Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο πανέξυπνος Stuart Little, επιστρέφει με το αμίμητο προσωπικό του στιλ και με νέες διασκεδαστικές περιπέτειες. Μαζί του επιστρέφει και όλη η οικογένεια Little, πάντα πρόθυμη να τον βοηθήσει.
Αυτή τη φόρα, ο Stuart πρέπει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να σώσει την καινούργια φτερωτή του φίλη, Margalo, από τα νυχιά του μοχθηρού γερακιού Falcon. Καθώς είναι ερωτευμένος μαζί της, δεν διστάζει ούτε στιγμή.

Προσωπική άποψη:
Όσοι αγάπησαν τον λευκό μικροσκοπικό ποντικό μετά την πρώτη του ταινία, σίγουρα θα τον λάτρεψαν βλέποντας την δεύτερη. Ο Stuart επέστρεψε έχοντας κατά περίεργο τρόπο, το ίδιο κέφι, την ίδια φρεσκάδα, την ίδια διάθεση να διασκεδάσει. Το σημαντικότερο όλων; Έχει σκοπό να παρασύρει, όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές, σε μια ταινία που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τίποτα άλλο από οικογενειακή και που θα την απολαύσουν όλοι σύσσωμοι.

Η ιστορία αυτή τη φορά δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον ορισμό της οικογένειας αλλά, πάει ένα βήμα παραπέρα. Η φιλία και οι σχέσεις μεταξύ αρσενικού και θηλυκού είναι σε πρώτο πλάνο, δοσμένα με έναν ρομαντικά αφελή και αστείο τρόπο, θυμίζοντάς μας έτσι κάτι από την παιδική μας ηλικία που έχουμε αφήσει πίσω μας εδώ και καιρό. Θα μου πείτε τώρα, αυτά τα έχουμε δει ξανά και ξανά. Σαφέστατα και τα έχουμε ξαναδεί αλλά, βλέποντάς τα και με την ψηφιακή μορφή του Stuart δεν παθαίνουμε τίποτα.

Ο Stuart επιστρέφει με τρελά κέφια, φρέσκος και ανανεωμένος. Αυτό δεν το διαπιστώνει κανείς μόνο από την συμπεριφορά του αλλά και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Η μορφή του είναι ακόμα πιο άρτια σχεδιασμένη, οι κινήσεις του ακόμα πιο ρεαλιστικές, προσαρμοσμένος απόλυτα στο περιβάλλον στο οποίο κινείται. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους υπόλοιπους ψηφιακούς, νέους χαρακτήρες που μπορεί να αποτελούνται από φτερά και πούπουλα όμως, πλαισιώνουν τον μικρό ποντικό μοναδικά.

Ο Rob Minkoff είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης ταινιών που απευθύνονται σε κοινό παιδικής ηλικίας. Όμως το μεγάλο του προσόν είναι πως, παρά που οι ταινίες του φέρουν τον όρο παιδικές, καταφέρνουν να προσεγγίσουν, να αγγίξουν αλλά και να συγκινήσουν και τους μεγάλους. Ποιος άλλωστε δεν εντυπωσιάστηκε από το “The Lion King”, μια ταινία κινουμένων σχεδίων που έχει μείνει στην μνήμη όλων χαραγμένη μέχρι και σήμερα. Σίγουρα ο Stuart δεν είναι εφάμιλλος του Simba όμως, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, έχοντας τους δικούς του θαυμαστές.

Ο Michael J. Fox χαρίζει για μια ακόμη φορά την φωνή του στον μικρό πρωταγωνιστή της ιστορίας μας και φαίνεται πως αυτή τη φορά, το απολαμβάνει ακόμα περισσότερο και ταυτίζεται μαζί του. Η Geena Davis αλλά και ο Hugh Laurie στους ανθρώπινους ρόλους τους είναι συμπαθέστατοι, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάτι το εξαιρετικό ενώ, η Melanie Griffith, χαρίζοντας την φωνή της στην Margalo, κάνει μια μεγάλη κι ευχάριστη έκπληξη. Ίσως τελικά της ταιριάζει περισσότερο να μην είναι μπροστά στις κάμερες.

Σίγουρα οι ιστορίες του Ποντικομικρούλη δεν αποτελούν το αριστούργημα των παιδικών ταινιών. Σίγουρα θα την εκτιμήσουν πολύ περισσότερο όσοι διάβαζαν και τα βιβλία του E.B. White όμως, αυτό δεν θα εμποδίσει και τους υπόλοιπους να περάσουν μιάμιση ώρα ευχάριστα, ειδικά αν έχουν μικρά παιδιά και θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία. Η ιστορία άλλωστε είναι τρυφερή, με όμορφα μηνύματα και αρκετό ενδιαφέρον, οι χαρακτήρες μοναδικά ψηφιοποιημένοι και κακά τα ψέματα, η φωνή και μόνο της Celine Dion στα τραγούδια των τίτλων σε ξεσηκώνει.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Ποντικο-μικρούλης 2
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Rob Minkoff
Πρωταγωνιστές: Michael J. Fox, Geena Davis, Hugh Laurie, Melanie Griffith, Jonathan Lipnicki, Nathan Lane, James Woods, Marc John Jeffries
Παραγωγή: 2002
Διάρκεια: 72’

Επίσημο site:
http://www.sonypictures.com/movies/stuartlittle/