Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Skeeter Bronson είναι υπάλληλος στο ξενοδοχείο που άνηκε κάποτε στον πατέρα του και που εξαιτίας κακών επιχειρηματικών χειρισμών αναγκάστηκε να το πουλήσει.
Ο Skeeter δουλεύει σκληρά, τρέφοντας τις ελπίδες του ότι μια μέρα θα του αναθέσουν τη διοίκηση, όμως η ανατροπή στη βαρετή ζωή του έρχεται όταν η αδελφή του Wendy του ζητά να φροντίσει για μερικές μέρες τα δυο της παιδιά.
Κάθε βράδυ, όταν τα ανίψια του ξαπλώνουν για να κοιμηθούν, ο Skeeter επιστρατεύει όλη του τη φαντασία για να τους διηγηθεί τις πιο τρελές ιστορίες, οι οποίες εμπλουτίζονται από τις παρεμβάσεις των παιδιών.
Οι ιστορίες, που διαδραματίζονται στην Αγρια Δύση, το Μεσαίωνα, την Αρχαία Ρώμη αλλά και στην άκρη του σύμπαντος, έχουν ως ήρωες τον Skeeter και τους πρωταγωνιστές της αληθινής του ζωής.
Και κατά έναν περίεργο τρόπο, όταν ξημερώνει, μοιάζει σαν κάθε απίθανο παραμύθι να έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην πραγματικότητα.

Προσωπική άποψη:
Ο Adam Sandler προσπαθεί να εξαντλήσει τα όριά μας. Αυτό είναι ένα θλιβερό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω σχεδόν με κάθε νέα του ταινία. Δεν ξέρω αν φταίω εγώ που μεγαλώνω ή εκείνος που δεν μπορεί να ασχοληθεί με μια ταινία της προκοπής, βγάζοντάς μας προς τα έξω τον καλά θαμμένο κωμικό του εαυτό, σίγουρα όμως κάτι δεν πάει καλά και το “Bedtime Stories” το αποδεικνύει για μια ακόμα φορά και μάλιστα με περίτρανο τρόπο.

Δεν έχω πρόβλημα με τις παιδικές ταινίες και οι κριτικές μου στο παρελθόν το έχουν αποδείξει. Πόσο μάλλον με ταινίες της Disney που το σήμα της και μόνο σε προδιαθέτει πως, αν δεν δεις κάτι που θα σε ξετρελλάνει, σίγουρα θα σου είναι ευχάριστο. Δυστυχώς, παρά την αρχικά θετική προδιάθεση, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολλή κατώτερη των περιστάσεων και των προσδικιών που αναπτύσσει ο θεατής όταν επιλέγει να δει μια ταινία σαν κι αυτή.

Ταινίες αυτού του είδους έχουν ο σκοπό καθαρά το να σου παρουσιάσουν ένα εμπορικό αντικείμενο, με φανταχτερό περιτύλιγμα, σίγουρα όχι ποιοτικό, όμως ευχάριστο, διασκεδαστικό κι εύπεπτο. Ας μου εξηγήσει λοιπόν κάποιος γιατί όλα αυτά απουσιάζουν για μια ακόμη φορά από μια ακόμη ταινία του Sandler. Μήπως γιατί θα έπρεπε επιτέλους να πάψει να ασχολείται με την παραγωγή και να ρίξει το βάρος του στις ερμηνείες του μπας και σωθεί η κατάσταση; Πολύ πιθανόν! Ακολουθώντας μια απλή κι εύκολη πεπατημένη μας προσφέρει, πολύ χρώμα, πολύ φως, πολλά παιχνίδια, πολύ παραμύθι αλλά από ουσία τίποτα.

Δεν λέω, έχω συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα της προώθησης του αμερικάνικου ονείρου μέσω διαφόρων αμερικάνικων παραγωγών. Όμως να γίνεται με τέτοιο προκλητικό τρόπο και μέσα από παραμυθάκια της σειράς; Αυτό είναι κάτι πάνω από τα όριά μου, που όση τσιχλόφουσκα κι αν μασούσα κατά την προβολή, δεν θα το ξεπερνούσα εύκολα. Γέλιο ναι, υπάρχει σε πολύ μετρημένες σκηνές όμως, προέρχεται καθαρά από τους διαλόγους του σεναρίου. Αυτό σημαίνει πως όσο και να θέλουμε να γελάσουμε, δεν μπορούμε να το κάνουμε με την καρδιά μας καθώς, η σωματική υποστήριξη του λόγου είναι κάκιστη.

Από ερμηνείες ας μην το συζητήσουμε καλύτερα αφού ο Sandler θυμίζει μακρόστενο πράσινο λαχανικό, τα παιδάκια μοιάζουν να βαριούνται ενώ οι γυναίκες που τον περιτρυγυρίζουν αλλά και ο κακός ανταγωνιστής, είναι επιεικώς για κλάματα. Μοναδικές μορφές που αξίζουν είναι ο χαζοχαρούμενος φίλος του πρωταγωνιστή και το γουρλωμάτικο ζωάκι του, που μπορεί να μοιάζει με μεταλλαγμένο ψυχασθενικό ζωάκι όμως, είναι απίστευτη φατσούλα.

Όπως σε κάθε της ταινία, έτσι κι εδώ η Disney προσπαθεί να πλασσάρει ένα ηθικοπλαστικό μήνυμα, χρησιμοποιώντας ένα δήθεν διδακτικό ύφος αποκλειστικά και μόνο απευθυνόμενη στους μικρούς θεατές. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν νομίζω ότι καταφέρνει να πετύχει τον στόχο της αφού, χρησιμοποιεί τόσο συντηρητικά πρότυπα, γεμάτα από έλλειψη της σύγχρονης πραγματικότητας που στα δικά μου μάτια το τελικό αποτέλεσμα φαντάζει γελοίο και πρόχειρο. Σας το προτείνω μόνο αν δεν έχετε τελειώσει το δημοτικό.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ιστορίες Για Καληνύχτα
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Adam Shankman
Πρωταγωνιστές: Adam Sandler, Dana Goodman, Keri Russell, Guy Pearce, Courteney Cox, Teresa Palmer
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 110’

Επίσημο site:

http://disneydvd.disney.go.com/bedtime-stories.html