θέλετε να βρείτε να κάνετε κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος; Αν ναι και με την προϋπόθεση ότι το φλερτ είναι κάτι που παίζετε στα δάκτυλα, μπορείτε να γίνετε ο πρώτος Doctor Date στην χώρα μας αφού, στην Αμερική σας πρόλαβε προ τετραετίας ο Will Smith. Αφού έφαγε στραπάτσο ως κολλεγιόπαιδο από τον μεγάλο του έρωτα, έβαλε μυαλό και τώρα, μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του για το πως να ρίξετε μια γυναίκα.

Όλες οι αισθηματικές κομεντί βασίζονται σε ένα κοινό υπόβαθρο. Από ‘κει κι έπειτα, οι αυξομειώσεις αλλά και οι αλλαγές του υπόβαθρου αυτού είναι τόσο λίγες και ευφάνταστες, όσο και οι μεταρυθμίσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στην χώρα μας. Το “Hitch”, δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα του είδους αλλά, δεν νομίζω ότι είναι και κάτι το οποίο προσπαθεί. Μάλλον αποτελεί περισσότερο μια καλοκουρδισμένη μηχανή χαρακτήρων οι οποίοι, δεν κινούνται πάνω στο σενάριο αλλά, το σενάριο κινείται πάνω τους για να οδηγήσει σε ένα αναμενώμενο, σιροπιαστό φινάλε.

Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της ταινίας εντοπίζεται στην επιλογή των παράτερων πρωταγωνιστών. Μπορεί ως προς την δυναμική του χαρακτήρα τους να έχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως, πάθος, εγωισμό, σέξι εγώ και αυτοπεποίθηση όμως, παρ’ όλα ταύτα, υπάρχει και μια παράξενη διαφορά που τους φέρνει μακριά. Εκείνος είναι ένα μαύρος, γοητευτικός και αστείος άντρας με επιμονή και εκείνη, εργασιομανής λατίνα, με καμπύλες και μοναδικό της πάθος, η θέληση για επιτυχία. Βέβαια, η παραπάνω παράξενη διαφορά εντοπίζεται και ανάμεσα στο ζευγάρι που προσπαθεί ο Hitch να φέρει κοντά, ένα ζευγάρι που στην πραγματική ζωή, μάλλον δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να είναι μαζί.

Ο Tennant βασίζεται κατ’ εξοχήν στο πρωταγωνιστικό του δίδυμο και κυρίως, όχι στις αισθηματικές, αλλά στις μεταξύ τους χιουμοριστικές σκηνές που κάνουν το έργο συνολικά, να ξεφεύγει από το κλισέ αισθηματικό μελό που προσπαθεί με γελοίους τρόπους να προκαλέσει ανατριχίλα και ρίγη συγκίνησης. Ενώ όμως αποφεύγει τα ενοχλητικά tet a tet, δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει το κλικ που χρειάζεται η ταινία για να κάνει μεγαλοπρεπώς τη διαφορά ανάμεσα σε αυτήν και σε άλλες τις ίδιας κατηγορίας και του ίδιου επιπέδου. Ναι, μπορεί να υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όμως, μέχρι που μπορούν να διασκεδάσουν;

Ο Will Smith μπορεί να είναι συμπαθέστατος, και το ίδιο να προσπαθεί να γίνει και ο χαρακτήρας που υποδύεται αφού, δεν βοηθάει κόπανους που απλά θέλουν sex μιας βραδιάς αλλά, αιώνια αγάπη και πίστη, όμως, τα χρόνια που ακολούθησαν στην καριέρα του, απέδειξε πως μπορεί να κάνει καλύτερα πράγματα από το να πρωταγωνιστεί σε σαχλοκομεντί. Έχουμε βέβαια και την Mendes που πέραν από το να περιφέρει τις καμπύλες της που της προσέφεραν ένα αδρό συμβόλαιο με γνωστό ξένο οίκο ρούχων και αξεσουάρ, δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο. Ο Kevin James είναι το κρυφό ερμηνευτικό, κωμικό διαμάντι της ταινίας ανώ, το έτερόν του κινηματογραφικό ήμισυ, Amber Valletta, είναι απλά μια ξυλόκοτα πλάι του που θα έπρεπε να την δει κανονικά μόνο στον ύπνο του.

Το “Hitch” προσπαθεί να αποφύγει τον όρο ρομαντική κομεντί, θεωρώντας τον προφανώς απαξιωτικό, καταφέρνοντάς το ως έναν βαθμό. Σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, πολύ περισσότερο κάτι που στηρίζεται σε μια δικιά του, πρωτότυπη βάση, αντίθετα, χρησιμοποιεί τα πιο γνωστά και κοινά σεναριακά μοτίβα. Μπορεί να είναι δροσερό, μπορεί να το παρακολουθήσεις ευχάριστα κάνοντας χαβαλέ με την παρέα σου όμως, κατά πάσα πιθανότητα να μην μείνει χαραγμένο στην μνήμη σου.
Βαθμολογία 5,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Χιτς, Ο Μετρ Του Ζευγαρώματος
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Andy Tennant
Πρωταγωνιστές: Will Smith, Eva Mendes, Marlyne Afflack, Doug Aguirre, Casper Andreas, Andre Blair
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 115’

Επίσημο site:
http://www.sonypictures.com/homevideo/hitch/