Συνοπτική περίληψη του έργου:
Τέσσερις ανθρώπινες ιστορίες για τη ζωή και τον έρωτα.
Ένας παράλυτος νεαρός που ερωτεύεται την φυσικοθεραπεύτριά του.
Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί με ειδική θεραπεία.
Δύο ομοφυλόφιλοι άντρες που επιθυμούν να παντρευτούν.
Τέλος, ο σερβιτόρος ενός εστιατορίου που έχοντας βαρεθεί το γάμο του και συνάπτει σχέση με την βοηθό κουζίνας.

Προσωπική άποψη:
Η ταινία αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου, ειδικά στην Ιταλία, “Manuale D’ Amore” του 2005. Ακόμα μια ταινία αποτελούμενη από τέσσερις νέες, σπονδυλωτές ιστορίες. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκονται ο έρως, η μητρότητα, ο γάμος και ο ακραίος έρωτας. Τέσσερις καταστάσεις, τέσσερις μορφές ανθρώπινων σχέσων, ο τρόπος που προκύπτουν, ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε και το που τελικά μας οδηγούν βάσει των επιλογών μας.

Όπως είναι αναμενόμενο, από την εμπειρία πάντα που μας έχουν προσφέρει ταινίες παρόμοιου στησίματος στο παρελθόν, όλες οι ιστορίες δεν έχουν, ούτε την ίδια βαρύτητα, ούτε το ίδιο ενδιαφέρον. Τα δύο αυτά στοιχεία αυξάνονται καθώς περνάνε από την μια ιστορία στην άλλη, με μαθηματική θα λέγαμε ακρίβεια ξεκινώντας από μια μετριοπαθή αρχή για να οδηγηθούμε σταδιακά σε ένα απόλυτα απολασυτικό φινάλε που έχει τον αέρα μιας νοσταλγικής εποχής από το ιταλικό σινεμά της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

Ουσιαστικά, η ταινία χωρίζεται σε δύο σκέλη, αποτελούμενα από δύο τμήματα και αν κάτι δεν μπορεί να συγκινήσει ιδιαίτερα, είναι το πρώτο. Μπορεί οι θαυμαστές της Monica να απολαύσουν τα κάλη της και όντως, η ιστορία να κλείνει με μια πολλή αισθησιακή σκηνή, αποτυπώνοντας τον έρωτα με τον πιο sexy τρόπο όμως, στερείται βάθους και ουσίας. Και μπορεί το νευρωτικό ζευγάρι της δεύτερης ιστορίας να συνεχίζει με πιο έντονους ρυθμούς προσπαθώντας να δώσει ένα νόημα στις πράξεις του όμως και πάλι, κάπου επικρατεί μια κωμική υπεροβλή που ίσως να μην είναι ο καλύτερος σύμβουλος για την παρουσίαση προβλημάτων τεκνοποίησης.

Το δεύτερο σκέλος αρχίζει να παίρνει την ανιούσα με τον ορισμό του γάμου σαν θεσμό, αποτυπώνοντάς τον μέσα από την ιστορία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού. Το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζεται με συμπάθεια στην ταινία όμως η ιστορία του δεν στερείται, τόσο κωμικών, όσο και συγκινητικών στιγμών. Η κορύφωση έρχεται με την τέταρτη και τελευταία ιστορία, εκείνη που ίσως να είναι και η πιο κοινότυπη στις μέρες μας. Την ιστορία του ανθρώπου που πλήττει και μιζεριάζει μέσα σε έναν ανούσιο γάμο και βρίσκει την λύτρωσή του σε μια παράνομη σχέση με μια πολύ νεότερη γυναίκα.

Κι εδώ θέλω να εστιάσω λίγο περισσότερο. Στην τελευταία ιστορία. Στην ιστορία εκείνη που μας παρουσιάζεται μέσα από το γεμάτο νοσταλγία βλέμμα ενός κινηματογράφου που αγαπήθηκε και ξεχώρισε όσο λίγα. Ο όρος σεξοκωμωδία ξαναβρίσκει την πραγματική, ιταλική του καταγωγή και αποτυπώνεται στο κινηματογραφικό πανί εξαίσια, με ένα δίδυμο με υπέροχη χημεία και με ένα φινάλε πολύ διαφορετικό και ανατρεπτικό από αυτό που ίσως να περίμενε η πλειοψηφία.

Συνολικά πρόκειται για μια άνιση ταινία με τρωτά αλλά και με δυνατά σημεία. Δεν στέκει ικανή την πρώτη ώρα να διατηρήσει το ενδιαφέρον στα ίδια υψηλά επίπεδα με την δεύτερη όμως, η τρίτη και πολύ περισσότερο, η τέταρτη ιστορία αλλά και το φινάλε, θα σας αποζημιώσουν. Άλλωστε, μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα έχοντας έναν εξαιρετικό Carlo Verdone, μια sexy Monica Bellucci, έναν σακάτη μεν, κούκλο δε Riccardo Scamarcio, αλλά και μια πολύ γλυκιά και γοητευτική Elsa Pataky.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Εγχειρίδιο Του Έρωτα 2 (Το Επόμενο Κεφάλαιο)
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Giovanni Veronesi
Πρωταγωνιστές: Carlo Verdone, Monica Bellucci, Riccardo Scamarcio, Fabio Volo, Sergio Rubini, Elsa Pataky, Antonio Albanese, Claudio Bisio, Barbora Bobulova, Valentina Carnelutti
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 120’

Επίσημο site:

http://www.manualedamore2.it/