Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας ρεπόρτερ, o Cal McCaffrey, καλείται να εξιχνιάσει μια δολοφονία που εμπλέκει κάποια από τα πλέον επιφανή πολιτικά πρόσωπα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ένα φίλο του, τον γερουσιαστή Stephen Collins.
Ο γοητευτικός και πολλά υποσχόμενος πολιτικός αποτελούσε το μέλλον του κόμματός του μέχρι τη στιγμή που η βοηθός και ερωμένη του βρίσκεται δολοφονημένη και τότε, καλά κρυμμένα μυστικά κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους.

Προσωπική άποψη:
Πολιτικές ίντριγκες, δημοσιογράφοι που ψάχνουν την αλήθεια και άλλοι που διεκδικούν με όποιο μέσον μια θέση στην κορυφή της δόξας. Ένα ταξίδι στοιχείων για την αναζήτηση της αλήθειας που στέρησε μια ανθρώπινη ζωή, κηλίδωσε ένα σημαντικό πολιτικό όνομα, που θα καταξιώσει μια νεαρή δημοσιογράφο και θα δικαιώσει ηθικά έναν άλλο. Ένα πολιτικό θρίλερ ανθρώπινων χαρακτήρων και πράξεων που δεν εστιάζει τόσο στα κίνητρά τους όσο, στο αν πρέπει να αποκαλύψεις ή όχι την πραγματική τους φύση.

Η ταινία έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και ο λόγος δεν είναι ότι περιστρέφεται γύρω από ένα πολιτικό σκάνδαλο. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ότι δεν παρατηρούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του πολιτικού που προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αθώος αλλά, μέσα από τα μάτια εκείνου που δεν προσπαθεί απλά να στηρίξει αβάσιμα έναν φίλο και αναζητάει τα στοιχεία εκείνα που θα τον οδηγήσουν στην καθαρή αλήθεια. Ηθικοπλαστικό; Μπορεί να είναι κι έτσι όμως, προσωπικά θα το θεωρήσω ως μια προσπάθεια ανάδειξεις ιδεών και αξιών και όχι ως μια ακόμα προσπάθεια επιβεβαίωσης της σαπίλας του κοινωνικοπολιτικού συστήματος.

Ο Kevin Macdonald στα 40 του μόλις χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό όνομα του χώρου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μετράει πάντα η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Αν μη τι άλλο, είναι ένας αρκετά ικανός και ταλαντούχος σκηνοθέτης που εύκολα μπορούσε να επεξεργαστεί το σενάριο, να το πλάσσει και τελικά, να το αναπαράγει έτσι ώστε να έχουμε ως τελικό αποτέλεσμα ένα ισχυρό και καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ. Και μπορεί η ταινία να διατηρεί σταθερό το ενδιαφέρον μας όμως, δεν καταφέρνει να μας συνεπάρει, να μας καθηλώσει παίρνοντάς μας την ανάσα. Η πλοκή δεν είναι τόσο διαδαλώδης, σε καμία περίπτωση όσο θα θέλαμε, σε καμία περίπτωση όσο είχε την δυνατότητα να είναι.

Σίγουρα ο Macdonald ξέρει πως να χρησιμοποιήσει και πολύ περισσότερο, πως να αξιοποιήσει τα τεχνικά εκείνα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την φωτογραφία, διατηρώντας ένα σκοτεινό και μυστηριωδώς επικίνδυνο κλίμα καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Σκιαγραφεί την πορεία τους, τους ακολουθεί στους πολυσύχναστους δρόμους, στα σκοτεινά σοκάκια, στα θορυβώδη πολιτικά και ειδησιογραφικά γραφεία, εστιάζοντας στις προσωπικές τους ερμηνείες εκεί όπου θέλει να δώσει ένταση και συναισθηματικό βάθος, ως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Ο Russell Crowe, θέλωντας να ξελασπώσει τον καημένο τον σκηνοθέτη, που η συνεχής αναβολή των γυρισμάτων τον οδήγησε να μείνει χωρίς πρωταγωνιστή, αναλαμβάνει έναν ακόμα στιβαρό ρόλο αφού, όλη η πλοκή και η τελική κατάληξη της ιστορίας εξαρτώνται από τις επιλογές και τις αποφάσεις του. Μπορεί να σέρνει μαζί του καμιά 30αριά παραπανήσια κιλά όμως, δεν μπορώ να μην δεχτώ το γεγονός ότι είναι ένας από τους αξιόλογους ηθοποιούς της γεννιάς του και η παρουσία του, αποτελεί πάντα ευχάριστο δεδομένο για την παρακολούθηση μιας ταινίας.

Αυτό βέβαια το οποίο μου γεννά αναπάντητα ερωτήματα είναι, πως τους πέρασε από το μυαλό ότι ο Affleck ήταν ο κατάλληλος να ερμηνεύσει τον ρόλο του γερουσιαστή Stephen Collins. Τα έχω ξαναπεί, δεν θέλω να ακούγομαι προκατηλειμένη όμως, ο Affleck είναι δυστυχώς ένα από εκείνα τα εκολαπτώμενα ταλέντα που έδυσε το άστρο τους πριν καν προλάβει να ανατείλει. Μπορεί οι γκρίζοι κρόταφοι για κάποιες να είναι γοητεία αλλά, η ερμηνεία του κινείται στα συνηθισμένα μίζερα επίπεδα. Ευτυχώς, η παρουσία μετά από καιρό απουσίας, της Rachel McAdams, εξισορροπεί κάπως τα πράγματα αφού, έχει όλα εκείνα τα φόντα που χρειάζεται για να υποστηρίξει τον ρόλο της γεμάτης ενέργεια και δίψα για αναγνωρισιμότητα, νεαρής δημοσιογράφου.

Συνολικά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια καλή ταινία που υπερτερεί σε κάποια σημεία και χάνει πόντους εξαιτίας κάποιων άλλων. Σίγουρα υπάρχει σασπένς όμως, δεν υπάρχει όση σεναριακή πολυπλοκότητα θα θέλαμε. Παρ’ όλα ταύτα, παρακολουθείται κάτι περισσότερο από ευχάριστα, προσφέροντας στον μέσο θεατή ένα ενδιαφέρον δίωρο που δυστυχώς αμαυρώνεται από το συνηθισμένο και χωρίς εκπλήσεις, κλισεδιάρικο φινάλε της.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:

Ελλ. τίτλος: Η Κατάσταση Των Πραγμάτων
Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθέτης: Kevin Macdonald
Πρωταγωνιστές: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Jason Bateman, Robin Wright Penn, Helen Mirren, Viola Davis, Jeff Daniels
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 127’

Επίσημο site:
http://www.stateofplaymovie.net/