Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Bolt είναι ένας διάσημος σκύλος, πρωταγωνιστής ενός tv show που με τα κόλπα του, τρελαίνει τους δείκτες ακροαματικότητας.
Μια μέρα, εξαιτίας ενός μπερδέματος θα βρεθεί περιπλανώμενος στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου θα μάθει να επιβιώνει βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις για να βρει το δρόμο του γυρισμού.

Προσωπική άποψη:
Είναι γεγονός ότι η Pixar τα τελευταία χρόνια, έχει ξεφύγει χιλιόμετρα μπροστά στον τομέα του κινουμένου σχεδίου. Αυτό όμως δεν μπορεί να εμποδίσει την Disney να κυκλοφορεί δικές της παιδικές ταινίες. Προσπαθεί λοιπόν να αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί το computer animation της εποχής και το αποτέλεσμα θα χωρίσει το κοινό σε δύο κατηγορίες. Στους ενήλικες που θα προτιμήσουν το “Wall-E” της ίδιας χρονιάς και στους μικρούς φίλους που θα προτιμήσουν το μικρό χαρούμενο σκυλάκι καθότι, μιλάει περισσότερο, κινείται περισσότερο και γενικώς, βασίζεται πάνω στην παιδική ιδιοσυγκρασία.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά η ταινία είναι άψογη δείχνοντας πως, και η Disney αν το θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τομέα του ψηφιακού κινουμένου σχεδίου απόλυτα ικανοποιητικά. Η κίνηση μοιάζει σαν να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, τα χρώματα και το κάθε φόντο είναι ρεαλιστικά και οι γκριμάτσες των πρωταγωνιστών υπέρ του δέοντος φυσικές. Το πρόβλημα όμως που ένας ενήλικας θα εντοπίσει είναι το γεγονός ότι, η Disney θυσιάζει ως έναν βαθμό την σεναριακή ποιότητα που μας έχει συνηθίσει προκειμένου να ανταγωνιστεί την σύγχρονη εποχή.

Η ιστορία είναι αρκετά κοινότυπη καθώς, όχι μόνο την έχουμε δει σε αρκετά κινούμενα σχέδια αλλά, και σε κανονικές ταινίες όπου δύσμοιρα ζωάκια πάνε από την μία άκρη της Αμερικής στην άλλη προκειμένου να βρουν το αφεντικό τους. Η μόνη διαφορά είναι ότι άλλες φορές παρουσιάζεται πιο κωμικά και άλλες, πιο συναισθηματικά. Η ουσία είναι μία όμως και κοινή και στις δύο περιπτώσεις! Μέσω του ταξιδιού όλοι παίρνουν ένα μάθημα ζωής που στα μάτια των παλαιότερων γενιών φαντάζει κάπως τετριμμένο και πολυφορεμένο.

Συνέπεια όλων των προηγούμενων είναι πως, οι ψηφιακοί ήρωες ναι μεν είναι απίστευτα γλυκούληδες και συμπαθέστατοι όμως, το κωμικό στοιχείο δεν υπάρχει τόσο έντονο όσο θα θέλαμε. Σίγουρα η ταινία έχει τις καλές της στιγμές όμως, θα προτιμούσαμε να γελάσουμε από καλύτερα δομημένα αστεία που θα εμπεριέχονταν στο σενάριο παρά, από τις γκριμάτσες των συμπαθέστατων τετράποδων, ή και πτηνών σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα δίποδα αρκούνται στην ανθρώπινη φύση του. Και πάλι όμως όλα αυτά ισχύουν για τους ενήλικες θεατές.

Ανάμεσα σε αυτούς που δανείζουν τις φωνές τους στου ψηφιακούς χαριτωμένους ήρωες της μικρής μας περιπέτειας, εύκολα ξεχωρίζεις τον Travolta. Μπορώ να πω ότι είναι μια ευχάριστη έκπληξη και ότι είναι κάτι που κάνει με μεγάλη επιτυχία και αποδοτικότητα. Αποδοτικοί όμως είναι και οι λοιποί ηθοποιοί που δίνουν ζωή στο όλο εγχείρημα, ισχυροποιώντας με τον τρόπο αυτό τα εκφραστικά μέσα των χαρακτήρων.

Συνολικά το έργο μπορεί να παρουσιάζει αδυναμίες καθώς, δεν έχει την αίγλη των κλασσικών παιδικών ταινιών της Disney και το σενάριο φαντάζει κάπως κοινότυπο και πεζό όμως, είναι μια ταινία που μέσα από την απλότητά της γοητεύει και παρακολουθείται ευχάριστα από τους ενήλικες, με ενθουσιασμό από τους μικρότερους ηλικιακά θεατές. Η Disney μπορεί να κάνει πράγματα στο χώρο του ψηφιακού κινουμένου σχεδίου, κάτι αποδεικνύεται αρκεί, να μην ξεχάσει τις καταβολές της.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μπολτ
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτες: Byron Howard & Chris Williams (II)
Πρωταγωνιστές: John Travolta, Miley Cyrus, Malcolm McDowell, Diedrich Bader, Susie Essman, Mark Walton, Dan Fogelman, Greg Germann
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 96’

Επίσημο site:

http://www.disney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/bolt/