Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στα 1900 οι ευπρεπείς γυναίκες δεν κυκλοφορούσαν στους επικίνδυνους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου.
Aλλά η Ίντια Tζόουνς ήταν ξεροκέφαλη: είχε σπουδάσει ιατρική και ήταν αποφασισμένη να προσφέρει τις υπηρεσίες της εκεί που τη χρειάζονταν περισσότερο.
Σ’ αυτούς τους άθλιους δρόμους η Ίντια γνωρίζει –και του σώζει τη ζωή– τον πιο διαβόητο γκάνγκστερ του Λονδίνου.
O Mαλόουν, σκληρός, βίαιος, ακαταμάχητα ελκυστικός, είναι το αντίθετο του συγκρατημένου αριστοκράτη αρραβωνιαστικού της.
H Ίντια, παρά τη θέλησή της, συνδέεται ολοένα περισσότερο μαζί του, παρασυρμένη από τη γοητεία του αλλά και γεμάτη ερωτηματικά για το κρυφό παρελθόν του.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας διαβάσει “Το Τριανταφυλλάκι” κι έχοντας ενθουσιαστεί από την μαγική και όμορφη ιστορία του, δεν περίμενα ότι η συνέχεια της τριλογίας θα μπορούσε να μου προκαλέσει ακόμα πιο έντονα συναισθήματα. Και όμως, το “Τριαντάφυλλο Του Χειμώνα” ήρθε ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο έντονο, ακόμα πιο όμορφο, να με μαγέψει, να με καθηλώσει και να μου αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η πένα έχει την υπέροχη ικανότητα να σε ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο, να σε παρασύρει και να σε γεμίζει με τέτοια συναισθήματα, που μόνο η κλασσική λογοτεχνία μπορεί.

Η Donnelly για μια ακόμη φορά μεταφέρει την ιστορία της σε μια άλλη, μακρινή, ίσως και ξεχασμένη εποχή. Συνεχίζει την ιστορία των ηρώων που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο με μοναδική διαφορά ότι πλέον, έχει αλλάξει το βάρος. Αυτή τη φορά δεν πέφτει τόσο έντονα στις πλάτες της Φιόνα και του Τζο αλλά, στις πλάτες του Μαλόουν και της Ίντια, της γυναίκας που θα εισβάλλει στην ζωή του και που ο ένας για τον άλλο, θα φέρει με απρόσμενο τρόπο τα πάνω-κάτω. Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται για άλλη φορά στο Λονδίνο. Σε ένα Λονδίνο όπου η εγκληματικότητα έχει πάρει μαφιόζικες διαστάσεις και που η δήθεν πολιτικές αρχές ζουν με σκοπό να την εξαλείψουν.

Η ιστορία ξεκινάει στα 1900 για να ακολουθήσει μια πορεία οχτώ χρόνων. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα παρακολουθούμε την εξέλιξη και τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Ήταν η εποχή όπου το εργατικό κίνημα κατάφερε να εισβάλλει στο κοινοβούλειο διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Ήταν η εποχή που οι γυναίκες είχαν σηκώσει το ανάστημά τους απαιτώντας το φυσικό δικαίωμα της ψήφου, της συμμετοχής στα κοινά και στους αγώνες. Παράλληλα όμως, υπήρχε και η προσπάθεια του αντίπαλου στρατοπέδου να καταπνίξει αυτές τις προσπάθειες, αυτές τις επιθυμίες. Τα συμφέροντά τους κινδύνευαν κι έπρεπε να τα προστατέψουν πουλώντας ακόμα και την ψυχή της, διατυμπανίζοντας ψεύτικες υποσχέσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό σκέλος που αναπτύσσεται είναι η εξέλιξη και οι ανακαλύψεις στην ιατρική. Με ενδιαφέροντα τρόπο ανακαλύπτουμε πως οι γυναίκες κατάφεραν να εισχωρήσουν στον κόσμο της ιατρικής, έναν μέχρι τότε ανδροκρατούμενο κλάδο αλλά, και πως αυξήθηκαν οι ανάγκες, οι απαιτήσεις αλλά και οι ιατρικές παροχές εκείνων των χρόνων. Πόσο υπολογιζόταν και πόσο κοστολογούταν η ζωή και η ασφάλεια της αριστορκρατίας σε σύγκριση με τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Μέσα σε αυτό τον ιατρικό κόσμο της ανισότητας η Ίντια έχει πάθος και όνειρα. Ζει με την ελπίδα να αλλάξει τον κόσμο γιατί για εκείνη, κάθ ανθρώπινη ζωή αξίζει, κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σημαντική και πρέπει να προφυλάσσεται και να μην υποφέρει.

Ένα ακόμα κεφάλαιο το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι η προσπάθεια των ανθρώπων για νέες ανακαλύψεις. Η διάθεση να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Μέρος αυτού ο Σέιμι, που ταξιδεύει με σκοπό να ανακαλύψει νέα μέρη, να κατακτήσει απάτητες κορφές, να κερδίσει εμπειρίες. Και ανάμεσα στις ανακαλύψεις και την λαχτάρα που του προκαλούν, να ερωτευτεί και να διεκδικήσει την καρδιά Γουίλα σε μια ανολοκλήρωτη ιστορία. Επιπλέον παρακολουθούμε την αποικιοκρατία των Άγγλων στα αφρικανικά εδάφη, την ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς, την αντιμετώπιση τόσο την δικιά του όσο κι ενός κόσμου άγνωστου, επικίνδυνου και γοητευτικού που πλήττεται από την εισβολή τους που έχει καθαρά και μόνο διάθεση εκμετάλλευσης.

Αλλά ο έρωτας... Ο έρωτας είναι παντού παρόν. Είναι η κινητήρια δύναμη των ηρώων. Τους δίνει κουράγιο και θάρρος να προχωρήσουν στην ζωή και να συνεχίσουν παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Καταδικάζονται να ζήσουν με φαντάσματα ενός κυνηγημένου παρελθόντος. Δεν περιμένουν την λύτρωση γιατί δεν πιστεύουν ότι θα έρθει. Και όμως, εκεί που καρτιερικά προσμονούν το τέλος, η ζωή γυρίζει και αποδεικνύει πως θα σου δώσει ότι σου χρωστάει, ότι σου έχει αποσπάσει βίαια και οφείλει να στο δώσει πίσω. Δεν είναι μόνο η μοναδική και δυνατή σχέση ανάμεσα στον Σιντ και την Ίντια, έστω κι αν αυτή έχει την μεγαλύτερή μας προσοχή αλλά, και όλων των υπόλοιπων που τους περικυκλώνουν.

Η συγγραφέας επιλέγει να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Να παντρέψει την πραγματική ιστορία με την δικιά της φανταστική, μια ιστορία που θα μπορούσε όμως να υφίσταται. Γιατί, πόσο φαναστικό μπορεί να είναι κάτι όταν είναι βγαλμένο από την ζωή; Το βιβλίο της Donnelly είναι τόσο μοναδικό όσο και ένα τριαντάφυλλο μέσα στον χειμώνα. Ευαίσθητο αλλά ταυτόχρονα δυνατό, έτοιμο να παλέψει και ν’ αντέξει κάθε δυσκολία. Όχι μόνο αγαπάμε την Ίντια και τον Σιντ, συμπάσχουμε μαζί τους βιώνοντας την δραματική αγάπη τους που στο τέλος δικαιώνεται αλλά, παρακολουθούμε και τις εξελίξεις, δραματικές ή μη, στις ζωές όσων αγαπήσαμε από το πρώτο βιβλίο. Το μόνο πια που μπορώ να περιμένω είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, να έρθει και να με ταξιδέψει, να με συγκινήσει όπως αυτό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Donnelly
Μεταφραστής: Σπανδώνης Γιάννης
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 928
ISBN: 978-960-410-492-5