Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Ruth είναι μια αφοσιωμένη σύζυγος που προσπαθεί να ευχαριστήσει το σύζυγό της και να φροντίζει τα παιδιά τους.
Όμως ο σύζυγός της θα ερωτευτεί μια επιτυχημένη συγγραφέα ρομαντικών βιβλίων, τη διάσημη Mary Fisher.
Τότε είναι που η Ruth θα μεταμορφωθεί σε διάβολο που ζητάει εκδίκηση και θα ορκιστεί να καταστρέψει την ζωή τους.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως μου λείπει η εποχή της καλής κωμωδίας. Αναπολώ τις μέρες εκείνες όπου μπορούσα να παρακολουθήσω μια ταινία κωμικής θεματολογίας και να γελάσω αβίαστα, χωρίς σκέψη. Που τα όποια αστεία της δεν συσχετίζονται απαραίτητα με βωμολοχίες ή με το sex. Με αυτό τον πρόλογο δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών όμως, πρόκειται για μια διασκαδαστική κωμωδία που φέρνει εις πέρας απόλυτα τον στόχο της, έστω κι αν αυτός δεν είναι υψηλών αξιώσεων.

Έχουμε τρεις εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες των οποίων οι δρόμοι διασταυρώνονται για να οδηγηθούν σε μια ολέθρια σύγκρουση. Η Ruth είναι η κλασσική, μίζερη νοικοκυρά, σύζυγος και μητέρα που έχει στρέψει όλη της την προσοχή στο σπίτι και την φροντίδα της οικογένειάς της, παραμελώντας τον εαυτό της και την ερωτική της ζωή. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τον άντρα της που πέφτει στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας η οποία εκτός της γοητευτικής της παρουσίας, έχει μια προσωπική υπόσταση που εξυπηρετεί τα επαγγελματικά του σχέδια. Αυτή η άλλη γυναίκα σε τίποτα δεν συγκρίνεται με την Ruth αφού είναι ακριβώς το αντίθετο του πρότυπου κοντή, χοντρή νοικοκυρά. Ψηλή, αδύνατη, με μια πορσελάνινη ομορφιά και επαγγελματική καταξίωση.

Το αιώνιο πρόβλημα των ερωτικών σχέσεων, η απιστία και τα κίνητρα πίσω από αυτήν. Όπως γίνεται πλειοψηφικά, την ξεκινάει ο άντρας έχοντας ως δικαιολογία την φθορά στην εμφάνιση της γυναίκα του. Τελικά, το αντικείμενο του πόθου του όταν το αποκτήσει κι έπειτα από κάποιο διάστημα, παύει να φαντάζει τόσο ιδανικό και αψεγάδιαστο όσο στην αρχή, αναζητώντας μέσα του κάποιες στιγμές την γυναίκα του. Και η ουσία βρίσκεται στο τι θα κάνει εκείνη η τελευταία! Και τι άλλο να κάνει από το να θελήσει να πάρει το αίμα της πίσω. Ανανεώνεται, ξεκινάει μια νέα πορεία στην ζωή της, αποκτώντας ξανά την χαμένη φρεσκάδα και αυτοπεποίθησή της ενώ παράλληλα, παίρνει όρκο να καταστρέψει εκείνους που την πλήγωσαν.

Η ταινία της αμφιβόλου προελεύσεως και καλλιτεχνικής πορείας, Susan Seidelman, μπορεί να αποτελείται από έναν κλισέ κινηματογραφικό πυρήνα όμως, κάθε λεπτό της εκδίκησης της Ruth είναι τόσο υπέρμετρα απολαυστικό που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από το να παρακολουθείς τόσο ηδονικά κάθε λεπτό του σχεδίου της αφού, είτε πλησιάζεις είτε όχι το δικό της πρότυπο εξωτερικής εμφάνισης, συμπάσχεις μαζί της, άσχετα από το αν είσαι άντρας ή γυναίκα, δικαιολογώντας απόλυτα κάθε πράξη και σκέψη της και γιατί όχι, αν σου δινόταν η ευκαιρία πιθανότατα να γινόσουν και τμήμα του.

Το cast της ταινίας, είτε ανήκει στα υψηλά ονόματα του Hollywood είτε στα χαμηλότερα, δίνει με απολαυστικό τρόπο τον καλύτερό του εαυτό. Η Roseanne είναι μια υπέροχη διαβολογυναίκα που παρά την εξωτερική της ασχήμια καταφέρνει να μας κερδίσει, ο Begley άψογος στον άχρωμο ρόλο του άχαρου και ελεφρώς κοκορόμυαλου συζύγου, η Streep θεά όπως άλλωστε είναι πάντα στον ρόλο της γεμάτης ψυχαναγκαστικά σύνδρομα ντίβας ενώ, ξεχωριστή είναι και η παρουσία της βραβευμένης με oscar Hunt, μια παρουσία που πάντα απολαμβάνω να βλέπω.

Το “She Devil” είναι μια απολαυστική κωμωδία με όλες τις προδιαγραφές της δεκαετίας του ’80. Σίγουρα δεν είναι ευφάνταστη, σίγουρα η κεντρική της ιδέα δεν είναι πρωτότυπη όμως, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, διασκεδάζοντας με μια ταινία που δεν εκβιάζει το γέλιο σας αλλά το αποσπάει με σχετική ευκολία. Μπορεί να μην την αναζητήσετε όμως, αν τύχει, θα την παρακολουθήσετε με άνεση.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Διαβολογυναίκα
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Susan Seidelman
Πρωταγωνιστές: Roseanne, Meryl Streep, Ed Begley Jr., Linda Hunt, Sylvia Miles, Elisebeth Peters, Bryan Larkin, A. Martinez, Maria Pitillo
Παραγωγή: 1989
Διάρκεια: 99’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0098309/
http://en.wikipedia.org/wiki/She-Devil_(film)