Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο μικρός ευαίσθητος και τρυφερός Nicky, μόνο σε ένα πράγμα διαφέρει απ’ τα άλλα παιδιά. Είναι γιος του διαβόλου και μένει στην κόλαση.
Όταν λοιπόν, ο μπαμπάς του τον ορίζει διάδοχο του, τα δυο άλλα αδέρφια του ξεκινούν για τη Νέα Υόρκη με σκοπό να δημιουργήσουν εκεί τη δική τους κόλαση.
Ο Νicky παίρνει διαταγή απο τον ετοιμοθάνατο πατέρα του, να πάει και αυτός στην αφιλόξενη μεγαλόπολη, για να αποτρέψει το κακό αποδεικνύοντας ότι είναι άξιος κληρονόμος του σατανά.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν κάποιες ταινίες κωμικού είδους που με προβληματίζουν. Δεν είμαι σίγουρη αν μου αρέσουν ή όχι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το “Little Nicky”. Έχοντας δει την ταινία δύο με τρεις φορές κι έχοντας πλέον ξεκινήσει να γράφω τον σχολιασμό της, ακόμα δεν έχω καταλήξει μέσα μου, ακόμα δεν είμαι σίγουρη προς ποια μεριά γέρνει η πλάστιγγα. Αν το δω ως κωμωδία θα πρέπει να ομολογήσω πως πρόκειται για μια απίστευτη πατάτα και να σταματήσω κάπου εδώ. Αν το δω ως μια μαύρη κωμωδία ή ως μια φαρσοκωμωδία τα πράγματα είναι κάπως διαφοροποιούνται.

Ζώντας σε μια κοινωνία που μας έχει πάρει ο διάολος κυριολεκτικά και μεταφορικά, οφείλουμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη όχι μόνο του παραδείσου αλλά και της κόλασης. Η τυπική προσομοίωση με τα καζάνια και τα βασανιστήρια όπως και των άσπρων σύννεφων πλημμυρισμένων με λουλούδια δεν απουσιάζει όμως, σε αυτήν προστίθενται οι οικογενειακοί δεσμοί οι οποίοι και οδηγούν αναπόφευκτα στην κληροδότηση των καθηκόντων και των ιδιοτήτων τους. Και η αλήθεια είναι πως και τα δύο στρατόπεδα το διασκεδάζουν οπότε μας παρασύρουν και αναπόφευκτα το διασκεδάζουμε κι εμείς μαζί τους.

Οι έννοιες του καλού και του κακού υπάρχουν όμως, δεν εκπροσωπούνται μέσω της κλασσικής μορφής που έχουμε στο μυαλό μας. Οι μεν καλοί δεν είναι τόσο αγνοί όσο θέλουμε να πιστεύουμε όμως είναι υπερβολικά αγαθοί, ενώ οι κακοί δεν είναι τα μεγαλύτερα καθίκια που υπάρχουν στη γη αλλά ακολουθούν μια συμπεριφορά και στάση ζωής καθαρά επαγγελματική που περνάει οικογενειακά από γεννιά σε γεννιά. Έτσι τουλάχιστον φαντάζονται την λειτουργία του όλου συστήματος οι Brill και Sandler που υπογράφουν το σενάριο. Από φαντασία πάνε καλά, από διαχείριση πάσχουν.

Η σκηνοθεσία περνάει αποκλειστικά στα χέρια του Brill που όμως, όντας άπειρος και χωρίς κάποια αξιόλογη δουλειά στο βιογραφικό του, δεν καταφέρνει να χρησιμοποιήσει και να αναπτύξει την έμπνευσή τους. Ναι μεν παράδεισος και κόλαση διαχωρίζονται, ναι μεν ο ρυθμός της εξέλιξης είναι γοργός και σταθερός, ναι μεν υπάρχουν κάποιες καλές κωμικές στιγμές όμως, υπάρχουν εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες που σε κάνουν, είτε να στραβώνεις το στόμα σου καθώς απελπίζεσαι ή ακόμα χειρότερα, να θες να κάνεις εμετό.

Δεν μπορώ να πω... αυτό το στυλ στραβοχυμένου λουκουμά που υιοθετεί ο Sandler προς χάρην της ταινίας είναι υπέροχο. Τόσο που μου έρχεται ο προαναφερόμενος εμετός στην σκέψη ότι βρέθηκε γυναίκα να θέλει αυτό το πράγμα. Ωστόσο, είναι μια ιδιόμορφη παρουσίαση ενός παιδιού που συνδέει τα επουράνια με τα τάρταρα. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και ο Brando στα νιάτα του οπότε μικρή σημασία έχει. Εκτός όμως του Sandler, που παρά το αποκρουστικό της εμφάνισής του είναι σε έναν εκ των πιο συμπαθητικών του ρόλων, ξεχωρίζουν ο Harvey Keitel αλλά και ο Ozzy Osbourne σε έκτακτη φιλική συμμετοχή στο φινάλε.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα; Δύσκολο να καταλάβετε απ’ όσα έχω πει και δεν έχετε καθόλου άδικο. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και τώρα που η κριτική μου έχει φτάσει στο τέλος της, ακόμα δεν είμαι σίγουρη. Τελικά η πραγματικότητα βρίσκεται μάλλον κάπου στην μέση. Ναι, τελικά είναι ένα μέτριο έργο καθώς, βασίζεται σε μια έξυπνη μεν, μισοαναπτυγμένη δε θεωρία. Αν θα μπορούσε να είναι καλύτερη; Σαφέστατα όμως ας μην ξεχνιόμαστε, για δουλειά του Sandler μιλάμε.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Γιος Του Διαβόλου
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Steven Brill
Πρωταγωνιστές: Adam Sandler, Harvey Keitel, Patricia Arquette, Rhys Ifans, Rodney Dangerfield, Reese Witherspoon, Jon Lovitz, Quentin Tarantino
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 90’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0185431/
http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Nicky_(film)