Συνοπτική περίληψη του έργου:
Τον 17ο αιώνα οι πρώτοι Άγγλοι αποικιοκράτες καταφθάνουν στις ακτές της Αμερικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να δημιουργούν τους πρώτους οικισμούς, σε τοποθεσίες στις οποίες μέχρι τώρα κατοικούσαν οι ιθαγενείς.
Ανάμεσα στο βρετανικό πλήρωμα, βρίσκεται και ο φιλόδοξος John Smith, που στην εξερευνητική του περιπλάνηση στις παρθένες εκτάσεις του Νέου Κόσμου, θα εισχωρήσει πιο βαθιά στις συνήθειες των ντόπιων, έχοντας την θέληση να τους προσφέρει γνώση και μάθηση.
Δεν θα μείνει όμως ανεπηρέαστος και από την εξωτική ομορφιά της κόρης του βασιλιά της φυλής των ινδιάνων με την οποία και θα συνάψει σχέση.

Προσωπική άποψη:
Η ιστορία της Pocahontas είναι γνωστή και μη εξαιρετέα. Όλοι μας, αν δεν την έχουμε δει στο γνωστό κινούμενο σχέδιο της Disney, τουλάχιστον την έχουμε ακούσει. Αυτόματα λοιπόν μπορεί να φανταστεί κανείς μια ταινία αυτής της θεματολογίας, τι θα περιείχε. Άγρια αλλά συνάμα όμορφα τοπία, εξωτικούς τόπους προς εξερεύνηση και ανακάλυψη και έναν μεγάλο και αταίριαστο έρωτα που προσπαθεί να βρει τρόπο έκφρασης. Και ναι, όλα αυτά υπάρχουν ωστόσο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και αρμονία.

Η αλήθεια είναι πως εικαστικά, η ταινία είναι ένα μαγευτικό όνειρο. Το μάτι σου προσπαθεί να δει μέχρι όσο πιο μακριά γίνεται και όσο και να τα καταφέρει, έχει την αίσθηση πως δεν είναι αρκετό. Η φωτογραφία σου κόβει την ανάσα και σε παρασέρνει, σε ταξιδεύει και εσένα στα μοναδικής ομορφιάς τοπία που ζουν και κινούνται οι πρωταγωνιστές. Σε κάνει να θες να πας κι εσύ εκεί και να αφεθείς στην απλότητα και την ομορφιά της φύσης αλλά, αυτό θα ήταν το κύριο στοιχείο σε ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic.

Ο Terrence Malick έχει μια μοναδική ικανότητα ως σκηνοθέτης. Να με κάνει να βαριέμαι και να πλήττω θανάσιμα. Μπορεί αρχικά να ήθελε να χωρίσει την ταινία σε δύο σκέλη, εκείνο της εξερεύνησης και του πολέμου ανάμεσα στις δύο φυλές και εκείνο του έρωτα. Έλα όμως που το δεύτερο υπερτερεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που το πρώτο μοιάζει απλά να αναφέρεται από τύχη. Η κινηματογράφηση δε της ιστορίας γίνεται σε τόσο αργούς ρυθμούς που, αν δεν είσαι λάτρης της φύσης ώστε να παρασυρθείς από θαυμασμό για τις εικόνες, είναι πολύ εύκολο να σε πάρει ο ύπνος.

Ας περάσουμε όμως στις ερμηνείες που κι εδώ τα πράγματα, δεν είναι πολύ καλύτερα από την σκηνοθεσία. Σαφέστατα υπάρχει οπτικός και αισθητικός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο διαφορετικές φυλές. Όμως η εικόνα δεν είναι αρκετή για να εκφράσει συναισθήματα, πόσο μάλλον όταν είναι μονόχνοτη. Έτσι λοιπόν, μπορεί η νεαρή πρωταγωνίστρια να έχει μια κάποια εξωτική γοητεία, είναι όμως βαρετή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο Colin Farrell πάει πίσω αφού, σε όλη την διάρκεια της ταινίας, περιφέρεται με το ίδιο θλιμμένο, βλακώδες, κουταβίσιο ύφος.

Ο μεγάλος νικητής της ταινίας, είναι αναμφίβολα ο κινηματογραφιστής Emmanuel Lubezki αφού, καταφέρνει με την φωτογραφία του να μας ταξιδέψει σε τόπους άγνωστους, να μας γοητεύσει και να ικανοποιήσει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, τα οπτικά μας νεύρα. Από ‘κει και έπειτα όμως, τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την ταινία, δεν είναι του ίδιου ύψους. Οι ερμηνείες δεν είναι αρκετά πειστικές, η ροή της ιστορίας είναι ιδιαίτερα αργή και οι επί μέρους θεματολογίες δεν αναπτύσσονται σωστά. Με άλλα λόγια, μπορεί η ταινία να αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό οδηγό άγριας ομορφιάς αλλά μέχρι εκεί.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Άγνωστος Κόσμος
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Terrence Malick
Πρωταγωνιστές: Colin Farrell, Q`Orianka Kilcher, Arturo Tointigh Adrian, Jason Aaron Baca, Christian Bale, Irene Bedard, Ben Chaplin
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 135’

Επίσημο site:

http://www.newline.com/properties/newworldthe.html