Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Batman έχει να αντιμετωπίσει τον TwoFace, έναν πρώην εισαγγελέα που τον θεωρεί υπεύθυνο για την παραμόρφωση που υπέστη στο πρόσωπό του κι έχει σκοπό της ζωής του να τον εκδικηθεί.
Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει τον Riddler, έναν πρώην υπάλληλο του Bruce Wayne, ειδικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχει κατασκευάσει μια σατανική συσκευή.
Στο πλευρό του έχει μια ερωτεύσιμη ψυχολόγο την Dr. Chase Meridian και τον Robin, έναν νεαρό ακροβάτη ο οποίος σύντομα θα γίνει το δεξί του χέρι.

Προσωπική άποψη:
Ας μου εξηγήσει κάποιος, σας παρακαλώ! Γιατί ο Schumacher πρέπει να είναι τόσο πολύ ή του ύψους ή του βάθους; Ή θα γυρίζει εργάρες ή φολάρες, μέση λύση δεν υπάρχει. Και δυστυχώς, η τρίτη κατά σειρά, σύγχρονη ταινία του Batman, έμελλε να πέσει στα χέρια του. Ποιο το αποτέλεσμα; Να της αλλάξει τον αδόξαστο! Ξεχάστε το σκοτεινό και γεμάτο μυστήριο σύμπαν του σκοτεινού ιππότη που είχε μοχθήσει να πλάσσει ο Burton στις δύο προηγούμενες ταινίες. Όλα ισοπεδώθηκαν προς χάρην της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά, και της εξέλιξης των οπτικοακουστικών μέσων.

Το “Batman Forever” κατά έναν περίεργο τρόπο, έχει τα πάντα και ταυτόχρονα, δεν έχει τίποτα. Ας τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα! Έχει πρώτα απ’ όλα ένα ενδιαφέρον σενάριο που όμως στερείται ουσίας. Όπως δεν μπορείς να χωρέσεις δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, έτσι δεν μπορείς πολλές φορές να εισάγεις και να διαχειριστείς σωστά πολλαπλά στοιχεία σε μία και μόνο ταινία. Έχει ενδιαφέροντες κακούς που όμως μοιάζουν σαν ηλίθιες καρικατούρες των χάρτινων χαρακτήρων. Πώς μπορώ να πάρω στα σοβαρά τους δύο κακούς όταν οι ίδιοι δεν μου δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους; Με μεγάλη δυσκολία ομολογώ πως όσο κι αν θα το ‘θελα, δεν το πέτυχα.

Έχουμε εξαιρετικά εφέ, στον συγκεκριμένο τομέα δεν μπορώ να πω κάτι αρνητικό αφού, ομολογουμένως είναι εντυπωσιακά. Όμως... είναι πάρα πολλά, υπερβολικά πολλά θα έλεγα. Τόσα πολλά που καταντάνε κουραστικά και από ένα σημείο και μετά, γελοία και ψεύτικα. Η Gotham έπαψε να είναι μια σκοτεινή και βρώμικη πόλη και μετατράπηκε σε μια σούπερ, ντούπερ, διαστημική, απίστευτα εξελιγμένη τεχνολογικά πόλη, λες κι έχουμε περάσει, όχι σε άλλον αιώνα αλλά, σε άλλον πλανήτη. Η όρασή μου, δεν αντέχει και τον πολύ μεγάλο βομβαρδισμό οπτικών κυρίως, εφέ.

Πάμε να πιάσουμε το cast τώρα... Και ας ξεκινήσω από τον πρωταγωνιστή, Val Kilmer. Ίσως είναι από τις πιο αποτυχημένες επιλογές που έχω δει εδώ και χρόνια. Ενώ ως Bruce δεν σε ενοχλεί η παρουσία του στον ρόλο, ως Batman φαντάζει επιεικώς γελοίος. Μπορεί τότε να είχε ένα παρουσιαστικό που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το σημερινό όμως, άλλο να το παίζεις σωματαράς κακοποιός ή κατάσκοπος ή κομάντο ή δεν ξέρω και γω τι άλλο, και άλλο να παριστάνεις έναν υπερήρωα, στην χάρτινη φιγούρα του οποίου πρέπει να δώσεις ζωή.

Οι κακοί της υπόθεσης, Lee Jones και Carrey, φαίνεται να το απολμαβάνουν περισσότερο από κάθε άλλον. Διασκεδάζουν με τα gadgets που έχουν στην διάθεσή τους όμως, είναι τόσο υπερβολικοί που καταντάνε γελοίοι. Ο Jones θυμίζει την Μήδεια στην Επίδραυρο έτσι όπως χτυπιέται και ορίεται, πολλές φορές μάλιστα υπερβολικά και χωρίς λόγο ενώ, ο Carrey θυμίζει πράσινη καρικατούρα του Ventura που άρπαξε περίεργα στο ντεκαπάζ. Ναι, ο Riddler είναι τρελάρας αλλά, άλλο είμαι τρελός και άλλο κάνω 100 γκριμάτσες το δευτερόλεπτο προκειμένου να το υποστηρίξω. Όχι μόνο δεν μπορεί να μας φοβίσει ως κακός αλλά αντίθετα, μπορεί πολύ εύκολα να μας κάνει να γελάσουμε. Κρίμα γιατί κατά βάθος, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα αν ο Joel είχε την διάθεση αν τους τιθασεύσει.

Η Nicole Kidman θυμίζει πλαστική κούκλα έχοντας το ίδιο κρυόκωλο ύφος που έχει στις περισσότερες ταινίες της. Αγαλίασμα ήταν το ξεπάγωμά της στο “Moulin Rouge” για την ταλαιπωρημένη μου ψυχή. Μπορεί να είναι μια γοητευτική καλλονή άξια για σύντροφος του Batman όμως, είναι τόσο πορσελάνινη αυτή η ομορφιά που σε κάνει να νομίζεις πως αν προσπαθήσει να εκφρατσεί πηγαία θα σπάσει. Καλά, την παρουσία του O ‘Donnell θα την αφήσω ασχολίαστη και απλά θα υποθέσω πως πρόκειται για μια κακή επιλογή στην κινηματογραφική του πορεία αφού, ως Robin, ειδικά με εκείνη την τραγελαφική στολή μοιάζει με διαγαλαξιακό κλόουν.

Αν θέλετε να δείτε μια ταινία που θα μπορούσε αλλιώς να ονομάζεται “Batman – ο γαλαξιακός ήρωας του σύμπαντος ξαναχτυπά” έχετε πιάσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Αν πάλι είστε από εκείνους που λατρεύοντας την σκοτεινή πλευρά του ήρωα θα θέλατε να συνεχίσετε να τον βλέπετε να κινείται σε ένα σκοτεινό και γεμάτο σαπίλα περιβάλλον, αυτή η ταινία μάλλον έχει υπερβολικό χρώμα για εσάς. Σίγουρα θα απολαύσετε τα πλούσια εφέ αλλά ως εκεί αφού, τίποτα άλλο δεν μοιάζει να λειτουργεί σωστά και πολύ περισσότερο, να έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μπάτμαν Για Πάντα
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Joel Schumacher
Πρωταγωνιστές: Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman, Chris O`Donnell, Michael Gough, Pat Hingle, Drew Barrymore
Παραγωγή: 1995
Διάρκεια: 115’

Επίσημο site:
http://www.warnervideo.com/batmanmoviesondvd/