Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Jenna είναι έγκυος και τα πράγματα στο γάμο της δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.
Ο σύζυγός της την κακοποιεί, ενώ η ίδια δυσκολεύεται να τον αφήσει καθώς το επάγγελμα της σερβιτόρας δεν την επιτρέπει να επιβιώσει μόνη της.
Μοναδική ελπίδα στη ζωή της, φαίνεται να είναι η γνωριμία της με έναν γοητευτικό άντρα που θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί.

Προσωπική άποψη:
Άλλη μια ιστορία μιας γυναίκας που η ζωή της έχει βρεθεί σε ένα αδιέξοδο που δεν μπορεί αλλά θέλει να ξεπεράσει. Άλλη μια ιστορία που μας καλεί να την παρακολουθούσε, προσπαθώντας να μας πείσει από την αρχή μέχρι και το τέλος της ότι είναι κάτι το διαφορετικό που αξίζει την προσοχή μας αλλά και την εκτίμησή μας. Παρακολουθώντας λοιπόν το “Waitress” αναρωτιέσαι, πόσες ακόμα παρόμοιες ιστορίες θα ψάξουν διέξοδο αλλά και λύσεις στα προβλήματά τους μέσω της έβοδμης τέχνης και πόσο ακόμα θα πρέπει να τις ανεχόμαστε.

Ο κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι η Jenna, μια γυναίκα της αμερικάνικης επαρχίας η οποία εκπροσωπεί μια μερίδα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Είναι παντρεμένη με έναν κόπανο που δεν αντέχει ούτε να βλέπει, πολύ περισσότερο να την αγγίζει. Σαν να μην της έφτανε αυτό την κακοποιεί όμως, το γεγονός της εγκυμοσύνης της σε συνδυασμό με τα πενιχρά έσοδα της δουλειάς της ως σερβιτόρα, δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια να δραπετεύσει από μια ζωή στην οποία νιώθει παγιδευμένη. Μοναδική της περιστασιακή διέξοδος, ο γυναικολόγος της με τον οποίο κι ερωτεύονται σφόδρα.

Κάπου εδώ γεννιούνται και οι απορίες μας. Γιατί η Jenna να παντρευτεί με έναν κόπανο σαν τον άντρα της αφού προφανώς, έτσι ήταν από τη γέννα του αφού το γεννετικό υλικό φωνάζει πάνω του; Έστω ότι την πάτησε, γιατί δεν λάμβανε τα μέτρα της ώστε να μην μείνει έγκυος στο παιδί του αφού και μόνο η ιδέα την ανατρίχιαζε; Έστω ότι ήταν ανύμπορη και ανίκανη να αντιδράσει στην μοίρα που η ίδια καταδίκασε τον εαυτό της, όταν ξύπνησε από τον λήθαργο γιατί δεν αντέδρασε δυναμικά ώστε να διεκδικίσει εξ’ αρχής το δικαίωμά της στο όνειρο; Γιατί πολύ απλά στην Jenna, δεν λειτουργεί η κοινή λογική.

Η Adrienne Shelly προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα με όσο μεγαλύτερη γυναικεία ευαισθησία μπορεί. Αυτό όμως που δεν μπορώ να εξηγήσω είναι το πως της γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία όταν ήδη είχε μια αποτυχημένη προϊστορία ως ηθοποιός. Όταν απέτυχε παταγωδώς στο ένα πως περίμενε να επιτύχει στο άλλο και μάλιστα, με ένα τετρημμένο σενάριο, με μια χιλιοειπωμένη ιστορία, υπό ένα δηθενιστικά διαφορετικό πρίσμα, μοιάζοντας με τηλεοπτικό προϊόν κάκιστης ποιότητας;

Η Keri Russell ως πρωταγωνίστρια της ταινίας δεν είναι κακή όμως, δεν είναι σε θέση να προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι έχει προσφερεί συνολικά στην καριέρα της ως ηθοποιός. Είναι η φυσιογνωμία εκείνη που θα ταίριαζε κάλλιστα σε μια τηλεοπτική σειρά, είναι η γυναίκα εκείνη στο πρόσωπο της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει ταύτιση με την Jenna του σεναρίου όμως, είναι τόσο πεζό όλο αυτό που πέρα από συμπαθητική, η παρουσία της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τίποτα παραπάνω.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Nathan Fillion, Cheryl Hines και Jeremy Sisto που, ναι μεν μπορεί να είναι συμπαθητικοί, αντιπαθητικοί, γλυκούληδες, κατά περίπτωση ο καθένας όμως, εντάσσονται κι αυτοί στην κατηγορία του φτηνού κινηματογραφικό προϊόντος που μοιάζει επηρρεασμένο από τα τηλεοπτικά κατάλοιπα. Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν ταινίες σαν κι αυτές να μην τις αναφέρουν στο βιογραφικό τους.

Αν θέλετε απλά να σκοτώσετε την ώρα σας, μπορώ να βρω χιλιάδες άλλους τρόπους να σας προτείνω για να το κάνετε. Σίγουρα όμως, η ταινία αυτή δεν θα αποτελούσε μία από τις επιλογές μου. Βλακώδες σενάριο με μια δόση δήθεν φιλοσοφίας περί σχέσεων και γάμων που βρίσκονται σε αδιέξοδο αλλά και τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει. Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω την Shelly αλλά οι εποχές άλλαξαν και τα πράγματα δεν αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο με την διάσταση ή τον τρόπο τον οποίο παρουσιάζονται.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Waitress
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Adrienne Shelly
Πρωταγωνιστές: Keri Russell, Nathan Fillion, Cheryl Hines, Jeremy Sisto, Andy Griffith
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 108’

Επίσημο site:
http://www.foxsearchlight.com/waitress/