Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δεν πέφτεις κάθε μέρα πάνω σ έναν γυμνό άντρα στην άκρη του δρόμου. Γι' αυτό, εξάλλου, η σερβιτόρα Σούκι Στάκχαουζ δεν τον προσπέρασε έτσι απλά.
Κατά τα φαινόμενα, το φτωχό πλάσμα δεν είχε την παραμικρή ιδέα ποιος ήταν είχε, όμως, η Σούκι.
Ήταν ο Έρικ το Βαμπίρ -μα τώρα είναι ένας Έρικ πιο ευγενικός, πιο καλοσυνάτος. Αλλά φοβισμένος συνάμα, αφού όποιος του είχε αφαιρέσει τη μνήμη, τώρα ήθελε να του αφαιρέσει και τη ζωή.
Αναζητώντας ενόχους και αιτίες, η Σούκι θα οδηγηθεί κατευθείαν στο πεδίο μιας επικίνδυνης μάχης με μάγισσες, βαμπίρ και λυκάνθρωπους.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, απειλεί την καρδιά της Σούκι διότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σ’ αυτήν την εκδοχή του Έρικ.

Προσωπική άποψη:
Αν τα δύο πρώτα βιβλία της Harris κατάφεραν να γοητεύσουν τον αναγνώστη, το τρίτο κατάφερε να τον καθηλώσει χωρίς να του αφήσει περιθώρια να πάρει δεύτερη ανάσα. Το τέταρτο ίσως να πίστευε κανείς ότι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο και όμως, είναι το γοητευτικότερο, το πιο καθηλωτικό, εκείνο που σου παίρνει μακριά κάθε ανάσα προκαλώντας σου ανατριχίλα, εκείνο που δεν θες στιγμή να αφήσεις από τα χέρια σου. Μπορεί να πλησιάζει περισσότερο τα χαρακτηριστικά εκείνου που ξεκίνησε, μια παράξενη συναισθηματική νουβέλα με βαμπίρ και ανθρώπους, λουσμένο με μια δόση περιπέτειας ωστόσο, δεν μπορείς να μην το ερωτευτείς.

Επίσης δεν μπορείς να μην ερωτευτείς τους ήρωες, με ορισμένους εξ’ αυτών να αισθάνεσαι ότι τους ανακαλύπτεις ξανά, από την αρχή για μια ακόμη φορά. Δεν ανακαλύπτεις απλά νέα στοιχεία τους αλλά, λεπτομέρειες που ή δεν είχες καταφέρει να παρατηρήσεις νωρίτερα και τώρα επεξεργάζεσαι με άλλον άξονα ή που με περίτεχνο τρόπο οι ίδιοι κατάφερναν να κρύψουν από προσωπική επιλογή. Αν αυτή τους η επιλογή ήταν σωστή ή όχι, δεν μπορεί να κρίνει κανείς μπορεί όμως με βεβαιότητα να πει πως αισθάνεται συνεπαρμένος από το νέο αυτό συναίσθημα που του προσφέρεται.

Η Σούκι έχει κάνεις τις επιλογές της σε σχέση με την ζωή της και τον Μπιλ. Τουλάχιστον έτσι νομίζει καθώς, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι σε περιμένει στην επόμενη στροφή. Όταν μάλιστα αυτό το κάτι είναι γοητευτικό, τόσο γνώριμο αλλά ταυτόχρονα και τόσο άγνωστο, πώς να αντισταθείς λέγοντας όχι στον ίδιο σου ουσιαστικά τον εαυτό. Και αν νομίζεται ότι αναφέρομαι μόνο στην επιλογή ή όχι του Έρικ ως αναπόσπαστου τμήματος της ζωής της, κάνετε λάθος. Αυτό το έχει ήδη πετύχει και ας μην το είχε καταλάβει η ίδια νωρίτερα.

Η ηρωίδα μας αυτή τη φορά πρέπει να υψώσει το ανάστημά της και να υποστηρίξει, όχι αυτόν που αγαπάει αλλά, το δίκαιο, δεδομένων πάντα συνθηκών. Πρέπει να επιλέξει αν θέλει να μπλεχτεί ή όχι σε μια κατάσταση η οποία ουσιαστικά δεν την αφορά. Δεν την αφήνει όμως και αδιάφορη αφού, τόσο η διαφορετικότητά της όσο και η προσωπικότητά της, την έχουν κάνει αναπόσπαστο κομμάτι ενός κόσμου έξω από τον συνηθισμένο και μέλος μιας, ίσως και περισσότερων, κοινωνιών, στις οποίες όμως, ακόμα και η ίδια μπορεί να αισθάνεται περισσότερο αποδεκτή, λιγότερο παράξενη, λιγότερο παρείσακτη.

Τα νέα πλάσματα που προστίθενται στην παρέα μας είναι οι νεράιδες και οι μάγισσες. Οι πρώτες δεν διαφέρουν από την εικόνα που έχουμε απομυζήσει από τα παραμύθια. Το ίδιο και οι δεύτερες, έστω και αν η παρουσία τους έχει διαμορφωθεί με γνώμονα τα δεδομένα του σήμερα και όχι ενός μεσαιωνικού χθες. Η σύμπραξη και η σύγκρουση ανάμεσα σε όλες αυτές τις διαφορετικές κοινωνίες, αναπόφευκτη, τόσο ως στήριξη και άμυνα, όσο και ως εχθρότητα και υπεράσπιση. Η κόντρα τους, ίση και άνιση μαζί αφού, η κάθε ομάδα υπερτερεί ή υστερεί σε συγκεκριμένους τομείς. Εκεί που το πνεύμα νικά η σάρκα ασθενεί και το αντίστροφο.

Στην ιστορία αυτή της Harris, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Μικρές στιγμές, μικρές αποφάσεις, μικρές πράξεις, είναι που καθορίζουν τι θα συμβεί. Τίποτα δεν είναι αδύνατον, τίποτα όμως δεν και σίγουρο. Συναίσθημα και λογική, τα θέλω και τα πρέπει συγκρούονται, αφήνοντας έναν εκκωφαντικό ήχο πίσω τους. Οι ισορροπίες του κόσμου, ανθρώπινου και υπερφυσικού, μπορούν να μείνουν ίδιες αλλά, και να αλλάξουν στην στιγμή. Ζωές μπορεί να σωθούν ή να χαθούν, ανάλογα τις επιλογές. Αγάπες μπορούν να σβήσουν στον χρόνο, άλλες να αναγεννηθούν και άλλες να φουντώσουν μέσα από τις στάχτες προηγούμενων. Ακόμα και να θέλεις, έστω και σαν παρατηρητής απλός, δεν μπορείς να αντισταθείς στην γοητεία αυτή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-6868-20-7