Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Χάριετ Βάνιερ εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος της δεκαεξάχρονης κοπέλας.
Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Ή θύμα δολοφονίας; Κανείς δε γνωρίζει - η υπόθεση έκλεισε, όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες. Όλοι, εκτός από το θείο της Χάριετ, τον Χένρικ Βάνιερ, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει. Στους τοίχους του γραφείου του υπάρχουν σαράντα τρία κορνιζαρισμένα λουλούδια. Τα επτά πρώτα ήταν δώρα από την ανιψιά του. Τα υπόλοιπα έφταναν ανώνυμα κάθε χρόνο στα γενέθλιά του.
Έτσι αρχίζει το MILLENNIUM, μια περιπέτεια εγκλήματος και τιμωρίας, σεξουαλικής διαστροφής και οικονομικής απάτης, αλλά και μια τρυφερή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν κατατρεγμένο δημοσιογράφο και ένα ανορεκτικό κορίτσι με τατουάζ, άσο στους υπολογιστές.

Προσωπική άποψη:
Τα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν ανήκουν στο είδος εκείνο το οποίο είναι ιδιαίτερα φιλικό στα γούστα και τις επιλογές μου. Στην πλειοψηφία τους μου φαίνονται αρκετά μονοδιάστατα έως και βαρετά αφού κουράζουν με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να αποπροσανατολίσουν τον αναγνώστη. Οι μοναδικές ωστόσο ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά τα βιβλία και στο βιβλίο του Larsson, εντοπίζονται μόνο στις πρώτες σελίδες του και αμέσως εξαφανίζονται, παρασύροντας τον αναγνώστη σε ένα πραγματικά μαγευτικό αστυνομικό ταξίδι. Το βιβλίο του Larsson στις πρώτες σελίδες, δυσκολεύεται κάπως να βρει τον ρυθμό του. Το κάνει όμως σύντομα ακολουθώντας από ‘κει κι έπειτα μια σταθερή πορεία της οποίας τα βήματα οδηγούν το ενδιαφέρον μας στην κορύφωση. Ο χρόνος κυλάει αβίαστα και εμείς, καλούμαστε να συλλέξουμε τα κομμάτια ενός παράξενου κι επικίνδυνου πάζλ, που στην πραγματικότητα έχει πολλές περισσότερες διαστάσεις από αυτές που αρχικά πιστεύουμε, και να τα συνθέσουμε έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην λύση του μυστηρίου.

Η υπόθεση αρχικά επικεντρώνεται γύρω από την εξαφάνιση και την κατ’ υποψία δολοφονία της αγνοούμενης Χάριετ. Καθώς όμως ο δημοσιογράφος Μίκαελ διεισδύει όλο και περισσότερο στα δεδομένα που έχει στα χέρια του, ανακαλύπτοντας νέα στοιχεία και συνειδητοποιεί ότι πίσω από την εξαφάνιση της τότε δεκαεξάχρονης κοπέλας, κρύβεται κάτι περισσότερο από ένα οικογενειακό δράμα. Κάτι περισσότερο από τα μέλη μιας δυσλειτουργικής οικογένειας που λιγότερο ή περισσότερο, είναι υποψήφιοι για την θέση του δολοφόνου. Ξεκινάει λοιπόν να ξετυλίγει ένα κουβάρι του οποίου η άκρη αγγίζει, όχι μόνο την οικογένεια Βάνιερ αλλά, μια Σουηδία και γενικότερα, ολόκληρη την Δυτική κοινωνία που μαστίζεται από προβλήματα όπως η λαθρομετανάστευση, η σεξουαλική κακοποίηση, η βία με όλες τις προεκτάσεις τις ακόμα, και τον εσωτερισμό και την δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν τους επιτρέπει να εκφραστούν και να λυτρωθούν αλλά, τους οδηγεί στην απομόνωσή τους.

Η δράση είναι καταιγιστική και όσο το βιβλίο εισχωρεί ακόμα βαθύτερα, εκείνη πολλαπλασιάζεται ακολουθώντας ξέφρενους ρυθμούς που σου κόβουν την ανάσα. Η λήψη πληροφοριών είναι συνεχής αλλά εξηγείται και συνδυάζεται με τα προηγούμενα δεδομένα με έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο που, καθιστά εύκολη την παρακολούθησή τους, οδηγώντας μάλιστα τον αναγνώστη στο να συνδυάσει από μόνος του βήμα-βήμα το κομμάτια που του δίνονται ώστε να οδηγηθεί στην λύση. Γιατί σκοπός του Larsson δεν ήταν το να την παραδώσει έτοιμη και σερβιρισμένη αλλά, το να οξύνει τις αισθήσεις του αναγνώστη.

Ο κάθε χαρακτήρας αποτελεί μια εξ’ ολοκλήρου ξεχωριστή και συνάμα μοναδική προσωπικότητα. Ο ένας φαίνεται να μην μοιάζει στο ελάχιστο με τον άλλο όμως, αυτό δεν τους εμποδίζει από το να συνυπάρχουν, να συγκρούονται αλλά και να αλληλοσυμπληρώνονται. Όλοι τους όμως, παρά την διαφορετικότητά τους, είναι ολοκληρωμένοι. Εξίσου ξεχωριστά όμως είναι και τα τοπία στα οποία κινούνται. Οι περιγραφές του Larsson είναι γλαφυρές αλλά όχι κουραστικές, δίνοντας έτσι μια ξεκάθαρη εικόνα της επαρχιακής αλλά και της αστικής Σουηδίας. Πέραν όμως αυτού, παρουσιάζει το φανερό πρόσωπο του Δυτικού κόσμου αλλά κι εκείνο που προσπαθεί να μείνει κρυμμένο στις σκιές.  

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό αλλά και ερωτικό θρίλερ, στο οποίο η βία, η διαστροφή, η κακοποίηση και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα αμφιλεγόμενο σεξουαλικό πρίσμα, έχουν τον πρώτο ρόλο. Πολλές φορές εντυπωσιάζει, πολλές ακόμα ξαφνιάζει, ίσως όμως, πολλές περισσότερες να σοκάρει. Ένα ιδιαίτερο και γοητευτικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη, ιδωμένο, όχι μόνο μέσω της αστυνομικής αλλά, και της δημοσιογραφικής ματιάς, στηριγμένο σε στοιχεία και δεδομένα της πραγματικής ζωής που όσο καλά κι αν προσπαθεί να κρυφτεί υπάρχει και βγαίνει τρομακτικά και βίαια στο φως. 
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stieg Larsson
Μεταφραστής: Μαθόπουλος Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 672
ISBN: 978-960-453-520-0