Συνοπτική περίληψη του έργου:
O Frank Martin είναι ένας πρώην κομάντο, που έχει πλέον εξειδικευτεί στην διακίνηση ειδικών εμπορευμάτων με την πανάκριβη Audi του.
Η τελευταία αποστολή που έχει αναλάβει, είναι ως οδηγός της πλούσιας αλλά και συνάμα μυστηριώδους οικογένειας Billings, να μεταφέρει τον μικρό τους γιο, τον Jack, στο σχολείο.
Μέχρι την στιγμή που μια συμμορία παρανόμων, που έχει στήσει ένα παρανοϊκό σχέδιο, θα θελήσει να απαγάγει τον πιτσιρίκο, με συνέπεια ο Martin να πρέπει να βάλει σε εφαρμογή όλα όσα έχει μάθει στις Ειδικές Δυνάμεις του Βρετανικού Στρατού.

Προσωπική άποψη:
Δεν έτυχε ποτέ να δω το πρώτο μέρος της τριλογίας του “Transporter” όμως, έχοντας δει το δεύτερο μέρος, μπορώ να καταλήξω αβίαστα και χωρίς καμία ενοχή στο συμπέρασμα ότι η πρώτη ταινία μάλλον ήταν αρκετή και δεν ήταν απαραίτητη η ύπαρξη οποιουδήποτε sequel. Η ιστορία είναι μια κοινότυπη περιπετειούλα που η δράση επικεντρώνεται γύρω από ένα πρόσωπο που όσο θέλει να αποκοπεί από το παρελθόν του, τόσο κολλημένος βρίσκεται λες και κάποια κατάρα έχει πέσει πάνω του και δεν τον αφήνει να αποσυρθεί. Το έχετε ξαναδεί το έργο ε; Κι εγώ και μάλιστα σε πολύ καλύτερες εκδοχές.

Αυτή τη φορά ο τίτλος του σκηνοθέτη περνάει στα χέρι του Louis Leterrier ο οποίος και διετέλεσαι χρέη βοηθού σκηνοθέτη στην προηγούμενη ταινία. Έχοντας παριζιάνικο αέρα, χρησιμοποιεί κάπως πιο... ευρωπαϊκές να τις πω, τεχνικές θέλοντας προφανώς να την κάνει να ξεχωρίσει από ανάλογες αμερικάνικες. Τι συμβαίνει όμως... Ναι, η ταινία του έχει γρήγορους και έντονους ρυθμούς! Ναι, αντιλαμβανόμαστε την ψυχεδέλεια που διακατέχει τους κακούς της υπόθεσης! Ναι, έχουμε τις απαραίτητες ταχύτητες δράσης και τα απαραίτητα πυρομαχικά. Όμως, το “Matrix” μας έχει επηρεάσει πολύ και έχει αρχίσει να με κουράζει το θέμα. Επιπλέον, η μία τυπικότητα διαδέχεται την άλλη. Πώς να μποορέσω λοιπόν να ξαφνιαστώ όταν το ένα κλισέ διαδέχεται το άλλο και από πολύ νωρίς ξέρω που πάει η δουλειά;

Ένα ακόμα πράγμα που δεν καταλαβαίνω είναι πως ο Jason Statham έχει καθιερωθεί ως action man. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά, δεν μπορείς να φέρεις αυτό τον τίτλο όταν η δράση στην οποία συμμετέχεις είναι μέσω ταινιών που προσφέρουν ασφάλεια και μέτρο. Η δράση δεν έχει μέτρα και σταθμά οπότε, αν τα θες, δεν μπορείς να αποκαλείσαι ήρωας ταινιών δράσης. Επιπλέον, το όλο στυλ του δεν σε προδιαθέτει για κάτι τέτοιο καθώς, μπορεί αν είναι ελαφρώς macho όμως, δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει πρότυπο της κατηγορίας αυτής. Κάτι λείπει και δύσκολα θα το βρει!

Από ‘κει κι έπειτα, όσον αφορά τους λοιπούς συντελεστές, τα πράγματα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Η μοναδική ίσως που κάνει κάποια αίσθηση να είναι η λίγο πριν την ανορεξία, Kate Nauta, στον ρόλο της ψυχοπαθούς και sexy Lola. Όμως ακόμα κι αυτή, καταφέρνει να ξεχωρίσει κυρίως λόγω της ιδιαίτερα εκκεντρική της εμφάνισης και όχι τόσο για την ερμηνευτική της ικανότητα.

Βλέποντας ταινίες σαν κι αυτή, εύχεσαι όλος ο κόσμος να είχε την δική σου τύχη. Να την έχει δει σε dvd ή στην τηλεόραση και να μην σπατάλησε χρόνο, ούτε να ξόδεψε χρήμα σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα. Δυστυχώς το σασπένς και η ανατροπή είναι στοιχεία τα οποία και απουσιάζουν από την συγκεκριμένη ταινία και προφανώς, για να καταλήξει κάποιος να επιλέξει να δει μια ταινία δράσης, αυτά είναι τα ζητούμενά του. Η δόξα των παλιών περιπετειών δεν ξαναζωντανεύει σε αυτήν εδώ την παραγωγή και καλοί και κακοί βράζουν στο ζουμί τους σε ένα ξέφρενο, άνευ λόγου κυνηγητό που του λείπει η αίγλη.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Transporter 2
Είδος: Δράσης
Σκηνοθέτης: Louis Leterrier
Πρωταγωνιστές: Jason Statham, Kate Nauta, Alessandro Gassman, Amber Valletta, Matthew Modine, Jason Flemyng, Keith David, Hunter Clary
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 88’

Επίσημο site:
http://www.transporter2movie.com/